به گزارش خبرنگار مهر، در دومین همایش دین و مدرنیته با عنوان "آسیب شناسی روشنفکری دینی" که صبح امروز پنجشنبه 15 شهریور ماه از سوی مؤسسه گفتگوی ادیان در حسینیه ارشاد برگزار شد، دکتر محسن کدیور، عضو هیئت علمی مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران، گفت: روشنفکری دینی و نواندیشی دینی یک جریان نیست و هنوز مراحل آغازین طفولیت و جنینی خود را طی میکند به همین دلیل نمیتوان از آن انتظارات زیادی داشت. البته در میان نحلههای متفاوت روشنفکری دینی هنوز وحدتی واقعی بر قرار نیست. البته این جریان علی رغم عمر کوتاه منشای خدمات بسیار در اندیشه ایرانیان معاصر و حتی جریانهای خاورمیانه داشته است.
دکتر کدیور در ادامه به شش نقد بر روشنفکری دینی از منظر درونی اشاره کرد که عبارتند از : غلبه نسبی فرهنگ شفاهی و ژورنالیستی، سیاست زدگی، فقدان نقد مدرنیته، کم پرداختن به مسائل اخلاقی، رنجوری از ناسازگاری و عدم انسجام و ناتوانی در ارائه اندیشه ایجابی و اثباتی.
وی در باب موضوع غلبه نسبی فرهنگ شفاهی و ژورنالیستی گفت : در کارنامه مدرسه روشنفکران دینی سهم گفتارها ولو تحریر یافته و تنقیح شده بر نوشتارها به مراتب بیشتر است. شیوه شفاهی ژورنالیستی اگرچه به فهم عمومی نزدیکتر است اما زبان مناسبی برای تولید اندیشه نیست.
دکتر کدیور درباب سیاستزدگی هم گفت : اگر چه از مقومات روشنفکری دینی نقد مستمر در همه اشکال آن و دفاع از آزادی و حقوق مردم است اما همواره در منش و روش ایشان باید فرهنگ غلبه داشته باشند. روشنفکر دینی نه سیاستمدارند و نه ابزار سیاست ورزان.
وی درمورد فقدان نقد مدرنیته نیز گفت : مدرسه روشنفکری دینی در نقد و پالایش سنت کارنامه ای کامیاب دارد اما متاسفانه در نقد مدرنیته رغبت چندانی از خود بروز نداده است تا آنجا که این توهم را دامن زده است که اعضای این مدرسه مترجم تجدد غربی به فرهنگ بومی و مقلد منفعل این موج مقتدرند.
نظر شما