دکتر "علی لاریجانی" دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بعدازظهر روز گذشته در کنفرانس خبری مشترک با "برهم صالح" معاون نخست وزیر عراق در پاسخ به سئوال خبرنگار مهر مبنی بر این که در صورت درخواست مجدد شورای حکام از تهران برای تعلیق غنی سازی موضع کشورمان چه خواهد بود؟ گفت: ما قبلا در این خصوص نظر داده ایم و این مسئله احتیاج به بحث مجدد ندارد فکر می کنم در حال حاضر به ابتکارات جدید و با منطق گفتگوی جدید نیاز داریم و تکرار حرف های کهنه گذشته دردی را دوا نمی کند.
لاریجانی ادامه داد: فکر می کنم امروز این عقلانیت در سطح بین المللی در حال بروز است که با این مسئله با منطقی جدید برخورد کنند و به حل و فصل موضوع در این دالان کمک نمایند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر در خصوص پیگیری موضوع 5 دیپلمات ایرانی که از سوی نظامیان آمریکایی در اربیل ربوده شدند در دیدار امروز با برهم صالح اظهار داشت: در اکثر مذاکرات ما مسئله آزادی این دیپلمات ها مورد پیگیری جدی قرار دارد و ما معتقدیم این موضوع برای آمریکایی ها وجهه خوبی ندارد که مانند دزدان سرگردنه افراد را بگیرند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران در ادامه این کنفرانس خبری مذاکراتش با این مقام عراقی بسیار سودمند توصیف کرد و افزود: در این مذاکرات در خصوص مسائل مربوط به همکاریهای اقتصادی و پروژه های مختلف دو کشور گفتگو شد.
وی با اشاره به مناسبات سیاسی بسیار عمیق و گسترده تهران - بغداد از رنجی که ملت عراق به واسطه وجود مشکلات امنیتی در این کشور متحمل می شوند، ابراز تاسف کرد و افزود: امیدواریم مسائل امنیتی هر چه زودتر در عراق بهبود یابد.
لاریجانی همچنین ضمن ابراز امیدواری کرد که سفر معاون نخست وزیر عراق به کشورمان سفری پرثمر در تمامی عرصه ها بوده باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی درباره مذاکرات ایران و آمریکا و نمایش برخی مواضع دوگانه از سوی مقامات واشنگتن در رسانه های غربی گفت: ما به ظاهر امر خیلی کاری نداریم و مهم آن است که برای ایجاد امنیت در عراق مصمم به همکاری هستیم و در این چارچوب اگر لازم باشد می توان مذاکره هم کرد.
وی ادامه داد: یکی از پایه های بحث ما در مذاکره با آمریکا، دولت عراق بود که لازم می دانست مذاکرات انجام شود، در زمینه ایجاد امنیت در عراق که امری بسیار مهم است ما از هر ظرفیتی استفاده می کنیم و هر کمکی که لازم باشد به این کشور ارائه خواهیم کرد.
لاریجانی تاکید کرد: وقتی برای موضوعی یک پروسه دیپلماتیک تعریف می شود دیگر مقصود، نمایش رسانه ای نیست و این موضوع منطق خود را دارد و پس از بررسی های لازم باید درباره برداشتن گام بعدی تصمیم گیری نمود.
برهم صالح معاون نخست وزیر عراق نیز در این کنفرانس خبری مذاکراتش با دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان را مذاکراتی مهم توصیف کرد و افزود: کلیه پرونده های مربوط به روبط اقتصادی ایران و عراق را در این ملاقات مورد بررسی قرار دادیم و حضور ما به همراه هیاتی بسیار گسترده در تهران نمایانگر علاقه شدیدمان نسبت به توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران است.
وی با تاکید بر مسئولیت بزرگ دو کشور در قبال تحکیم و توسعه پیوندهای مشترک افزود: علاوه بر دکتر لاریجانی با سایر مقامات ایرانی نیز مذاکراتی را انجام داده ام که در آنها درباره چالش های امنیتی کنونی در عراق گفتگو کردیم.
معاون نخست وزیر عراق با بیان اینکه کشورش امروز با وضعیتی خطرناک مواجه است گفت: ما در شرایط کنونی با تهاجم گسترده نیروهای تروریستی و چالش های عدیده ای که ناشی از مسائل مختلف می باشد روبرو هستیم و رفع این چالش ها در گرو سازش و سازگاری گروههای مختلف عراق و علاوه بر آن نیازمند همکاری همسایگان ما است .
صالح با تاکید بر اینکه خطراتی که امروز عراق را تهدید می کند به نوعی تهدید کننده منطقه نیز است ادامه داد: ما در راستای ایجاد یک وفاق و سازگاری ملی که مورد حمایت تمام کشورهای منطقه باشد حرکت می کنیم و امیدواریم چنین چارچوبی ایجاد شود و بتوانیم در این چالش ها پیروز شویم.
وی در واکنش به رخدادهای اخیر شمال عراق و انتشار اخباری مبنی بر احتمال ورود ارتش ترکیه به این مناطق اظهار داشت: ما در این خصوص رسما و با ارسال یادداشت رسمی به کشور ترکیه اعتراض کردیم و حاضر نیستیم بپذیریم که به خاک و حاکمیت عراق تجاوز شود.
صالح رویکرد دولت ترکیه به تحولات شمال کشورش را موجب بروز پیچیدگی های بیشتر در منطقه عنوان کرد و تصریح نمود اگر هم مشکلی وجود داشته باشد می توان از کانال های موجود درباره آن به نتیجه رسید اما به نظرم نگاه نظامی به این مسائل هم برای ما و هم برای ترکیه زیان آور باشد.
معاون نخست وزیر عراق در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به درخواست دولت عراق جهت انجام گفتگوهای سه جانبه ایران، آمریکا و عراق در بغداد ادامه داد: با توجه به اینکه چنین نشستی پس از 27 سال برگزار شد آن را نشستی بسیار مهم می دانیم و اعلام می کنیم که این مذاکرات بنا به درخواست طرف عراق و قبول ایران و آمریکا انجام شد که جای دارد به دلیل پذیرش درخواستمان از جانب این دو دولت ، از آنها سپاسگزاری کنیم.
صالح همچنین گفت: ما درک می کنیم که پرونده های بین ایران و آمریکا بسیار زیاد و پیچیده است اما موضوع امنیت عراق و تحقق آن بعلاوه سرکوب القاعده به عنوان یک مصلحت مشترک بین ایران ، آمریکا و کشورهای منطقه مد نظر قرار گیرد.
وی تاکید کرد: تمام طرف های ذیربط با این موضوع خطرناک بودن اوضاع فعلی عراق را درک می کنند و ما به هیچ وجه نمی توانیم پیروزی تروریست ها و گروههای تندرو در عراق را ببینیم و انشاءالله روزی عراق به عرصه ای برای تفاهم و توافقات منطقه ای و بین المللی و نه صحنه تسویه حساب ها تبدیل شود.
معاون نخست وزیر عراق در واکنش به سخن یکی از خبرنگاران مبنی بر اینکه چرا مقامات عراقی در تهران به گونه ای خلاف آنچه در بغداد اعلام می کنند به اظهار نظر می پردازند؟ گفت: ایران همسایه مهم ماست و ما 1400 کیلومتر با این کشور مرز مشترک داریم . ملت هایمان نیز پیوندهای اجتماعی و دینی بسیار گسترده ای با یکدیگر دارند ولی متاسفانه در طول تاریخ و چند دهه گذشته سیاست، دو ملت را درگیر شعله های آتش و جنگ تاسف باری کرده است.
صالح تاکید کرد: با کمال صراحت می گویم که ما بر مبنای منافع ملی خود باید بیشترین روابط را با ایران داشته باشیم و این موضعی است که هم در ایران و هم در واشنگتن مطرح کرده ام .
وی خاطرنشان کرد: در عین حال ایران نیز باید شرایط عراق را درک کند؛ احترام به حاکمیت و عدم دخالت در امور داخلی باید مبنای روابط فی مابین باشد و لازم است رهبری دو کشور در این مرحله نسبت به ایجاد شبکه ای از ارتباطات بر اساس منافع دو طرف اقدام نمایند.
صالح در پایان سخنان خود درباره گروهک تروریستی القاعده نیز گفت: القاعده دشمن مشترک تمام جهان متمدن است و ما باید با تمام متحدان خود علیه این دشمن مشترک تلاش کنیم.
نظر شما