پیام‌نما

وَأَنْكِحُوا الْأَيَامَى مِنْكُمْ وَالصَّالِحِينَ مِنْ عِبَادِكُمْ وَ إِمَائِكُمْ إِنْ يَكُونُوا فُقَرَاءَ يُغْنِهِمُ‌اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَاللَّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ * * * [مردان و زنان] بی‌همسرتان و غلامان و کنیزان شایسته خود را همسر دهید؛ اگر تهیدست‌اند، خدا آنان را از فضل خود بی‌نیاز می‌کند؛ و خدا بسیار عطا کننده و داناست. * * اللّه از فضلش بسازدشان توانمند / دانا و بگشاينده مى‌باشد خداوند

۱۱ مهر ۱۳۹۸، ۱۰:۰۷

مهر گزارش می‌دهد؛

مقابله با ترویج استعمال قلیان در ورامین/فرافکنی مسئولان اجرایی

مقابله با ترویج استعمال قلیان در ورامین/فرافکنی مسئولان اجرایی

ورامین- مقابله با ترویج استعمال قلیان در ورامین در حالی توسط شورای فرهنگ عمومی طرح ریزی و تاکید شده است، که مسئولان اجرایی در این زمینه به جای برخورد به فرافکنی روی آورده اند.

خبرگزاری مهر - گروه استان‌ها: اردیبهشت ماه سال ۹۲ بود، که ورامین به عنوان نخستین شهر بدون دخانیات کشور معرفی شد و مواردی مانند تصویب عدم استعمال دخانیات در بوستان‌ها و اماکن عمومی این شهرستان و انتخاب چندین پارک به‌عنوان پارک بدون دخانیات ازجمله مصوبات شورای فرهنگ عمومی ورامین در جهت انتخاب این شهر به عنوان شهر بدون دخانیات بود.

انتخاب ورامین به عنوان شهر بدون دخانیات سبب همبستگی بیش از پیش دستگاه ها، نهادها، سمن ها و مردم این شهرستان برای کاهش هرچه بیشتر استعمال دخانیات، مانند سیگار و قلیان از سطح این شهر شد، که این همبستگی با محوریت شورای فرهنگ عمومی ورامین به ریاست آیت الله سید مرتضی محمودی گلپایگانی به پیش می رفت، اما همچنان تا رسیدن به هدف نهایی راه بسیاری باقی مانده است.

نظر مراجع در خصوص حکم شرعی مصرف دخانیات

مراجع تقلید نیز نظر مساعدی از نظر شرعی برای استعمال دخانیات ندارد، که در ادامه نظر برخی از این مراجع می آید:

حضرت آیت الله  خامنه ای:

حکم با اختلاف مراتب ضرری که بر استعمال دخانیات مترتب می‌‏شود، متفاوت می‌گردد و به طور کلی استعمال دخانیات اگر به مقداری باشد که موجب ضرر قابل ملاحظه‏‌ای برای بدن باشد، جایز نیست و اگر شخص می‏‌داند که با شروع آن به این مرحله می‌‏رسد نیز جایز نیست.

آیت‌الله سیستانی:

پرسش: توصیه های پزشکی می گوید سیگار کشیدن عامل اصلی بیماری های قلبی و سرطان است و گاهی هم سبب کوتاهی عمر می شود پس حکم سیگار کشیدن بالنسبه به اشخاص ذیل چیست؟

۱-ـ کسی که تازه شروع کرده است.

۲ـ به سیگار کشیدن معتاد شده است.

۳ـ در کنار کسی نشسته ایم که او سیگار می‌کشد و پزشکان می‌گویند آن کس که در کنار شخص سیگاری می نشیند ضرری قابل توجه، به او می رسد.

پاسخ: ۱- کشیدن سیگار اگر موجب ضرر و زیان می شود هر چند در آینده و اعم از اینکه آن ضرر معلوم باشد و یا گمان ضرر وجود داشته باشد طوری عقلا بر سلامت شخص بیمناک باشند، حرام است.و اما اگر ایمن از ضرر و زیان شدید باشد هر چند بدین جهت که کمتر می‌کشد، مانعی ندارد.

۲ـ اگر ادامه کشیدن سیگار ضرر شدیدی می‌آورد باید دست بردارد مگر آنکه ترک سیگار موجب ضرر دیگری شود مثل ضرر حاصل از سیگار کشیدن و یا سخت‌تر از آن و یا اینکه ترک سیگار برای او حرجی باشد طوری که عادتاً تحمٌل ناپذیر است.

۳ـ چنین شخصی همانند شخص مبتدی است، و جواب بخش اول شامل حال او هم می شود.

آیت‌الله مکارم شیرازی:

پرسش: کشیدن سیگار برای افراد مبتدی، و استمرار آن برای افراد معتاد، اعمّ از این که ترک آن به آسانی ممکن باشد یا نباشد، چه حکمی دارد؟

پاسخ: کشیدن سیگار و انواع دخانیّات، حرام است و با توجّه به این که ترک آن برای همه معتادان ممکن است، حالت اضطرار معمولا در آن تصوّر نمی شود؛ مگر به دستور خاص طبیب آگاه، و فرقی بین افراد مبتدی و معتاد نیست.

آیت‌الله هادوی تهرانی:

استعمال دخانیات به دلیل مضرّ بودن آن مطلقاً حرام است.

آیت‌الله صافی گلپایگانی:

خوردن چیزی که برای عقل انسان یا سلامتی او ضرر دارد حرام است، ولی اگر ضرر موقّت یا کم باشد که عقلاء اعتنا نکنند، حرام نیست.

ترویج قلیان بین ۳۵ درصد دختران و ۴۲ درصد پسران دبیرستانی و دانشگاهی

مضرات سیگار و به ویژه قلیان برای بدن بر همگان آشکار است و بارها در این خصوص مطالبی مطرح شده است و از پیر و جوان، سیگاری و غیر سیگاری و حتی افرادی که قلیان استعمال می کنند، از خساراتی که دخانیات به بدن وارد می کند، تا حدودی آگاه هستند، اما دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در این خصوص پا را فراتر گذاشته و ضمن تاکید بر مضرات دخانیات، عرضه قلیان را مغایر با انضباط عمومی می داند.

محمدرضا مسجدی که با خبرنگار مهر در این خصوص گفتگو می کرد، رواج مصرف قلیان به ویژه در نسل جوان را زنگ خطری برای جامعه ایرانی دانست و افزود: در این خصوص تحقیقاتی انجام شده و استعمال قلیان در دختران در برخی از مراکز در مقاطع دبیرستان و دانشگاه به ۳۵ درصد و در میان پسران این مقاطع تا ۴۲ درصد رسیده است.

وی در پاسخ به این سوال که عرضه قلیان در قهوه خانه ها مجاز است، گفت: خیر، جمع آوری قلیان قسمتی از قانون جامع کنترل و مبارزه با دخانیات است و قهوه خانه مجوز دار جدید که مجوز عرضه قلیان داشته باشد، نداریم.

مطالب بالا در جلسه ۴ مهر ماه ۹۸ شورای فرهنگ عمومی شهرستان ورامین توسط سید اصغر معاون سیاسی انتظامی فرماندار این شهرستان تلویحا تایید شد و وی در این خصوص گفت: ۴۱ واحد قهوه خانه در ورامین داریم که ۳۰ عدد آن ها غیر مجاز است، که برخوردی با آن ها صورت نگرفته است.

انتقاد فرمانده انتظامی شرق استان تهران از شورای فرهنگ عمومی

انتقادات بالا به ویژه انتقاد از « عدم برخورد» که توسط معاون نماینده عالی دولت در ورامین مطرح می شد، برای فرمانده انتظامی شرق استان تهران خوشایند نبود و وی را به واکنش واداشت.

سردار کیومرث عزیزی که ۵ روز بعد از جلسه شرای فرهنگ عمومی و در نشست خبری در آستانه هفته ناجا سخن می گفت، به انتقاد از این اظهارات پرداخت و افزود: لازم است، شوراهای فرهنگی هم گزارش خود را ارائه کند و صرفا خواستار برخورد سلبی نباشد.

وی افزود: در این راستا باید اعضای شورای فرهنگی عمومی پاسخ دهند، برای این‌که جوانان قلیان نکشند چه کار کرده‌اند.

راهکار فرهنگی بدون پشتوانه اجرایی به ثمر نخواهد نشست

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ورامین به عنوان دبیر شورای فرهنگی در این خصوص به خبرنگار مهر گفت: شورای فرهنگ عمومی جهت فرهنگ سازی در جامعه تلاش می کند، معضلات را شناسایی کرده و راهکارهایی را ارایه می کند و مسئولان اجرایی باید در حوزه مسوولیت خود آنها را عملیاتی کنند.

سعید طاهری با بیان این که نیروی انتظامی نیز در شورای فرهنگ عمومی عضو است و خود نیز باید در این راستا پاسخگو باشد، گفت: آنچه که در مورد قلیان مطرح شده در کنار مصوبات ارزشمند دیگر این شورا یک معضل بزرگ اجتماعی است که دغدغه بسیاری از خانواده را ایجاد کرده است. در این رابطه راهکارهای فرهنگی نیز مورد بحث قرار گرفته است، ولی چه کسی است، که نداند هرگونه راهکار فرهنگی بدون پشتوانه اجرایی به ثمر نخواهد نشست.

وی افزود: باید مراکز نظارتی به افکار عمومی پاسخ دهند، که این همه قهوه خانه و قلیان سرای بدون مجوز چگونه فعالیت می کنند، در کنار قلیان، اختلاط در برخی از این مراکز و برخی حواشی دیگر را چه کسی باید پاسخگو باشد و مردم باید به چه کسی پناه ببرند.

زیر سوال بردن شورای فرهنگ عمومی فرار به جلو است

دبیر شورای فرهنگ عمومی ورامین گفت: اگرچه معتقدیم در برخورد با این معضلات فرهنگی باید همه دستگاه ها وارد میدان شوند و متاسفانه شاهد کوتاهی ها در این زمینه هستیم که باید ریشه یابی شود ولی اینگونه شورای فرهنگ عمومی را بخاطر ورود در یک معضل اجتماعی، زیر سوال بردن نوعی فرار به جلو محسوب می شود.

طاهری افزود: باید دستگاه های نظارتی به طور شفاف به مردم پاسخ دهند آبا اجرای قانون برای آنها اهمیت دارد یا سلایق شخصی و خوب است مسئولان مربوطه به جای ارایه تحلیل به وظایف خود عامل باشند.

رییس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی ورامین گفت: البته شورای فرهنگ عمومی فقط به کار سلبی اعتقاد نداشته و ندارد و جای تعجب است که این گونه در مورد جایگاه این شورا قضاوت می شود، متاسفانه همان حرف هایی تکرار می شود که در مورد حجاب هم گفته می شود، بگذارید جامعه رها باشد شما بروید کار فرهنگی کنید.

وی ادامه داد: مسئولان در گفتار و رفتار خود مراقبت کنند که خدای ناکرده به جای ایفای مسئولیت شرعی و قانونی خود، جایگاه های دیگر را زیر سوال نبرند.

طاهری با بیان این که از مدیران و مسوولان انتظار می رود، اگر مطالبی در نقد تصمیمات دارند، قطعا زمینه برای حضور در جلسات اداری و بحث و مذاکره در موضوعات وجود دارد، انتظار نمی رود که یک مقام مسئول با چنین اظهاراتی در افکار عمومی ذهنیت تقابل دستگاه ها را ایجاد کند، مردم نیازمند خدمت و رفع معضلات هستند نه دعوا و فرافکنی مسئولان!

مراکز توزیع قلیان با چراغ سبز چه جایگاه هایی فعالیت دارند

امام جمعه موقت ورامین نیز نسبت به این اظهارات واکنش نشان داد و در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اگر کسی به حکم شرع مقید باشد امروز فقها به خاطر ضررها وآسیب های سیگار و قلیان از استعمال آن نهی می کنند و اگر کسی به حکم بهداشت پایبند باشد، امروز پزشکان سیگار وقلیان را عامل بسیاری از بیماری ها وسرطان ها می دانند.

حجت الاسلام سید محسن محمودی افزود: اگر کسی به مسائل اقتصادی توجه داشته باشد امروز یکی از عوامل ضررهای اقتصادی و وابستگی همین موضوع است، چرا برخی مسئولان کشور در این رابطه احساس وظیفه نمی کنند، مگر جان و سلامت جوانان برایشان مهم نیست.

وی افزود: برخی مسئولان گفته اند در شهر ورامین که به عنوان شهر بدون دخانیات معرفی شده ۴۶ قهوه خانه وجود دارد و جالب است که رسما اعلام کردند، ۳۰ واحد بدون جواز است، سوال مردم این است که اولا آیا این قدر صدور جواز چه توجیهی دارد و ثانیا این واحدهای بدون جواز با چراغ سبز چه جایگاه هایی راه اندازی شده است.

باید مسئولان گرفتار در دام قلیان مواخذه شوند

این عضو شورای فرهنگ عمومی شهرستان ورامین گفت: اگر بگویند، دستگاه های نظارتی خبر ندارند که خیلی تاسف بار است و اگر بگویند، باخبرند که این فاجعه است.

وی گفت: برخی می گویند شما چه کار دارید، بروید کار فرهنگی کنید، این حرف با این ضعف های مدیریتی یا مدیران ناکارآمد به مسخره شبیه تر است تا واقع بینی و باید دستگاه های مسئول و نظارتی به افکار عمومی به طور شفاف توضیح دهند.

محمودی افزود: آیا برخی مسئولان می دانند، در کنار قلیان در برخی از این واحدها چه می گذرد، اگر می دانند واقدام نمی کنند، خیانت به مسئولیتی است که به عنوان امانت به آن ها سپرده شده است.

وی از دادستان ورامین خواست، با صلابت انقلابی ریشه برخی سود جویی ها را بخشکاند و افزود: فرمانداری باید  از دستگاه های بی تفاوت یا برخی مسئولان گرفتار در دام قلیان مواخذه کند و البته باید مساجد، تشکل ها و هیئات مذهبی ، هنرمندان، مدارس و دانشگاه ها و سایر عناصر تاثیرگذار در این رابطه روشنگری کنند.

مصرف قلیان و دخانیات، علاوه برا آن که به اقتصاد شخص، خانواده و کشور خسارت وارد می کند، ضررهای فراوانی دارد که در زمان حاضر بیش از گذشته بر همگان ثابت شده است و در این خصوص لازم است، مسئولین مربوط بیش از پیش احساس مسئولیت کرده و به جای فرافکنی به مقابله با ترویج دخانیات بپردازند.

کد خبر 4735693

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha