به گزارش خبرگزاری مهر، حجتالاسلام احمد مروی در دیدار با اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در حرم مطهر رضوی، کمیسیون فرهنگی را مهمترین کمیسیون مجلس دانست و اظهار کرد: اگر فرهنگ را اصل، انقلاب اسلامی را یک انقلاب فرهنگی میدانیم و داعیه تحول فرهنگی داریم، باید کمیسیون فرهنگی در تمام کمیسیونهای مجلس نماینده داشته باشد.
وی با بیان اینکه موضوع فرهنگ را نمیتوان مانند سایر موضوعات دید، ادامه داد: کمیسیون فرهنگی باید بر سایر کمیسیونهای مجلس احاطه داشته باشد زیرا مباحث فرهنگی در تمام موضوعات وجود دارد، آیا در کمیسیون عمران مجلس موضوعات فرهنگی وجود ندارد؟ آیا در شهرسازی، کشاورزی، صنعت و معدن موضوعات فرهنگی نیست؟
ساختوسازهای اطراف حرم تناسبی با فرهنگ رضوی ندارد
تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه اگر نگاه فرهنگی در عرصه های گوناگون وجود داشت، امروز با بسیاری از مشکلات مواجه نبودیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه معماری و ساختوسازهایی که در سالهای اخیر اطراف حرم مطهر تحت عنوان بازسازی و نوسازی بافت فرسوده صورت گرفته، هیچ تناسبی با حرم مطهر ندارد، اگر در کمیسیون شهرسازی و وزارتخانه مربوطه نگاه فرهنگی وجود داشت امروز با این مشکلات روبه رو نبودیم.
وی اضافه کرد: باید ارتباطی میان مسیر زیارت با محل زیارت وجود داشته باشد به گونهای که نشانههای فرهنگ دینی در آن مشاهده و محیطی سازگار با حرم مطهر ایجاد شود تا زائر در مسیرهای منتهی به حرم، حس زیارت پیدا کند.
مروی با تأکید بر اینکه اکنون پاساژها و ساختمانهای بلندمرتبه اطراف حرم مطهر، معماری و نامشان با زیارت و حرم مطهر رضوی متناسب نیست، گفت: این معماریها و نامگذاریها باید فرهنگ رضوی و معرفت را به زائر القا و او را برای زیارت مهیا کند اما اکنون اینگونه نیست؛ وجود ساختو سازها و ساختمانهای اطراف حرم مطهر به اعتبار این بارگاه نورانی است اما حتی در نامگذاریها نیز تناسبی با فرهنگ رضوی و این آستان مقدس ندارند.
معماری بازارهای سنتی حاوی مفاهیم فرهنگی و معرفتی بود
وی به مقایسه معماری بازارهای کنونی اطراف حرم مطهر با معماری بازارهای سنتی ایران پرداخت و گفت: معماری بازارهای سنتی ایران سرشار از معانی فرهنگی، مذهبی، اعتقادی و هویت ایرانی اسلامی بوده و حس آرامش و تأمل را برای بیننده ایجاد میکردند؛ وجود مسجد و حوزه علمیه در بازارهای سنتی دارای معانی و مفاهیم فرهنگی است اما متأسفانه پاساژها و بازارهای تازه تأسیس، هیچ همخوانی با فرهنگ ایرانی و ارزشهای اسلامی ندارند، آن نگاه عمیق معماران قدیمی در توجه به بار فرهنگی بناها، اکنون وجود ندارد.
معماری ایرانی عنصر فراموش شده ساختوسازهای جدید
تولیت آستان قدس رضوی، معماری اصیل ایرانی را عنصر فراموش شده در ساختوسازهای معاصر دانست و اظهار کرد: بازیابی هویت معماری و شهرسازی ایرانی اسلامی از جمله موارد با اهمیتی است که مجلس شورای اسلامی باید برای آن تدبیری بیندیشد همانطور که عرصههای مختلف صنعت، کشاورزی و سایر حوزهها هرکدام پیوست فرهنگی متناسب با خود در نظام دینی و اسلامی دارند که مجلس میتواند این موضوع را تأمین کند.
کاهش جمعیت تهدیدی برای آینده کشور
وی با اشاره به بحران کاهش جمعیت در کشور، بیان کرد: پیری و کاهش جمعیت، تهدیدی برای آینده کشور است، موضوع کاهش جمعیت جوان یک بحران برای آینده کشور است که رهبر معظم انقلاب نیز حساسیت و تأکیدات بسیاری در این خصوص داشتهاند؛ روند نزولی کاهش جمعیت و کاهش نرخ باروری خانوارهای ایرانی و بیتوجهی به این تهدید، یکی از دغدغههای اصلی رهبر معظم انقلاب و موضوعی حائز اهمیت است که باید مورد توجه مسئولان و سیاستگذاران قرار گیرد.
مروی به اقدامات آستان قدس رضوی برای مقابله با بحران کاهش جمعیت اشاره و اظهار کرد: مشوقهایی برای کارکنان آستان قدس که صاحب فرزند سوم به بعد میشوند در نظر گرفتهایم، همچنین در حوزه مسکن کارکنان، اولویت تعلق را به افراد دارای فرزند بیشتر اختصاص دادهایم.
وی ضمن اشاره به مساعدتهای آستان قدس رضوی به خانوارهای دارای فرزند چندقلو، اظهار کرد: به دنبال احداث مرکز ناباروری در بیمارستان رضوی هستیم تا بتوانیم از امکانات آستان قدس برای کمک به زوجین نابارور استفاده کنیم، این قبیل اقدامات برای ما بسیار مهم و جزو اولویتهاست.
در ابتدای این دیدار، حجتالاسلام مرتضی آقاتهرانی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گزارشی از اقدامات این کمیسیون ارائه و در ادامه تعدادی از نمایندگان مجلس به بیان دیدگاهها و نقطه نظرات خود پرداختند.
نظر شما