۱۱ بهمن ۱۳۹۷، ۱۱:۵۵

اعوانی:

حکمت، برای اولین بار در ایران مطرح شد/ غفلت از حکمت نظری

حکمت، برای اولین بار در ایران مطرح شد/ غفلت از حکمت نظری

چهره ماندگار فلسفه گفت: فرهنگ ایران مسأله حکمت است. در هیچ کجای کشورهای اسلامی حکمت وجود نداشته است. اولین جایی که حکمت مطرح شده در ایران بوده است.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست تخصصی «گفتمان فلسفی علوم انسانی در ۴ دهه پس از انقلاب اسلامی» به همت شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی، صبح امروز ۱۱ بهمن ماه در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد.

غلامرضا اعوانی در این نشست گفت: فرهنگ ایران مسأله حکمت است. در هیچ کجای کشورهای اسلامی حکمت وجود نداشته است. اولین جایی که حکمت مطرح شده در ایران بوده است. در ادیان غیر ابراهیمی مثل زرتشت فلسفه و دین یک چیز است. یکی از خصایص قرآن جهانی بودن است. قرآن نبوت را جهانی کرده و حکمت را بطن دین قرار داده است. تک تک حکمای ما در پیشبرد حکمت به سمت حکمتی الهی خدمات گسترده ای کرده اند. رئیس مدینه فاضله همان صفات امام یا پیامبر را دارد که این مسأله را در آثار افلاطون نمی توانید ببینید. ابن سینا در منطق صدها نوآوری دارد؛ موجهات، قضایای شرطی، زمانیات و ... . الهیات شفا اعم و اخص را وارد جریان کرده است. ابن عربی حکمت انبیا را در قرآن پرداخته است. حکمای ما کارهای بزرگی کرده اند که ما غفلت کرده ایم.

استاد دانشگاه شهید بهشتی افزود: ما از حکمت نظری غفلت داریم. مکتب های ما عبارت بوده اند از مکتب خراسان، مکتب اصفهان اول، مراغه، تبریز، شیراز، اصفهان دوم و مکتب تهران. هر کجا مرکز حکومت بوده ما حکمت داشته ایم. مکتب تهران بسیار مهم است که خیلی از حکمای فعلی ما اساتیدی از مکتب تهران داشته اند. بعد از انقلاب ۱۶ تا ۲۰ کلاس آزاد گذاشته ایم. تشکیل کنگره های بین المللی را داشته ایم. اولین آن کنگره منطق با شرکت آیت الله جوادی آملی و آیت الله حسن زاده بوده است. کنگره بین المللی کانت با شرکت کانت شناسان ایرانی، فرانسوی، آلمانی و انگلیسی از جمله مترجمین آثار کانت را داشته ایم. همچنین کنگره های فلسفی مشترک با قزاقستان و ... .

رئیس سابق موسسه حکمت و فلسفه ایران ادامه داد: برای ترجمه آثار ملاصدرا به زبان های اردو،روسی و ... قرارداد داشتیم اما نمی دانم چه مشکل حقوقی وجود داشت که محقق نشد. البته برخی آثار مثل اسفار ترجمه شد. امروز در اکثر مجلات بسیار معروف درباره ملاصدرا مقاله می نویسند. همچنین تأسیس یک انجمن بین المللی فلسفه اسلامی را داشته ایم که کار هر کسی نیست. ۴ ترم به عنوان استاد مطالعات اسلامی دانشگاه پکن دعوت شدم و همه تلاشم در جهت معرفی حکمت اسلامی بوده است. می دیدم که آن ها خیلی مشتاق اند و خودآموز زبان فارسی برای چینی ها و دیگر کشورها دیدم که نوشته اند و این خیلی مهم است.

چهره ماندگار فلسفه همچنین گفت: با آکادمی علوم شوروی مجله اشراق را چاپ کردیم. چاپ ۳۰ کتاب فلسفی با دانشگاه برلین را انجام دادیم. در انگلیس دو شماره مجله فلسفه اسلامی را چاپ کردیم. دنیا الان به حکمت ما احتیاج دارد. چون در غرب، علم و دین و فلسفه از حکمت بریده اند. دوای درد ما حکمت الهی است. کنگره جهانی فلسفه خیلی اهمیت دارد. تمام شاخه های علوم انسانی در آن هستند. زمانی که مسئولیت داشتم صحبت کردیم که آن را به ایران بدهند که محقق نشد و بعد از آن هم مسئولیت بنده تمام شد. فرصت هایی برای معرفی فلسفه اسلامی در دنیا وجود دارد که حتماً باید از آن ها استفاده کنیم.

کد خبر 4529395

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha