۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱، ۸:۲۰

نماینده مردم اصفهان در مجلس:

نان فانتزی در دهک پایین مصرف کمی دارد/عدم افزایش قیمت نان و دارو

نان فانتزی در دهک پایین مصرف کمی دارد/عدم افزایش قیمت نان و دارو

اصفهان- نماینده مردم اصفهان در مجلس گفت: مصرف نان فانتزی در دهک دهم به ۲ درصد می‌رسد و دهک پایین کمترین مصرف را دارند و بیشترین مصرف در نان‌های سنتی است.

به گزارش خبرنگار مهر، مهدی طغیانی شامگاه سه شنبه در نشست «اصلاح روند تخصیص یارانه‌ها و برنامه اقتصادی دولت و مجلس که به همت سازمان بسیج اساتید استان اصفهان برگزار شد، اظهار داشت: یارانه‌ها و اختلاف قیمت کالا و عرضه دولتی آنها نسبت به قیمت مصرفی یکی از معضلات در اقتصاد ایران بوده است. در دهه هفتاد و هشتاد با قیمت‌های دولتی فاصله گرفتیم یا با سرکوب‌هایی به دلیل کالاها و ارزهای دولتی مواجه شدیم تا اینکه دولت نتوانست پاسخگو باشد و منابع لازم و شکاف در بودجه را پر کند.

وی افزود: به همین خاطر به سمت هدفمند کردن یارانه‌ها رفتند که سال ۸۸ ابتدای هدفمندی یارانه‌ها بود و همه چیز با تحریم‌ها افزایش قیمت گرفت. قیمت‌های نسبی در اقتصاد مهم است زیرا برای مصرف علامت دهی می‌کنند برای نمونه میانگین قبض برق در اصفهان حدود ۳۰ هزار تومان است.

قطعی برق به دلیل کمبود تولید

نماینده مردم اصفهان در مجلس گفت: از طرف دیگر بدهی دولت به نیروگاه‌ها افزایش پیدا می‌کند و سرمایه‌گذاری نیروگاه‌ها کم می‌شود که نتیجه آن قطعی برق در تابستان خواهد بود؛ برخی از کالاها بعد از گذشت زمان نیاز به اصلاح دارند که نمونه آن در سال ۸۸ برق بود، اما اکنون با وجود اینکه حامل‌های انرژی اوضاع خوبی ندارند مورد بحث امروز نیست.

وی با اشاره به هدفمند کردن یارانه‌ها در کالاهای اساسی، گفت: سال ۹۷ بعد از خروج آمریکا از برجام و جهش ارز، دولت به هر قیمتی ارز ۴۲۰۰ را تأمین می‌کرد و این ارز ۴۲۰۰ ضربه گیر شد و اواخر تابستان ۹۷ به ۲۵ قلم اساسی تخصیص یافت و رفته رفته به ۷ قلم رسید که شامل ذرت، سویا جو، کنجاله سویا، روغن خوراکی، گندم و دارو می‌شود.

۳۰ درصد هدررفت ارز ترجیحی

طغیانی ادامه داد: اغلب اینها نهاده‌های واسطه‌ای حساب می‌شوند به جز دارو که در سال ۱۴۰۰ مبلغی که برای تأمین کالاهای اساسی در بودجه قرار دادیم ۹ میلیارد دلار بود و هر ماه یک میلیارد به این مقدار اضافه شد و حدود ۱۶ میلیارد دلار سال گذشته برای این ۷ قلم واردات داشتیم و ۲ ونیم میلیارد برای دارو و مابقی برای سایر اقلام مصرف شد.

وی خاطر نشان کرد: طبق گزارش وزارت جهاد کشاورزی ۳۰ درصد این مبلغ در سیستم توزیع و تبدیل دانه مرغ و واردات هدر می‌رفت و نزدیک ۵ میلیارد دلار به واسطه‌های ریز و درشت داده می‌شد؛ بعد از گذشت زمان وبررسی‌های زیاد تصمیم بر آن شد که دولت با اختیار خودش آزاد سازی ارز ۴۲۰۰ تومانی را انجام دهد.

مصرف پایین نان فانتزی در دهک پایین

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در خصوص نان گفت: مصرف نان فانتزی در دهک دهم به ۲ درصد می‌رسد و دهک پایین کمترین مصرف را داشتند و بیشترین مصرف در نان‌های سنتی است؛ روندهای مصرف نگران کننده است و تنوع مصرف هم نشان می‌دهد چه سیاستی را در پیش بگیریم و استفاده کنیم.

وی ادامه داد: سه نوع آرد یارانه‌ای تولید می‌شود که در سال نوع اول آن ۱۴۰۰ حدود ۶.۱ تن تولید شده و نوع دوم به نام خبازی ۸ میلیون تن در سال ۱۴۰۰ تولید شده است، آرد صنف و صنعت به نام آزاد که برای کیک استفاده می‌شود هم به یک میلیون و سیصد هزار تن تولید افزایش یافته است.

افزایش بودجه برای کالای اساسی با جنگ اکراین

طغیانی با بیان اینکه در بحث فروش گندم از ابتدای سال ۱۴۰۰ تا ۱۵ فروردین ۲۹۸ هزار تن برای خبازی مصرف شده و ۳۰۰ هزار تن برای صنعت مصرف شده است، گفت: این روند ۱۵ روزه با جهش قیمتی در کشورهای اطراف مواجه بودیم و روند فروش جهش پیدا کرده است. البته خرید تضمینی داخلی کمک کرده که ارز بری کمتری داشته باشیم، زیرا در بحث گندم به خودکفایی رسیدیم و حامی کشاورز شده و ۱۰۰ درصد طبق آمار افزایش داشته اما میزان خرید خیلی بالا نبوده است.

وی افزود: عددی که مد نظر دولت برای سال ۱۴۰۱ بود که این چند قلم کالای اساسی را وارد کند ۱۹ میلیارد تومان بود که با جنگ اکراین این میزان به ۲۵ میلیارد دلار افزایش پیدا کرد تا این اقلام را نگه دارند. اگرچه که وضعیت ارز به دلیل فروش نفت بهتر است اما این شرایط فشاری بر ارز وارد می‌کند تا بتواند این اقلام را در بازار جهانی خرید کند و خیلی راحت گندم را نمی‌فروشند.

نان و دارو افزایش قیمت نخواهد داشت

نماینده مردم اصفهان در مجلس گفت: نان و دارو را دولت تصمیمی بر افزایش قیمت نخواهد داشت اما شکل توزیع آن متفاوت می‌شود و از طریق کارت بانکی انجام می‌شود و چهار قلم کالا ی دیگر مشتق شده از نهاده‌ها یعنی روغن، مرغ، تخم مرغ، شیر کم چرب و پنیر و ماست را دولت پول آن را به حساب خانوارها می‌پردازد.

وی تصریح کرد: فعلاً این قرار است نقدی باشد و بعداً کالابرگ الکترونیکی شود و شاید برای مردم سوال باشد که چرا اینگونه رفتار می‌شود که باید گفت تنگناهای ارزی خیلی شدید است و هدر رفت به دلیل این شکاف ایجاد شده ارزی بسیار است و این روش می‌توانست قدری این شرایط را کنترل کند.

کد خبر 5487012

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha