۳۰ مرداد ۱۳۹۹، ۸:۱۴

سردبیر سایت عقیق در گفتگو با مهر مطرح کرد

زیرساخت‌ها، اصلی‌ترین مشکل مجازی شدن اقامه عزا

زیرساخت‌ها، اصلی‌ترین مشکل مجازی شدن اقامه عزا

تجربه راه‌های جدید برای اقامه عزای سیدالشهدا(ع) در ماه محرم امسال رونق خواهد گرفت. برگزاری هیئت مجازی و مختصات و ساختار و ویژگی‌های ان به زودی مورد بحث قرار خواهد گرفت.

به گزارش خبرنگار مهر از  ابتدای شیوع کرونا و محدودیت تجمع افراد، دغدغه خیلی از افراد ایام محرم و همین طور پیاده روی اربعین بود. حالا در آستانه ی ماه محرم هستیم و کرونا همچنان قربانی می‌گیرد. اقامه عزای حسینی ، آن طور که درخور منزلت این ماه باشد نیاز به تدبیر و دوراندیشی مسئولان امر و پذیرش مردم دارد. فضای مجازی هم که در این بحران بهترین چاره برای بن‌بست ها بوده، اولین گزینه برای پر کردن خلاء هیئت هاست. پخش زنده هیئت ها سابقه ی بیش از ده سال دارد ولی با وضع موجود ضرورت این امکان بیش از پیش حس می‌شود. در ماه مبارک رمضان و اعیاد گذشته متولیان مراسم های مذهبی بازخوردهایی گرفته اند که طبق آن فضای مناجات، روضه و سخنرانی بیشتر از شور مناسب پخش زنده است. پوشش مجازی مراسم ها و هیئات نیازمند امکاناتی است که شاید در دسترس چند هیئت به نام و بزرگ در پاینخت و مراکز استانهای بزرگ باشد، اما همچنان هیئت های شهرستان ها و تکیه های محلی از آن محروم هستند.

مهدی ملکپور، سر دبیر سایت عقیق در باره امکانات لازم برای پوشش مجازی گفت :« یک بخشی به زیرساخت ها برمی‌گردد. باید این مسائل برای هیئت ها تسهیل شوند. مسائلی مثل پهنای باند و سرعت اینترنت و شرایطی که می‌تواند کار را بهتر کند باید توسط وزارت ارتباطات تامین شود.یک بخشی هم به امکانات هیئت ها برمی‌گردد. اگر هیئت ها بتوانند از لحاظ امکانات فنی، دوربین، طراحی صحنه مناسب و... پوشش بسیار بهتر است. »

مسئله اینترنت  همراه همزمان با افزایش قیمت بسته های اینترنتی، هزینه زیادی را متحمل افرادی می‌کند که روضه مجازی را به حضور در مراسمات ترجیح می‌دهند. از طرفی محدودیت دسترسی به اینترنت، ترافیک سایت ها و صفحات هیئت‌ها از معضلاتی بوده که سالهای قبل هم گریبان گیر پخش زنده ها بوده. با توجه به شرایط موجود مخاطبان پخش زنده برنامه ها چند ده برابر می‌شوند و این نگرانی و عدم اطمینان به زیر ساخت ها نگران کننده است.

فضای غالب بیشتر پخش زنده ها، لایو اینستاگرام است.  این در حالی است که سایت های داخلی مانند اپارت و روبیکا امکان پخش زنده دارند و اینترنت مصرفی آنها هم کمتر است. سردبیر سایت عقیق در این باره گفت: «فضای اینستاگرام با تمام قابلیت هایی که دارد، زمین بازی ما نیست. چون مسئولین آن هر زمان که بخواهند می‌توانند ما را محدود کنند، شبیه به شهادت حاج قاسم.یکی از امکاناتی که ما دنبال کرده ایم، فضای پخش زنده روبیکاست. ما تصمیم داریم از امکان پخش زنده روبیکا با اینترنت رایگان استفاده کنیم.هر هیئت میتواند در روبیکا کانال ایجاد کند و با اینترنت رایگان پخش زنده داشته باشد. ما سال گذشته پخش زنده هیئت های مطرح را با اپارات پیش بردیم ، اما امسال صحبت جدی نداشته ایم. »

پوشش مراسمات مذهبی چند سالی است که جای خود را در فضای مجازی باز کرده است. بسیاری از هیئت ها انرژی زیادی در بخش رسانه ای صرف می‌کردند تا تصاویر با کیفیت و چیدمان بصری مناسب منتشر کنند، به نوعی جلسات مجازی را هم ارز با جلسات حضوری می‌دیدند اما تعداد هیئت هایی که تا سال گذشته  از این پتانسیل استفاده نمی‌کردند بسیار بیشتر بود. شاید هیچ کس گمان نمی‌کرد روزی بیاید که راه های ارتباطی محدود به فضای مجازی بشود. شرایط کرونا متولیان هیئت ها را به این فکر انداخته که بازوی رسانه ای خود را قوی کنند و در فضای مجازی با جدیت بیشتری حضور پیدا کنند. ملکپور در این رابطه اضافه کرد :«شرایط امسال انعکاس رسانه ای بهتری را می‌طلبد. از این جهت که اگر تصویر ناشایستی از عدم رعایت دستورالعمل های بهداشتی منتشر شود و خوراک تبلیغاتی برای دشمن درست بشود، لطمه خواهیم خورد. هیئت ها باید بیشتر به تصویری که ارائه میدهند دقت کنند. بعضی هیئت ها  از قبل روی چیدمان تصویر و ظرافت های کار رسانه‌ای تمرکز بیشتری دارند، برخی هم امکانش را ندارند و یا دغدغه شان نیست. بعد رسانه ای همیشه در هیئت ها مطرح بوده اند و با پیشرفت تکنولوژی بهبود پیدا کرده. اما شیعه نشان داده است از تمام ابزار تکنولوژی برای رساندن پیام حقانیت امام حسین (ع) استفاده خواهد کرد. »

همانطور که کرونا در تمام شئون زندگی تفاوت ایجاد کرده، آیین عزاداری را هم تحت شعاع قرار داده. تجربه فضای متفاوتی از عزاداری به وسیله ی تلفن همراه، در هر جا و مکانی کم کم به شیوه ی جدیدی از مناسک عزاداری در آمده. گسترش امکانات و بهبود پخش زنده ها امکان دسترسی به مجالس را در هر زمان و گوشه ای از کشور فراهم می‌کند و حسینیه ای به وسعت ایران تشکیل شکل می‌گیرد. همچنین استفاده درست از این ظرفیت که توفیق اجباری کروناست، در تبلیغ جهانی واقعه عاشورا موثر است.

هرچند تمهیدات مسئولان به ایجاد شبکه ای گسترده در پوشش مراسمات منجر نشد، اما سامانه هایی برای سهولت دسترسی افراد به روضه های مجازی راه اندازی شده از جمله سامانه بیرق، تکیه، هیئت آنلاین، پخش زنده روبیکا، اپلیکیشن بچه های هیئت۲ و...

کد خبر 5003116

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha