۵ دی ۱۳۸۵، ۹:۰۷

/ ستون "سرمقاله" امروز همبستگی/

دولتی‌ها به مجلس می‌روند(!)

دولتی‌ها به مجلس می‌روند(!)

نگارنده در سرمقاله امروز به ارائه دلایلی، مصوبه مجلس مبنی بر داشتن مدرک فوق‌لیسانس و پنج سال سابقه اجرایی و آموزشی برای نامزدی نمایندگی مجلس، تبعیض‌آمیز، نادرست و محدود‌کننده خوانده و تاکید کرده است در صورت اجرای این مصوبه و دایره انتخاب شدن و انتخاب کردن برای شهروندان محدود خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه همبستگی در ستون "سرمقاله" امروز خود به قلم علی صالح‌آبادی آورده است: به دلیل اهمیت موضوع و برای جلوگیری از تضییع حقوق مردم و احتمال طبقاتی شدن مجالس آینده چند نکته دیگر را یادآور می‌شود:

1- براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن که اخیرا انجام شد، جمعیت ایران 70 میلیون نفر اعلام گردید. پرسش از نمایندگان مجلس این است که چند درصد از این جمعیت دارای مدرک فوق‌لیسانس هستند؟ پرسش دیگر این‌‌که چند درصد جمعیت شهرهای کوچک به‌ویژه نقاط محروم دارای مدرک فوق لیسانس می‌باشند؟ چه بسا در شهرهای کوچک حتی یک نفر فوق‌لیسانس وجود نداشته باشد، در آن صورت چه باید کرد؟ احتمالا باید با چراغ به دنبال نامزدی گشت که دارای مدرک فوق لیسانس باشد!

2- اگر بپذیریم که از جمعیت 70 میلیون نفری کنونی، حدود 3 درصد آنان دارای مدرک فوق‌لیسانس هستند آن‌گاه نتیجه می‌گیریم به‌جای پیدا کردن نامزد مناسب برای ورود به مجلس از میان 70 میلیون نفر باید به سراغ حدود 2 میلیون نفر رفت. آیا این اقدام مجلس محدودکننده دایره انتخاب کردن و انتخاب شدن و طبقاتی کردن مجلس نیست؟

3- بسط و توسعه دموکراسی ارتباط مستقیم با تکثرگرایی دارد. لازمه تکثرگرایی، متکثر بودن نامزدها با سلایق و دیدگاه‌های متفاوت است. پرسش این است که آیا در میان 70 میلیون نفر می‌توان سلایق گوناگون و تکثر را یافت یا در میان 2 میلیون نفر؟

4- تکلیف نخبگان بدون مدرک چه می‌شود؟ در دنیا نخبگان بدون مدرک از جایگاه ویژه‌ای برخوردار هستند و اگر نمایندگان مجلس به خود زحمت‌دهند و سری به وزارت علوم بزنند، درمی‌یابند که نخبگان بدون مدرک در ایران نیز دارای جایگاه بوده و در شمار شخصیت‌های ویژه به حساب می‌آیند. اگر یکی از این افراد قصد ورود به مجلس را داشته‌باشد، چه باید کرد؟

5-‌ قایل شدن پنج سال سابقه اجرایی و آموزش، موجب تشدید مقوله پست‌گرایی و دستیابی به پست و مقام در کشور آن هم به هر قیمتی که شده، می‌گردد و در عمل شایسته‌سالاری را به حاشیه می‌راند.

6- از آن‌جا که قانون اساسی حق انتخاب شدن و انتخاب کردن را برای شهروندان به‌رسمیت شناخته است و افراد و گروه‌های سیاسی به دنبال ورود به مجلس هستند، آیا این احتمال وجود دارد که تلاش‌های فردی و یا سازمان‌یافته برای جعل مدرک تحصیلی و یا خرید و فروش مدرک تحصیلی به‌وجود آید؟ در صورت رایج شدن این پدیده ناپسند، تکلیف فارغ‌التحصیلان لیسانس دانشگاه‌های معتبر دولتی چه می‌شود؟

7- در میان بازاریان، کسبه و کارگران درصد دارندگان مدرک فوق‌لیسانس بسیار پایین است. بنابراین چنین گروه‌هایی که جمعیت غالب کشور را تشکیل می‌دهند از کاندیداتوری برای ورود به مجلس حذف خواهند شد و در مقابل نامزدهای مجلس از میان حدود سه میلیون نفر کارکنان دولت و دانشگاه‌ها انتخاب خواهند شد. آیا به حساب نیاوردن این خیل عظیم ایرانیان و راندن از گردونه انتخاب شدن، کار پسندیده‌ای است؟

8-‌ بسیاری از صاحب‌نظران بر این باور هستند که ایران با داشتن منابع سرشار خدادادی از بسیاری کشورها عقب افتاده‌تر است! آن‌ها دلیل عقب‌ماندگی را ضعف مدیریت و ندانم‌کاری‌ می‌دانند. مصوبه مجلس، ورود نامزدهای نمایندگی مجلس را در میان همین گروه انحصاری می‌کند.

بنابراین اگر قرار باشد نمایندگان مجلس از میان مدیرانی انتخاب شوند که کارنامه آن‌ها با استانداردهای جهانی مطابقت ندارد و مسوول توسعه‌نیافتگی کشور هستند، آنچه رخ می‌دهد این است که در آینده شاهد تشکیل مجلسی ضعیف‌تر از مجلس کنونی باشیم. نگارنده شاهد نتیجه‌گیری یک تز دانشگاهی در دانشگاه تربیت‌مدرس بود که دانشجویی کارکرد مجالس پس از انقلاب را به صورت پرسشی از صاحب‌نظران، نمایندگان مجلس، کارشناسان و سیاستمداران پرسیده بود.

نتیجه این بود که پاسخ‌دهندگان، مجلس اول و سوم را موفق‌تر از دیگر مجالس ارزیابی کرده بودند. این در حالی است که در مجلس اول هیچ فیلتر و شرطی برای نامزدها وجود نداشت و در مجلس سوم خواندن و نوشتن، شرط کاندیداتوری بود. با گذشت یک روز از این مصوبه معلوم شد که بسیاری از نمایندگان اصلاح‌طلب و حتی اصولگرای مجلس با این مصوبه مخالفت کردند.

انتظار از نمایندگان این است که با طرح دو فوریتی دیگر این مصوبه را اصلاح کنند و همچنین انتظار از شورای نگهبان این است که به دلیل پیامدهای بسیار ناگواری که این مصوبه بین گروه‌های گوناگون مردم می‌تواند داشته باشد، این مصوبه را در جهت استیفای حقوق ملت، رد کند.

کد خبر 426739

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha