۱۹ بهمن ۱۳۹۸، ۱۳:۱۶

اقاله قرارداد لازم و شرایط قانونی آن

اقاله قرارداد لازم و شرایط قانونی آن

یکی از روش های انحلال و برهم زدن یک قرارداد، اقاله قرارداد است. در اقاله یا تفاسخ طرفین معامله با یکدیگر توافق می کنند که به دلایل گوناگون قرارداد را منحل کنند.

به گزارش بازرگانی خبرگزاری مهر، اگرچه اقاله قرارداد تنها با توافق طرفین صورت می‌گیرد اما باز هم ممکن است دعوای اقاله بین طرفین صورت گیرد که خواهان باید وجود اقاله را اثبات کند که برای این کار نیاز به کمک یک وکیل دادگستری خواهد داشت. برای اقاله کردن قرار یک سری شروطی وجود دارد که در ادامه این مقاله با آنها آشنا خواهید شد.

اقاله قرارداد چیست؟

به گفته حمیرا پارسا وکیل پایه یک یکی از روش‌های برهم زدن قراردادهای لازم که به موجب توافق طرفین قرارداد صورت می‌گیرد اقاله می‌باشد. در اینجا قبل از بررسی مفهوم اقاله می‌خواهیم شما را با معنای لغوی این واژه آشنا کنیم.

از نظر لغوی، منظور از اقاله مسامحه و یا نادیده گرفتن یک امر و یا موضوعی می‌باشد. معنای اصطلاحی اقاله خیلی نزدیک به معنای لغوی آن است، به این صورت که در یک معامله اگر هر ۲ طرف با توافق و رضایت کامل معامله را برهم زنند، اصطلاحاً به این عمل اقاله قرارداد گفته می‌شود.

این مفهوم در ماده دویست و هشتاد و سه قانون مدنی به این صورت بیان شده است که بعد از معامله، اگر طرفین رضایت داشته باشند می‌توانند معامله را اقاله کنند. این مفهوم در برخی از موارد با عنوان تفاسخ نیز یاد می‌شود.

همچنین وکیل دادگستری افزود علت اینکه در قانون گفته شده است که برای اقاله کردن یک قرار دارد، هر ۲ طرف معامله باید رضایت داشته باشند، این است که اگر قرارداد مذکور از نوع لازم باشد، هر ۲ طرف موظف هستند که تا پایان قرارداد به آن پایبند بمانند.

در ماده صد و هشتاد و پنج قانون مدنی، عقد لازم به عقدی گفته می‌شود که هیچ کدام از طرفین به تنهایی حق فسخ عقد را نداشته به جز در موارد معینه.

منظور از حق فسخ عقد در این ماده، حق برهم زدن معامله از سوی یک طرف بدون رضایت طرف دیگر می‌باشد.

یکی از ویژگی‌های اقاله قرارداد این است که در اقاله طرفین معامله قصد دارند که شرایط را به حالت قبل از عقد قرار برگردانند، از این رو به هیچ عنوان نمی‌توانند در آن شرطی مبنی بر اضافه کردن و یا کم کردن آنچه که فروخته شده است، بگذارند. چرا که در صورت گذاشتن چنین شرطی؛ اقاله باطل خواهد شد.

برای اقاله قرارداد چه شرایطی باید وجود داشته باشد؟

لازم بودن قرارداد: همانطور که گفتیم اقاله به معنی برهم زدن عقد پیشین بوده که آن عقد باید لازم باشد، به این معنی که هیچ از طرفین به تنهایی و بدون دلیل نمی‌توانند معامله را برهم بزنند. چرا که برای برهم زدن یک عقد جایز نیازی نیست که هر ۲ طرف رضایت داشته باشد و هر کدام از طرفین که عقد از سوی او جایز باشد، حق برهم زدن عقد را دارد. بنابراین اقاله زمانی می‌تواند رخ دهد که طرفین یک قرارداد لازم را منعقد کرده باشند و بعد از آن بخواهند با توافق یکدیگر آن را برهم بزنند.

توافق کتبی و شفاهی: گفتیم که برای اقاله قرارداد هر ۲ طرف معامله باید رضایت داشته باشند. که این رضایت را باید به صورت کتبی و شفاهی اعلام نمایند. برای کتبی بودن توافق اقاله و یا وجود تشریفات در آن هیچ شرط خاصی وجود ندارد، چرا که در ماده دویست و هشتاد و پنج قانون مدنی ذکر شده است که صرفاً نیازی نیست که طرفین معامله به طور لفظی اعلام کنند که با برهم زدن قرارداد موافق هستند، بلکه در شرایطی لازم است کاری را انجام دهند که نشان دهنده رضایت آنها باشد.

اقاله در شرایطی صحت دارد؟

برای این اقاله صحت داشته باشد در مرحله اول لازم است که هر دو طرف برای انحلال و برهم زدن قرار دارد با یکدیگر به توافق رسیده باشند.

یکی دیگر از شروطی که برای صحت اقاله لازم است، اهلیت داشتن طرفین معامله می‌باشد. چرا که طرفین معامله قصد دارند در اموال خود تصرف کنند و این کار در صورت صحت دارد که هر دو طرف اهلیت داشته باشند.

آخرین شرطی که برای صحیح بودن یک اقاله وجود دارد، معلوم و معین کردن موضوع اقاله می‌باشد. به این صورت که دو طرف معامله باید به طور دقیق مشخص کنند که قصد برهم زدن کدام معامله را دارند. علاوه بر این در صورتی که قصد اقاله کردن مقداری از مبیع داشته باشند، باید به آن به طور دقیق و واضح اشاره کنند. چرا که اگر این کار با ابهام و جهالت انجام شود، اقاله مقداری از مبیع صحت نخواهد داشت.

چگونگی طرح دعوای اثبات اقاله

بنا به گفته خانم حمیرا پارسا وکیل پایه یک برای طرح دعوای اثبات اقاله باید یک سری از موارد مانند مالی و یا غیرمالی بودن دعوی، خواسته دعوا، طرفین دعوا و دادگاه صالح تعیین شوند.

دعوای اثبات اقاله یک دعوای مالی بوده و هزینه دادرسی آن با توجه به دعاوی مالی محاسبه خواهد شد.

به طرفین دعوای اثبات اقاله قرارداد، خواهان و خوانده گفته می‌شود. خواهان به فردی گفته می‌شود که دادخواست تنظیم کرده و ادعا می‌کند که اقاله رخ داده داده است و برای خود حقی را درخواست می‌کند. خوانده به فردی گفته می‌شود که طرف دعوای اقاله بوده و بعد از تقدیم دادخواست از سوی خواهان به دادگاه دعوت خواهد شد.

به عبارت دیگر خواهان با تنظیم این دادخواست ادعا می‌کند بین آنها در گذشته عقدی صورت گرفته بود که بعد از آن با توافق هر دو طرف منحل شده است.

وکیل خوب ملکی

برای اثبات اقاله گاهی شرایط پیچیده و سختی پیش خواهد آمد که وجود یک وکیل خوب ملکی و مجرب که دانش و تجربه کافی در این زمینه دارد، می‌تواند کمک زیادی به شما بکند.

دفتر حقوقی حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری آماده ارائه مشاوره حقوقی در زمینه دعاوی ملکی و خانواده می‌باشد. جهت کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت Parsalaw.ir مراجعه کنید و یا با شماره ۸۸۵۵۴۵۸۰ تماس بگیرید.

این مطلب، یک خبرآگهی بوده و خبرگزاری مهر در محتوای آن هیچ نظری ندارد.

کد خبر 4847403

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha