به گزارش خبرگزاری مهر، علیرضا قزوه در نشست تخصصی سالانه مسئولین آفرینشهای ادبی مراکز استانی حوزه هنری که صبح امروز برگزار شد، عنوان کرد: مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری قلب حوزه هنری به حساب میآید و این مرکز بسیار بسیار مهم است. من همیشه تاکید داشتهام اگر حوزه هنری تنها دو اتاق داشته باشد بعد از ریاست و بحث اداره آن باید اتاق بعدی به مرکز آفرینشهای ادبی اختصاص داده شود، باید با جدیت و غیرت تمام نشان دهیم که آفرینش های ادبی مهمترین بخش حوزه هنری و البته هنر و فرهنگ انقلاب اسلامی است. در همه زمانها، خط شکنها، پیشروها در تمامی ادوار، نویسندگان و شاعران بودند؛ کسانی که خود را روی مین انداختند و خود را فدای هنر و فرهنگ انقلاب کردند، بدون هیچ بهانهای، شاعران، نویسندگان و رماننویسان بودند. امروز هم بزرگترین افتخار در عرصه فرهنگ و هنر معطوف به ادبیات و شعر انقلاب اسلامی است.
مدیر مرکز آفرینشهای ادبی حوزه هنری تصریح کرد: باید اهمیت مرکز آفرینشهای ادبی نشان داده شود. امروز وضعیت خوبی نسبت به گذشته در مراکز استانی به وجود آمده است. در گذشته بسیاری از آثار که به تهران ارسال میشد تا برای چاپ آمادهسازی شود برگشت میخورد، اما امروز بسیاری از انتخاب ها در داخل خود استان انجام میشود و تعداد آثاری که برگشت میخورد بسیار کمتر از گذشته است. ما میخواهیم به سمتی پیش برویم که تمامی مراحل انتخاب اثر، بررسی، داوری و حتی چاپ در خود استان صورت بگیرد.
قزوه با بیان اینکه باید شورای شعر استانی تشکیل شود، گفت: حوزه هنری به عنوان پیشگام در حوزه فرهنگ و هنر انقلاب اسلامی باید میزبان قویترین شورای شعر و ادب استانی باشد. از همه مسئولین مراکز آفرینشهای ادبی درخواست میکنم که برای تشکیل یک شورای قوی در استان خود اقدام کنند. همه افراد مسلط، شاعران بزرگ، سلایق مختلف، شاعران زن، جوانان، همه کسانی که دستی بر آتش دارند و نسبت به هنر و ادب انقلاب متعهد هستند را گردآوری کنید. این شورا نه برای یک سال بلکه برای ورود ما به دهه چهارم انقلاب میتواند بسیار راهگشا باشد. قرار است این شورا کار بزرگی انجام دهد. از همین رو انتخاب افراد بسیار مهم است. سعی کنید تا با تشکیل یک شورای قوی شرایطی فراهم شود تا گزینش آثار به خوبی و با کیفیت لازم صورت گیرد.
وی درباره وظایف این شورا گفت: مرکز آفرینش های ادبی در نظر دارد تا هر استان به وسیله شورای مذکور، از میان چهل سال شعر، داستان و نقد و مقالههای ادبی را جمعآوری کرده، پالایش کرده و گزیده نفیسی را در قالب سه کتاب شعر، داستان و نقد، تولید و برای ما ارسال کند. این اشعار به انتخاب و نگاه همهجانبهگرای شورا باید تولید شود، هم افراد برجسته و کلاسیک، هم جوانان و هم بانوان با طبع خاص خودشان در این شورا حضور داشته باشند، اشعار بسیاری طی این چهل سال سروده شده است، داستانهای بسیار و نقدهای مختلفی نیز منتشر شده است، از همین رو باید دفاتر استانی تلاش کنند، تا با جمعآوری آنها مجموعهای نفیس گردآوری شود تا در چهلسالگی انقلاب اسلامی بتوانیم شعر، داستان و نقد ادبیات انقلاب اسلامی را بهخوبی معرفی کنیم.
این شاعر با بیان نمونههایی از مجموعه اشعار انقلاب اسلامی و اثرگذاری آنها در فضای بینالمللی گفت: در دهه هفتاد علامه حکیمی در حوزه هنری حضور یافتند و گفتند بسیار علاقهمندم چند سال دیگر یک مجموعه 13 جلدی از اشعار شاعران معاصر به چاپ برسد، با پیگیری ها و برنامهریزیها بیش از 170 جلد کتاب در شاخه شعر و داستان به چاپ رسید و امروز بازخوردهای بسیاری را از کشور مصر، هندوستان، بنلگلادش و ... شاهد هستیم. آنها با اشعار ایران آشنا شدهاند، رساله دکترای بسیاری از علاقهمندان به شعر فارسی در کشور مصر که چند روز پیش با من تماس گرفتند، به واسطه همین مجموعههای نفیس شعری است، باید ارتباط برقرار کنیم و باید شعر فارسی را به همه جهان معرفی کنیم، چند روز گذشته خانمی از مصر برای من ایمیلی ارسال کرد که میخواهد رساله دکترای خود را پیرامون قیصر امینپور کار کند، یا در کشور هند پژوهشگری پیرامون داستان به دنبال نویسندههای قدیمی ما بود اما من شماره رضا امیرخانی را به او دادم که با این نویسنده ارتباط گرفت و مقالات و تولیدات بسیار خوبی خلق شد.
قزوه با بیان اینکه باید از سرمایههای شعری به خوبی استفاده کنیم، گفت: متاسفانه در نسل گذشته شعری خطکشیها و رقابتهایی وجود داشت، اما باید بگوییم همه شاعران سرمایه شعر فارسی هستند و رقابت و مشکلی وجود ندارد، ما باید با همه خطوط فکری دوست و همکار باشیم، اگر شما به تاریخ شعر فارسی نگاه کنید میبینید که هر 200 سال یک سبک به وجود آمده است. ما امروز در زمان سبک بازگشت زندگی میکنیم، بعد از مشروطه شاعران بسیاری به وجود آمدند اما شعر بعد از مشروطه را سبک نمیخوانند بلکه دوران شعر مشروطه خطاب میکنند، همه کسانی که در این دوران شعر سرودند همانند آبی بودند که در پشت سد ادبیات فارسی جمع شده و مانند یک سرمایه عظیم برای شعر فارسی به حساب می آیند. ما باید از این سرمایه ها استفاده کنیم و نگذاریم بخشی از این سرمایه به هدر برود. همه شاعران افتخار شعر فارسی هستند و تفاوتی میان آنها نیست.
وی درباره بحث آرشیو تخصصی نیز گفت: در این دوره به موضوع آرشیو نیز خواهیم پرداخت، متاسفانه ما در کارهایمان نظم کافی برای جمعآوری اشعار، دست نوشته ها، وصیت نامهها و حتی پوسترها نداریم. ای کاش در این زمینه همانند اروپاییها و روسها باشیم، آنها همه چیز را با نظم خاصی آرشیو می کنند. وصیت نامه مرحوم امین پور و بسیاری از شاعران دیگر سرمایه ادبیات ما است، باید اینها به صورت دقیق آرشیو شود، باید در سطح استان تحقیق کنید، مطمئن باشید انسانهای خوش ذوقی از این دست نمونهها را جمعآوری کردهاند. از همین رو باید بگردید و پیدا کنید. فیلم، صوت، نوشته و بسیاری از مدارک بعدها ارزش بسیار بالایی پیدا می کند، باید سعی کنیم تا با حفظ و نگهداری از آنها این سرمایه ها را برای نسل های بعد محفوظ نگاه داریم.
مدیر مرکز آفرینش های ادبی در پایان تاکید کرد: امیدوارم که به زودی هر استان سه کتاب خودش را تا قبل از شروع زمستان به دست ما برساند تا بتوانیم در آستانه چهل سالگی انقلاب اسلامی آرشیو و مجموعه دقیقی از شعر فارسی از تمامی استانها و شهرها داشته باشیم. به نحوی به این مجموعه نگاه کنید که آبروی انقلاب در حوزه شعر است و قرار است مخاطبین خارجی این مجموعه را بررسی و تحقیق کنند. از همین رو سعی کنید مجموعه ای دقیق، حساب شده، با کفیت و همه جانبه تولید شود تا برای نسلهای آینده یادگاری با ارزشی باقی بماند.
نظر شما