به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه بوستون گلوب در تحلیلی نوشت : دولت بوش اصرار دارد که توافق آن برای شرکت در کنفرانس بغداد با حضور ایران و سوریه نشان دهنده تغییر سیاست آن نیست، اما این یک تغییر خوشایند است.
نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند : جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا باید به این درک درباره عراق همراه با ایران برسد، اما به سختی می توان از وی انتظار داشت که بپذیرد وانمود کردن چیزی به جز این احمقانه است. وی دیگر بر این مسئله اصرار ندارد که ایران غنی سازی اورنیوم را پیش از آنکه فرستاده آمریکا با نمایندگان ایران، سوریه و دیگر کشورها در نشست 10 مارس در بغداد، تعلیق کند. این در حالی است که بوش نمی تواند برای اعتراف به چنین تغییری در سیاست خود اشتیاقی داشته باشد.
پیشنهاد گفتگوی آمریکا با ایران و سوریه برای حل مشکلات عراق چیزی بود که گروه تحقیق عراق موسوم به بیکر-همیلتون آن را پیشنهاد داده بود،اما دولت بوش با آن مخالفت کرد و به نظر می رسد که اقدامات اخیر وی نشان دهنده همسویی با پیشنهاد این گروه است.
نویسنده معتقد است : انتخاب مسیر جدید از سوی دولت بوش نشان دهنده درک این مسئله است که ایران بیشترین برگهای برنده را در اختیار دارد. احزاب و رهبران مهم در دولت عراق دارای روابط قدیمی با تهران هستند. از دیدگاه ایران، واشنگتن تنها دو برگ برنده با ارزش برای بازی در اختیار دارد.
بوستون گلوب این دو برگ برنده را اینگونه معرفی می کند : یکی عقب نشینی شتاب زده از عراق است که می تواند اوضاع را بدتر کند و همچنین وارد کردن همسایگان ایران در اوضاع متشنج به وجود آمده. برگ دوم که ایران نمی خواهد آمریکاییها آن را به کار گیرند؛ تمایل آمریکا به سوی عربهای سنی در عراق و کشورهای اطراف آن است. هر کدام از این اقدامات هم برای آمریکا و هم برای ایران مخرب خواهد بود.
نویسنده می افزاید : بوش پیش از تعامل با تهران تلاش کرده تا موضع خود را از طرق مختلف تقویت کند که عبارتند از : متقاعد کردن چین و روسیه برای حمایت از تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران،فشار وزارت خزانه داری آمریکا بر سیستم بانکی جهان به منظور متوقف کردن معاملات خود با ایران، استقرار دومین ناوهواپیمابر خود در خلیج (فارس) و دستگیری مقامهای ایرانی درعراق.
در پایان این تحلیل آمده است : ممکن است که این اقدامات در ابتدا به معنای متقاعد کردن ایران برای تعلیق غنی سازی اورانیوم باشد ، اما این اقدامات مسیر را برای بوش در جهت درک این مسئله که گفتگو با دشمنان به معنای تسلیم نیست، آسانتر کرده است. این اطمینان وجود دارد که معامله با ایران و سوریه کار دشواری خواهد بود، اما هیچ راه دیگری برای حل مسائل عراق وجود ندارد.
نظر شما