به گزارش خبرنگار مهر، غلامحسین شافعی در جلسه هیات نمایندگان اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران گفت: مسئولان باید کمرها را برای مواجهه با سیاست های خصمانه دشمنان محکم کنند که بر روی اقتصاد ایران متمرکز شده اند. با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری، دولتها تا چه اندازه در این مسیر حرکت کرده اند.
رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: صحنه اقتصادی کشور سالها است که صحنه کشمکش میان تولید، صادرات و واردات با بخش های نامولد اقتصادی است و چرخش سرمایه در بخش دلالی، زمین و مستغلات است؛ به نحوی که مستندات لازم نشان می دهد که این دو بخش همواره رقیب سرسخت برای بخش های تولیدی مطرح بوده و دولتها نیز رویکرد حمایتی نسبت به این بخش تولیدی از خود شان نداده اند.
وی افزود: از سال ٦٨ با توجه به فراهم بودن منابع ارزی به صورت مستقیم از منابع فروش نفت و گاز تا پایان سال قبل، ١٧٤٢ میلیارد دلار صادرات خدمات و کالا اقدام می کرده است.
به گفته شافعی، آمارها نشان می دهد دولتها نمی توانند عذری در رابطه با کمبود منابع مالی داشته باشند و در مقیاس تولید ناخالص جهانی، ایران از نظر پس انداز رقم چشمگیری را به خود اختصاص داده و رهبر معظم انقلاب نیز خواستار توجه به بخش صنعت شده و آن را پیشقراول توسعه دانسته اند و باید پاسخ دهیم چقدر این موضوع را عملیاتی کرده ایم.
رئیس اتاق بازرگانی ایران گفت: دولتمردان بیش از آنکه نگران فرصت های از دست رفته در بخش واقعی اقتصاد باشند، نگران کاهش صادرات نفت هستند؛ در حالی که بنیان های تولیدی پایه گذاری نموده ایم ،ولی طول عمر اثرگذاری آن پایین بوده است.
شافعی با بیان اینکه حداقل انتظار این است که در شرایط خاص کنونی، به توصیه های موکد رهبر معظم انقلاب از سوی دولتمردان توجه شود، گفت: رهبری معظم انقلاب در شهریورماه امسال تاکید بر نظر اتاق بازرگانی کرده اند در حالیکه آنچه که تاکنون رخ داده تصمیم گیری در مورد ده ها موضوع اقتصادی است و تکیه بر الگوی مصرف گرایی و تجمل گرایی شدید بدون توجه به ساخت داخل، در کشور یکی از مصایب و گرفتاری های ما شده و برندهای خارجی فعال ترین حوزه های اقتصادی ایران هستند که نشان از یکسان بودن بیماری های اقتصادی کشور در طی دهه های گذشته دارد که با توجه به هشدارها، اقتصاد ایران همچنان درگیر بیماری است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران افزود: نگاهی به روند سیاست های حمایتگرایانه از تولید و صادرات نشان می دهد که این حمایتها برآمده از چانه زنی و امتیازگیری ها بوده است و در عین حال، توجه به بحث افزایش توان تولید و رقابت در بازارهای جهانی مغفول شده و حلقه گمشده در سیاستها است.
وی تصریح کرد: سیستم پاداش دهی به بخش های غیرمولد و زمین و مستغلات به عنوان عاملی مهم در جهت ایجاد عدم انگیزه لازم برای سرمایه گذاری در فعالیت های تولیدی و صنعتی مطرح بوده و تا زمانی که سرمایه گذاری در این دو بخش بهترین گزینه به جای سرمایه گذاری در تولید است، نمی توان امید به ایجاد اشتغال و تولید ارزش افزوده با کیفیت مبتنی بر ارتقای اقتصادی بود.
شافعی گفت: اقتصاد ایران در خدمت سیستم های دلالی است؛ در حالیکه از نتایج مهم توسعه اقتصادی می توان به کاهش فقر و توزیع برابر درآمدها اشاره کرد، این در حالی است که اصلاحاتی از قبیل اصلاح نظام بانکی، مالیاتی، خصوصی سازی، ساختار نظام تصمیم گیری اقتصادی و مشورت خواهی از نخبگان اقتصادی و مقابله با فعالیت های نامولد از الزامات اساسی دستیابی به توسعه اقتصادی است.
وی اظهار داشت: اگر تصمیم گیران اقتصادی کشور امروز واقعا خواستار بهبود معیشت مردم و اشتغالزایی هستند، باید با مشارکت نخبگان و بخش خصوصی واقعی، زمینه ساز تدوین یک نظام و برنامه عملیاتی برای رونق بخش مولد کشور باشند. بارها و بارها در خواست اصلاح نظام بانکی را داشته ایم و اشاره کرده ایم که باید ارتباط منطقی بین بخش های مولد کشور و بخش های مالی آن برقرار باشد. به نحوی که سیستم بانکی در خدمت ارتقای توسعه اقتصادی کشور بوده و ضوابط بانک مرکزی به دقت در بانکها اعمال شده و صورتهای مالی بانکها و موسسات اعتباری باید شفاف ارایه شود.
شافعی گفت: امروز بخشی از نقدینگی جامعه به دلیل پرداخت موسسات ورشکسته از جیب پرسخاوت جامعه جبران شده است حال این سوال مطرح است که آیا این حق است که از کیسه مردم کمبود موسسات مالی ورشکسته پرداخت شود؟
رئیس اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه هزینه درست نگاه نکردن سیاستگذاران به بخش های مختلف اقتصادی را اقشار ضعیف پرداخت می کنند، گفت: اصلاح نظام مالیاتی همچنان بعد از گذشت سالها بلاتکلیف است و بخش هایی که به خوان نامولد نشسته اند، حاضر به پرداخت مالیات نیستند؛ در حالیکه مالیات بر ارزش افزوده نیز داستان بسیار طولانی دارد. قرار نبود سیل حرکت ما مالیات بر ارزش افزوده در چنین زمان طولانی بر این مسیر باشد اما کی اصلاح انجام می شود؟
شافعی با بیان اینکه علیرغم تحریم و تهدیدها، فرصتهای زیادی را از دست می دهیم، گفت: صادرات فرصت حضور در بازارهای جهانی را پیدا کرده است اما این فرصت طلایی به راحتی سوزانده می شود؛ ما در چنین شرایطی، بیش از هر چیز نیازمند افزایش اعتماد و اطمینان هستیم، به این معنا که منطقا باید در چنین شرایطی در مقابل محدودیتهای تحریم، تسهیلات را اضافه کنیم.
وی افزود: متاسفانه در بسیاری از موارد، عکس تسهیل گری عمل کردیم، اگر قرار باشد که همه دست در دست هم حرکت کنیم، نباید دست روی دست بگذاریم و با پا حرکت دیگری انجام دهیم. ما از فروردین ماه که شرایط جدید پیش آمده است، مشکلاتی به وجود آمده است که مجموعه مکاتبات اتاق ایران، یک پاسخ دریافت نکرده است. ضمن اینکه پیشنهادات بخش خصوصی نیز در این ارتباط داده می شود. اما امیدواریم با حضور وزرای جدید شاهد حرکت متفاوت برای مسائل اقتصادی کشور باشیم و قطعا و حتما نیز اگر چنین حرکتی آغاز شود، همه ما توان مقابله با هر نوع محدودیتی را در کشور داریم.
نظر شما