۱۶ اردیبهشت ۱۳۸۶، ۱۱:۳۶

/ مشروح نشست هفتگی سخنگوی وزارت خارجه با خبرنگاران /

مذاکره با آمریکا به مقدماتی نیاز دارد / بیل کلینتون برای سفر به تهران درخواست رسمی نداده است / فعلا نباید به اتهامات موسویان پرداخت

مذاکره با آمریکا به مقدماتی نیاز دارد / بیل کلینتون برای سفر به تهران درخواست رسمی نداده است / فعلا نباید به اتهامات موسویان پرداخت

سید محمد علی حسینی با بیان اینکه تهران در پی تدارک دیدار ظاهری، نمایشی یا شکلی با مسئولان آمریکایی نیست، گفت: ما معتقدیم با توجه به پرسابقه بودن مسائل ایران و آمریکا، انجام مذاکراتی برای حل این مسائل باید پس از فراهم شدن مقدماتی و با صبر و تحمل به صورت ریشه‌ای بررسی شود.

به گزارش خبرنگار مهر، سید محمدعلی حسینی، سخنگوی وزارت امورخارجه که پیش از ظهر امروز در نشست هفتگی خود با خبرنگاران داخلی و خارجی سخن می گفت، از سفر امروز وزیر امورخارجه به برخی کشورهای اسکاندیناوی خبر داد و اظهار داشت: مواضع و دیدگاههای مشترکی بین ایران و این کشورها پیرامون مسائل مختلف از جمله خلع سلاح جهانی ، مقابله با تروریسم ، یکجانبه گرایی و همچنین موضوعات محیط زیست وجود دارد.

وی همچنین این سفر را از جمله برنامه های جمهوری اسلامی ایران برای توازن روابط با کشورهای اروپایی عنوان کرد.

حسینی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا با توجه به مواضع اخیر دکتر احمدی نژاد مبنی بر اینکه کشورهای غربی هر قدر بخواهند قطعنامه صادر کنند ، تهران راهکارهای دیپلماتیک برای حل مسئله ای هسته ای خود را کنار گذاشته؟ افزود: ما همواره در این خصوص از روش های دیپلماتیک حمایت کرده ایم.

سخنگوی وزارت خارجه با تاکید بر اینکه فعالیت های صلح آمیز هسته ای ایران همواره در چارچوب موازین بین المللی و مقررات آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین ان پی تی بوده است تصریح کرد: این طرف  مقابل است که هر از چندی سرسختی هایی را نشان می دهد اما ما همچنان امیدواریم که روند گفتگوهای سازنده برای حل مسئله هسته ای ایران ادامه یابد.

وی درباره اخبارمنتشره شده مبنی بر احتمال سفر بیل کلینتون رئیس جمهور سابق آمریکا به ایران در هفته های آینده، افزود: در این باره درخواست رسمی دریافت نکرده ایم.

حسینی در پاسخ به سوالی درباره کمک های نقدی و غیر نقدی ایران به کشور عراق گفت: علاوه بر کمک ده میلیون دلاری که باید با هماهنگی های دولت و مجلس قطعی شود اعطای اعتباری به ارزش یک میلیارد دلار با شرایط آسان و به مدت سی سال با تسهیلات ویژه برای عراق در دستور کار قرار دارد.

سخنگوی وزارت خارجه در درباره اخباری که از سوی برخی رسانه های غربی در خصوص ملاقات کوتاه وزرای خارجه ایران و آمریکا در حاشیه اجلاس شرم الشیخ مطرح شده بود، خاطرنشان کرد: در حاشیه این اجلاس جلسه ضیافت نهاری به دعوت وزیر خارجه مصر به عنوان میزبان ترتیب داده شد که بیش از 30 وزیر خارجه در آن شرکت کردند.

وی با تاکید بر اینکه هیچ گونه مذاکره، ملاقات و یا گفتگوی خاصی بین وزرای خارجه ایران و آمریکا در این ضیافت انجام نشده توضیح داد : آقای متکی وارد این ضیافت می شوند، سلام می کنند و در جای خود قرار می گیرد و مطلب خاصی که بتوان از آن به عنوان مذاکره تعبیر نمود به هیچ وجه نبوده و مباحثی چون صرف نهار 3 یا 4 نفره هم  پیش از این تکذیب شده است.

حسینی در پاسخ به سئوالی دیگر در این باره گفت: جایی که قرار باشد جمهوری اسلامی ایران به مذاکره با آمریکا وارد شود این موضوع حتما باید به صورت رسمی درخواست شود تا به آن رسیدگی کنیم.

سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد: اساسا دیداری بین وزرای خارجه دو کشور در دستور کار ما نبوده و ما به دنبال یک دیدار ظاهری ، نمایشی و شکلی نیستیم بلکه معتقدیم مسائل ایران و آمریکا با توجه به زیاد و پرسابقه بودنباید با صبر وتحمل به صورت ریشه ای بررسی شود.

وی با بیان اینکه برای حل مسائل بین ایران و آمریکا در آغاز مقدماتی باید فراهم شود، ادامه داد: حسن نیت در این خصوص بسیار مهم است و موضوع مهم دیگر  ایجاد عزم سیاسی برای حل و فصل جدی مسائل فی مابین است و اگر این مقدمات فراهم شود فرصت تجدید نظر در روابط نیز ایجاد خواهد شد.

حسینی همچنین درباره ملاقات کارشناسان ایرانی و آمریکایی در حاشیه این اجلاس اظهار داشت: تنها صحبتی گذری حدود 3 تا 4 دقیقه پیرامون موضوع اجلاس بین این کارشناسان انجام شد و ملاقات و یا مذاکره رسمی با آمریکا به هیچ وجه نداشته ایم.

وی در پاسخ به این سئوال که آیا در این ملاقات چند دقیقه ای پیرامون آزادی گروگانهای اربیل نیز مذاکره ای انجام شد؟ افزود: این موضوع بحث مفصل تر را می طلبید که مسائل مرتبط با آن را با طرف عراقی مطرح کردیم.

سخنگوی وزارت خارجه  خاطرنشان کرد: ما درباره عراق همواره تاکید کرده ایم که چنانچه مسئولان عراقی ضرورت بدانند در مذاکراتی که دارند در کنارشان می باشیم و تکرار می کنم که درباره مذاکره با آمریکا در صورت درخواست رسمی این موضوع را بررسی می کنیم.

وی درباره نتایج اجلاس شرخ الشیخ نیز افزود: آنچه در این اجلاس مورد تاکید جمهوری اسلامی ایران بود حمایت گسترده تر از دولت قانونی و منتخب مردم عراق بعلاوه تاکید بر حمایت از دستاوردهای این دولت و علاوه بر آن پررنگ تر شدن نقش همسایگان عراق در تحولات آن کشور بود که علاوه بر ذکر برخی از این مسائل در بیانیه پایانی در ملاقات های مختلف نیز مورد تاکید قرار گرفت.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر درباره اخبار منتشره در خصوص بازداشت حسین موسویان سخنگوی سابق تیم مذاکره کننده هسته ای ایران، افزود: در این خصوص همان گونه که اطلاع دارید و دادستانی اعلام کرده ایشان در اختیار وزارت اطلاعات هستند.

حسینی ادامه داد: در این خصوص به برخی مسائل که در باره آقای موسویان مطرح می شود نباید پرداخت تا جریان رسیدگی به این موضوع تکمیل گردد و مسئولان ذیربط نتایج بررسی های خود را اعلام کنند.

وی در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر در خصوص اعتراضی که نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی به دستور کار اجلاس بازبینی ان پی تی داشته است، گفت: در جریان این نشست آقای سلطانیه اعتراضی را مطرح کرد و در حال حاضر بررسی های کارشناسی در این خصوص ادامه دارد و طبق آخرین اخبار مواضع طرف های مقابل در این خصوص تعدیل شده است.

سخنگوی وزارت خارجه  در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر درباره اهانت برخی از رسانه ها به مرجعیت شیعه و بخصوص آیت الله سیستانی گفت: این موضوع باعث تاسف است؛ در حالی که مراجع شیعه در عراق و بخصوص آیت الله سیستانی نقش ممتازی را در ایجاد آرامش هم در عراق و هم در خارج از این کشور ایفا کرده اند انتشار چنین مطالبی جدا مایع تاسف است.

حسینی اهانت به مراجع شیعه را محکوم کرد و این اقدام رسانه ها را حرکتی غیر حرفه ای و در راستای اهداف کسانی که در طی ایجاد تفرقه بین مسلمانان هستند ارزیابی نمود.

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران با اشاره به دیدار اخیر منوچهر متکی با وزیر خارجه انگلیس در حاشیه اجلاس شرم الشیخ به اخبار منتشر شده مبنی بر ارائه پیام انگلیس به ایران در این دیدار اشاره ای نکرد و افزود: در این ملاقات علاوه بر مروری که  در خصوص روابط دو جانبه و تفاهم طرفین انجام شد دو طرف تاکید کردند که می توانند روابط سازنده ای را در آینده پایه ریزی نمایند.

حسینی همچنین با بیان این که قرار است خانواده های 5 دیپلمات ربوده شده در اربیل در روزهای پایانی هفته جاری با آنها دیدار کنند ، گفت: در پی تلاش هایی که انجام شده آخرین مطلبی که به صورت شفاهی مطرح کرده اند این بوده که آخر هفته را برای این دیدارقول داده اند.

وی تصریح کرد: البته در این رابطه به قطعیت بیشتری نیاز است تا علاوه بر پیگیری موضوع دیدار مذکور تسریع و قطعی شود.

سخنگوی وزارت خارجه همچنین درباره اخبار منتشر شده مبنی بر استقبال وزیر خارجه کشورمان از طرح موسوم به طرح سوئیس اظهار داشت: همان گونه که پیش از این نیز اعلام شده ایده های مختلفی در دیدار آقای لاریجانی با سولانا مطرح شد که یکی از آنها هم همین ایده سوئیسی ها بود.

حسینی ادامه داد: البته این ایده نقاط ضعف و قوتی دارد اما قابل طرح و بررسی است و می توان آن را پخته تر کرد.

وی درپاسخ به این سئوال که آیا به اعتقاد ایران موضوع تعلیق 15 روزه و توفق ساخت سانتریفیوژ از سوی ایران باید به طور کلی از طرح سوئیس حذف شود؟ افزود: در مورد تعلیق اظهار نظر کرده ایم و تغییری در مواضع جمهوری اسلامی در این خصوص رخ نداده است.

سخنگوی وزارت خارجه خاطرنشان کرد: مسائل فنی دیگر درباه این قبیل طرح ها را نیز با مباحثی که دو طرف پیش از این مطرح کرده اند می توان مورد مذاکره مجدد قرار داد.

حسینی در واکنش به دیدار اخیر کاندولیزا رایس با ولید معلم وزیرخارجه سوریه و اینکه آیا این دیدار تاثیری در مناسبات تهران - دمشق خواهد داشت؟ گفت: سوریه یک کشور مستقل است که روابط خود با ایران را از گذشته تاکنون فارغ از دیدگاه یا نظر کشورهای ثابت تنظیم کرده و این روابط همچنان ادامه خواهد داشت و چنین مباحثی تاثیری را بر روابط ما ندارد.

وی در خصوص انتشار اخباری مبنی بر اینکه آمریکا دو تبعه دیگر ایرانی را در عراق علاوه بر 5 گروگان اربیل به تازگی بازداشت کرده است ، افزود: موضوع 5 نفر که قطعی شده اما مسائل مربوط به دو نفر دیگر را از صلیب سرخ پیگیری کرده و با توجه به عدم اعلام هویت این افراد از سوی آمریکا خواسته ایم تا هویت آنها را به ما اعلام کنند اما فکر نمی کنم این افراد دیپلمات باشند.

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سئوال خبرنگاری که پرسید چرا با توجه به موافقت بغداد با حضور نیروهای چند ملیتی در عراق، تهران با این موضوع مخالف است؟ گفت: دولت عراق معتقد به بقای حضور اشغالگران در این کشور نیست بلکه بر لزوم برنامه ریزی برای خروج اینها از عراق تاکید می کند.

حسینی افزود: تقویت دولت عراق ، لزوم ارائه برنامه ریزی برای خروج اشغالگران، واگذاری اختیارات و تجهیزات بیشتر به دولت عراق برای اداره امور امنیتی این کشور از جمله مسائلی است که همواره مورد تاکید ایران قرار داشته و اگر این مقدمات فراهم شود و دولت عراق به عنوان دولتی مستقل توانایی اداره و تامین امنیت این کشور را داشته باشد دیگر نیازی به تداوم حضور اشغالگران در عراق نخواهد بود.

کد خبر 481393

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha