عباس سلیمی نمین در گفتگو با خبرنگار مهر ، اعلام کرد: تا کنون آن گونه که باید در باطن مسائلی مانند وقف کار نشده و بازتاب این قضیه به خوبی دیده می شود. برخی به جای پرداختن به علت ها و بررسی چرایی رفتار ، صرفا به انجام یک سری کارهای روبنایی اکتفا می کنند.
این پژوهشگر افزود: فعالیت نهادهایی مانند صدا و سیما نیز که باید در راستای گسترش فرهنگ وقف و جهت دهی فرهنگی به آن باشد ، ضعیف و در مواقعی مانند پخش برخی مداحی ها ، منفی نیز بوده است. نهادهای مسئول به جای جهت دهی به حرکت های مذهبی و خیریه مردم ، راحت طلبی را اختیار کرده اند.
رئیس موسسه مطالعاتی تاریخ معاصر ایران تصریح کرد: زمانی مردم سعی می کردند آنچه را که نیاز جامعه بود و حکومت به آن نمی پرداخت ، مطابق میل خود احیاء کنند.
وی توضیح داد: از جمله مواردی که حکومت ها تمایلی به آن نداشتند ، مجلس عزای امام حسین(ع) بود که افراد سعی می کردند با وقف اموال خود ، بخشی از هزینه های این مسئله را فراهم آورند و اجازه ندهند که این مجالس کم فروغ شود.
سلیمی نمین یادآور شد: پس از انقلاب با توجه به روی کارآمدن حکومتی دینی و مردمی ، انتظار می رفت که تحولی در این موضوع پدید آید ؛ زیرا حکومت خود برآمده از مردم و تمامی ساز و کارها برای جریان دهی فکری به خیرین (برای صرف امکانات و دارائی خود در راه اعتلای جامعه شیعی و حسینی) فراهم شد.
این تاریخ نگار تاکید کرد: زمانی حکومت به دنبال نابودی یکسری مسائل بود و لذا وقف دررابطه با احیاء مراسم های مانند محرم و صفر صورت می گرفت اما اکنون که اینگونه نیست ، آن پتانسیل قوی باید با فرهنگ سازی مناسب در اختیار پیشرفت جامعه دینی قرار گیرد.
رئیس موسسه مطالعاتی تاریخ معاصر ایران افزود: در ابتدای انقلاب بیسوادی زیاد بود اما هنگامی که امام (ره) مردم را به مبارزه با آن دعوت کردند ، بسیار مدرسه ها ساخته شد و اندکی بعد دیدیم که آموزشگاههای 4 شیفته از سطح جامعه محو شد.
سلیمی نمین اظهار داشت: اگر امروز نیز متولیان وقف و سکانداران رسانه ای مانند صدا و سیما با برنامه ریزی دقیق و دلسوزانه از مردم دعوت کنند که وجوهات خود را به جای نذرهای سنتی ، در امور و مسائل روز جامعه و برای اعتلای شیعیان هزینه کنند ، بی شک در صورت فرهنگ سازی ، خیرین به این سمت خواهند آمد.
نظر شما