به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه آمریکایی یو اس ای تودی در تحلیلی نوشت : توافقنامه هسته ای دولت جرج بوش رئیس جمهور آمریکا با هند به علت درخواستهای این کشوردر معرض خطر فروپاشی قرار دارد. این درخواستها شامل حق آن برای ادامه آزمایش سلاحهای هسته ای است که توجیه آمریکا برای ادامه این معامله را تضعیف می کند.
نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند: بوش سال گذشته اعلام کرد که این قرارداد مانع گسترش سلاحهای هسته ای خواهد شد و همچنین از یک رقابت تسلیحاتی بین هند و پاکستان درهمسایگی آن جلوگیری و رابطه آمریکا و هند را تقویت خواهد کرد.
براساس این قرارداد، هند به فناوری هسته ای غیرنظامی ساخت آمریکا دست خواهد یافت و در مقابل به بازرسان برای بازدید از 14 راکتور هسته ای که برای مصارف متعارف فعالیت دارند، اجازه داده خواهد شد.
هند همچنین اجازه خواهد یافت 8راکتور نظامی خود را خارج ازدید بازرسان توسعه دهد. دهلی نو دراین پیمان به پذیرش مقررات نظام تبعیض آمیز کنترل فناوری موشک و گروه صادرکنندگان تجهیزات هسته ای متعهد شده، اما اهمیت این معاهده با اهداف هر یک از امضا کنندگان این معاهده مشخص می شود .
این روزنامه نوشت: اما اکنون مقامهای ارشد دولت آمریکا و کارشناسان هسته ای می گویند که هند در حال ارائه درخواستهایی است که توانایی های هسته ای آن را نه تنها کم نخواهد کرد،بلکه افزایش هم خواهد داد.به گفته آنها، هندهمزمان با این درخواستها روابط خود را با ایران نیز توسعه داده است.
"هنری سوکولسکی" رئیس مرکز آموزش سیاست منع گسترش سلاحهای هسته ای گفت:" هندی ها حریص می شوند. این قرارداد ممکن است پیش از پایان دوره ریاست جمهوری بوش اجرا نشود."
" نیکولاس برنز" معاون وزیر امور خارجه آمریکا نیز اعتراف کرد که سه دور مذاکره با هند نتیجه چندانی نداشته است؛ هیچ ضرب الاجلی برای این قرارداد تعیین نشده است، اما دو تن از مقامهای دولت بوش که خواستند نامشان فاش نشود، گفتند که درخواستهای هند می تواند توافق در این زمینه را از بین ببرد.
آنها گفتند که هند می خواهد:
- در آزمایش سلاحهای هسته ای خود هیچ محدودیتی نداشته باشد.
- این اجازه را داشته باشد که از آمریکا فناوری غنی سازی اورانیوم و بازفرآوری پلوتونیوم را خریداری کند که این امر در قانون آمریکا ممنوع شده است.
- تایید آمریکا برای بازفرآوری سوخت هسته ای استفاده شده از نیروگاههای هسته ای را دریافت کند.
سوکولسکی خاطر نشان کرد:" ادامه فناوری حساس هسته ای از سوی هند و تمایل آن برای داشتن روابط نزدیک با ایران سوالاتی را درباره این مسئله ایجاد می کند که آیا دهلی نو فناوری هسته ای را که تحت این قرارداد دریافت خواهد کرد، تحت پادمانها(ی آژانس) قرار خواهد داد یا خیر.
در پایان این تحلیل آمده است:" طی هفته های اخیر ، فرمانده نیروی دریایی ایران از دهلی نو دیدار و توافق کرد تا همکاری مشترک نظامی و آموزشی با این کشور را افزایش دهد. برخی سناتورها به رهبری " جان کیل" از " مانموهان سینک" نخست وزیر هند می خواهند تا چنین همکاریهایی را با ایران تعلیق کند.
نظر شما