محمدمهدی مظاهری کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان این مطلب، اظهار داشت: از مدت ها قبل مسجل شده بود که بوش برغم اتخاذ سیاست های خشن در عراق و پیگیری راهبرد یکجانبه گرایانه در منطقه، از تحقق اهداف و استراتژی منطقه ای خویش، ناتوان مانده است.
وی افزود: عراق باید دروازه را به "روی خاورمیانه بزرگ" که آمریکا و سران صهیونیستی نقشه ایجاد آن را در سر داشتند، می گشود اما سیر رویدادها و گسترش ناامنی در عراق نشان داد که تلاش دولتمردان آمریکایی بی نتیجه مانده است.
این استاد دانشگاه همچنین گفت: در واقع افزایش حجم گسترده درگیری های فرقه ای و مذهبی در عراق "رویای تحقق عراق دموکراتیک" را بر باد داده و زمینه را برای تجزیه آن به ایالت های مختلف مهیا ساخته است لذا به نظر می رسد در چنین شرایطی بوش بجای تجربه اندوزی از خطاهای استراتژیک خویش در عراق، همچنان با اصرار بر راهبردهای جنگی، بر تحقق اهداف خام نومحافظه کاران در منطقه تاکید دارد.
مظاهری خاطرنشان کرد: تدوین استراتژی جدید و متهم ساختن ایران و سوریه به دخالت در امور داخلی عراق حربه ای ناکارآمد و سرپوشی برای شکست آشکار در عراق ارزیابی محسوب می شود از این رو تدوین استراتژی جدید بوش در عراق با واکنش های متفاوتی در سطح داخلی و خارج این کشور روبرو شده است.
قائم مقام جامعه اسلامی دانشگاهیان ایران در پاسخ به اینکه دلایل اصرار گسترش راهبردهای نظامی بوش در منطقه را برغم مخالفت های داخلی و بین المللی چگونه ارزیابی می کنید، گفت: آنچه مشخص است بوش با تدوین استراتژی جدید به رغم مخالفت بین المللی در نظر دارد که اقتدار و مشروعیت سیاست های تجاوزکارانه خویش را در منطقه به نوعی توجیه کند بطوریکه در استراتژی جدید بوش، برقراری امنیت و ریشه کنی تروریسم در عراق بارها مورد تاکید قرار گرفته است و بازدارندگی و پیشگیری از اقدامات تروریستی در عراق از سوی بوش به عنوان یکی از شاخصه های اصلی استراتژی جدید آمریکا در این کشور عنوان شده، ولی دروغ بودن آن نیز ثابت شده است.
مظاهری اظهار داشت: این که قدرتمند ترین کشور دنیا به طور یکجانبه اعلام می کند، امنیت آمریکا نیازمند نقض امنیت کشورهای دیگر است نه تنها به برقراری امنیت در منطقه کمک نمی کند، بلکه شرایط ناامنی بین المللی را فراهم می سازد.
"در استراتژی جدید بوش، آمریکا به عنوان پلیس جهانی معرفی شده است و این حق برای آن کشور متصور بوده که بدون مسئولیت پذیری در جهان و نگرانی دیدگاه های کشور های منطقه به سرکوب مخالفین خود اقدام نماید."
این استاد دانشگاه در پاسخ به اینکه شما دلایل رویکرد جدید بوش برای اتخاذ سیاست خصمانه علیه ایران را چگونه می بینید، گفت:دولت بوش بر این باور است که می تواند بدون رضایت کشورهای تاثیر گذار منطقه مثل ایران، سوریه و ... اهداف استراتژیکی خویش را در منطقه عملی سازد و نکته مهم این است که آمریکا از گسترش نفوذ ایران در منطقه در هراس است و روند تحولات اخیر عراق به ویژه پس از اعدام صدام "دیکتاتور سابق عراق" نشان می دهد که دولتمردان کاخ سفید از گسترش همکاری های بین دو کشور همسایه (ایران و عراق) به شدت احساس خشنود نیستند.
"لذا تثبیت قدرت شیعیان در عراق و روابط دوستانه ایران با کردها و سنی های میانه رو برغم کارشکنی های مقامات آمریکایی از وزنه بالای سیاسی ایران در منطقه حکایت دارد و اقدامات اخیر آمریکا در منطقه ومعرفی ایران به عنوان تهدیدی برای امنیت کشورهای محافظه کار عرب در راستای گسترش دامنه منازعات منطقه ای و تشدید اختلافات شیعه ای و سنی معنا پیدا می کند، به طوریکه برخی از کشورهای عرب در اقدام سنجیده با ابراز نگرانی از نفوذ منطقه ای ایران، گسترش مناسبات ایران و عراق را تهدیدی برای امنیت خود اعلام کردند.
مظاهری در پاسخ به این سوال که شما سفر رایس به منطقه را چگونه ارزیابی می کنید، تصریح کرد: بوش در تشریح استراتژی جدید بار دیگر ایران را به تلاش های پنهانی برای دستیابی به سلاح های اتمی متهم ساخته و اقدامات ایران را به عنوان تهدید آشکار برای منافع آمریکا و متحدان منطقه ای خود دانسته است از این رو تیم جنگ طلب بوش در تلاش است با تحریک کشورهای عربی و معرفی ایران به عنوان تهدید بین المللی از شکل گیری بلوک اسلامی با محوریت ایران در منطقه جلوگیری کند.
کارشناس مسائل بین الملل خاطرنشان کرد: بسیاری نگران هستند که تلاش جدید بوش برای ایجاد نا امنی های منطقه ای و اختلافات فرقه ای و مذهبی در راستای تثبیت موقعیت برتر نظامی رژیم صهیونیستی صورت می گیرد چرا که اختلاف و تفرقه در جهان اسلام موجب خواهد شد که سران صهیونیستی با بهره گیری از غفلت مسلمانان ضمن تجهیز هر چه بیشتر به سلاح های کشتار جمعی زمینه را برای استیلای سیاسی و فرهنگی در منطقه آماده سازند.
نظر شما