به گزارش خبرگزاری مهر، روزنامه بوستون گلوب در تحلیلی نوشت : روابط بین آمریکا و روسیه از زمان جنگ سرد تاکنون دچار تنشهایی بوده است. درست هفته پیش بود که "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهوری روسیه، آمریکا را متهم کرد که جنگ تسلیحاتی جهانی را به راه انداخته است و از کسانی انتقاد کرد که می خواهند تصمیم خود را بر دیگران بدون توجه به عرفها و قوانین بین المللی دیکته کنند، البته منظور مسلم این اظهارات آمریکا بود.
"جوزف نای"( Joseph S. Nye Jr) پروفسور روابط بین الملل در دانشگاه هاروارد و نویسنده این تحلیل خاطر نشان می کند: این تنشهای فزاینده مفاهیم واقعی و خطرناکی برای آمریکا دارد : واشنگتن تلاش می کند تا به کمک مسکو درتحریم ایران به علت برنامه هسته ای آن دست پیدا کند. اگر آمریکا خواهان این کمک است، باید در ازای آن چیزی را به روسیه پیشنهاد کند.
در ادامه این تحلیل با اشاره به گزارش آژانس بیمن المللی انرژی اتمی درباره پیشرفتهای هسته ای ایران آمده است: گزینه های ما محدود هستند. حمله نظامی علیه ایران نه تنها این برنامه را متوقف نخواهد کرد، بلکه به مشکلات ما در عراق و به طور کلی تر در جهان اسلام خواهد افزود. مسلما تحریمهای سخت شورای امنیت، بهترین شانس ممکن برای متقاعد کردن ایران در جهت توقف و یا حداقل کند کردن برنامه غنی سازی آن است.
نویسنده می افزاید: اما تلاشهای دیپلماتیک برای سخت تر کردن تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحدعلیه برنامه هسته ای ایران، تنها زمانی موفق می شود که روسیه توافق کند تا در شورای امنیت این تحریمها را وتو نکند.
بوستون گلوب تصریح می کند: آخرین نزاع بین دو کشور نداشتن توافق درباره طرح آمریکا در استقرار سپر موشکی در شرق اروپا بود. دولت جرج بوش رئیس جمهوری آمریکا می گوید که استقرار این سیستم در لهستان و جمهوری چک به مقابله با ایران کمک خواهد کرد، اما روس ها آن را به گونه ای دیگر می بینند . پوتین این اقدام آمریکا را به معنای پر کردن اروپا از سلاحهای جدید می داند.
در ادامه این تحلیل به عنوان راهکار پیشنهاد شده است : ما باید به روسیه یک معامله بزرگ را پیشنهاد کنیم: اینکه ما طرحهای خود را برای دفاع موشکی در اروپا به تاخیر می اندازیم و در عوض روس ها با تحریمهای سخت تر علیه ایران موافقت خواهند کرد.
این نویسنده ابراز عقیده کرد: از آنجایی که فناوری آمریکا کاملا توسعه نیافته و ایران در آستانه داشتن موشکهای دوربردی که بتواند کلاهکهای هسته ای را حمل کند، قرار ندارد؛ می توانیم به روسیه پیشنهاد تاخیر در استقرار این سیستم را پیشنهاد کنیم و از طرفی در مذاکرات گسترده تر درباره رابطه نظامی خود وارد شویم.
با وجود تاکید ایران بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود و گزارشهای مستمرآژانس به اینکه هیچ مدرکی دال بر انحراف این برنامه از مسیر صلح آمیز وجود ندارد، جوزف نای معتقد است : همچنین ، از آنجایی که یک سلاح هسته ای در ایران! امنیت روسیه را تهدید خواهد کرد و روسیه پیشنهاد خدمات غنی سازی به ایران را در صورتی پیشنهاد داده که ایرانی ها از برنامه غنی سازی خود صرفنظر کنند، ممکن است روسیه این معامله را خوشایند ببیند.
در پایان این تحلیل آمده است: ما هم اکنون فرصتی برای مقابله با ایران در اختیار داریم؛ از طریق معامله با روسیه در جهت حمایت از تحریمها علیه ایران ، فرصتی خواهیم داشت تا مانع از آن شویم که ایران به جدید ترین کشور هسته ای تبدیل شود. هر گزینه دیگری برای رسیدن به این هدف باید در ردیف دوم قرار بگیرد. هیچ گزینه بهتری از این معامله به عنوان پیشنهاد از سوی بوش به پوتین در دیدار تابستان سال جاری آنها در مزرعه تگزاس وجود ندارد.
نظر شما