۲۱ شهریور ۱۳۸۶، ۸:۰۳

مصباحی مقدم در گفتگو با مهر: جامعه روحانیت "جمعیت‌العلما" است/ مواظب هستیم حزب نشویم/ قدرت در روحانیت جایگاه ندارد/ اصلاح‌طلبان جایگاه روحانیت را تضعیف کردند/ فعالانه در انتخابات وارد می‌شویم

مصباحی مقدم در گفتگو با مهر: جامعه روحانیت "جمعیت‌العلما" است/ مواظب هستیم حزب نشویم/ قدرت در روحانیت جایگاه ندارد/ اصلاح‌طلبان جایگاه روحانیت را تضعیف کردند/ فعالانه در انتخابات وارد می‌شویم

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز، دوره حاکمیت اصلاح طلبان را عصر تضعیف جایگاه روحانیت خواند و گفت که جایگاه روحانیت در دولت اصلاحات به صورت کاملا حساب شده تخریب شد و مطبوعات آن روزگار نیز مشکلات موجود در جامعه را پای روحانیون ارشد نظام یا مجموعه کسانی که در کسوت روحانی بودند، نوشتند.

حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: جامعه روحانیت مبارز "جمعیت العلما" و یک تشکل صنفی و سیاسی است که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی شکل گرفته و روحانیونی فاصل و مبارز را از طیف های مختلف فکری سیاسی جذب کرده و هرگز حاضر نیست عنوان "حزب" را برای خود بپذیرد.

وی افزود: جامعه روحانیت مبارز در برخی اوقات کارکردی شبیه کارکرد احزاب داشته، اما آنچه یک جمعیت را به عنوان حزب در سطح جامعه مطرح می کند، هدف دستیابی به قدرت است و ناگزیر برای این مسئله باید آرمان خود را تعریف کند و مانیفست داشته باشد تا در چارچوب این مولفه ها، از میان توده مردم عضو گیری و برای رسیدن به قدرت برنامه ریزی نماید.

جامعه روحانیت مبارز حزب نیست

مصباحی مقدم تاکید کرد: احزاب دارای شاخه های مختلف و شعب در سطح کشور هستند ولی جامعه روحانیت مبارز، به منظور دستیابی به قدرت شکل نگرفته و برای این کار برنامه ریزی نکرده است و هیچ شاخه یا شعبه ای تشکیلاتی ندارد؛ از سوی دیگر این تشکل همه روحانیون کشور را در برنگرفته و به خاطر داشتن آرمان های خاص خود نیز، غیر روحانیون را وارد تشکیلات نکرده است.

او ادامه داد: جامعه روحانیت با انگیزه ای دینی و در راستای حفظ دستاوردهای انقلاب اسلامی ایجاد شده و استمرار حیات دارد و حتی در گوشه ذهن اعضای این تشکل نبوده و نیست که به عنوان یک حزب، به دنبال دستیابی به قدرت باشند.

"اگر تعدادی از بنیانگذاران روحانیت مبارز عضو شورای انقلاب بودند و یا برخی از اعضای شورای نگهبان عضو این جامعه بودند، این انتخاب ها بر اساس عضویت آنها در این تشکل صورت نگرفته بود، بلکه از این منظر بوده که افراد مذکور اشخاص شناخته شده و دارای تاثیر و نفوذ در جامعه و دارای سوابق انقلابی و مبارزاتی و در خدمت آرمان های امام امت (ره) بودند".

این روحانی فعال در امور سیاسی مشخصا از آیت الله هاشمی رفسنجانی نام می برد و می گوید: آقای هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از بنیانگذاران روحانیت مبارز، دو دوره رئیس جمهور و دو دوره رئیس مجلس بود و در دوران دفاع مقدس نیز، قائم مقامی فرماندهی کل نیروهای مسلح را بر عهده داشت اما این مسئولیت ها را نمی توان به حساب عضویت او در جامعه گذاشت.

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز تصریح کرد: اگر روحانیت مبارز در انتخابات ریاست جمهوری و مجلس شورای اسلامی وارد عرصه شدند، صرفا از آن جهت بوده که اشخاصی که صالح تر می دانند، به مردم معرفی کنند تا آنها در صورت تمایل و اعتماد به روحانیت، به کاندیداهای مورد حمایت این تشکل رای دهند والا، جامعه روحانیت در انتخاب افراد به نمایندگی ملت نقش نداشته و پس از کسب قدرت توسط افراد مذکور نیز، تلاش نکرده با سهم خواهی در کنار آنها قرار گیرد.

حجت الاسلام مصباحی مقدم این نکته را نیز یادآوری می کند که ورود روحانیت مبارز به انتخابات مجلس خبرگان رهبری نیز از همان منظر قابل ارزیابی است که جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به این حوزه تخصصی ورود کرده اند تا "مجتهدین و روحانیون صالح" که با قدرت تشخیص بالا و درست صلاحیت های رهبری فعلی نظام را به طور مستمر رصد می کنند و رهبری آینده را تعیین می کنند، به مردم معرفی نمایند.

او می گوید: ارائه دیدگاه های روحانیت مبارز در مسایل سیاسی هم از آن جهت است که مردم به روحانیون خدمت گزار اعتماد و مراجعه کرده و از آنها نظر خواهی می کنند و گاهی حالت انتظار در بخشی از مردم مشاهده می شود تا این جامعه، افراد یا لیستی را برای تصدی نمایندگی ملت تائید کند و آنها با خاطر آسوده به افراد معرفی شده رای دهند.

"اگر در گذشته مرجع تقلیدی از دنیا می رفت، مردم برای شناخت مرجع صالح بعدی به علما مراجعه می کردند و در شرایط فعلی نیز، ارجاع مردم به یک عده علما جهت تعیین کردن افرادی است که صلاحیت تشخیص ولی فقیه و صلاحیت های او را دارند و از این رو، روحانیت مبارز کارکرد حزبی ندارد و نباید به عنوان حزب از کمیسیون ماده 10 احزاب وزارت کشور پروانه فعالیت بگیرد".

مرامنامه نداریم!

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در بخش دیگری از گفتگوی تفصیلی خود با مهر، در خصوص مسائل مربوط به اساسنامه این تشکل سخن می گوید و با تاکید بر این که روحانیت مبارز فاقد مرامنامه هستند، خاطر نشان می کند: اساسنامه جامعه روحانیت مبارز، پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و در راستای اهداف انقلاب نوشته شده است.

مصباحی مقدم می افزاید: این اساسنامه بلندپروازانه تدوین شده و در آن مقدمات تحقق یک حکومت در نظر گرفته شده است که بر اساس بندهای آن کسانی که در مصدر حکومت قرار می گیرند، فقها و مجتهدین و روحانیون خواهند بود و از این جهت یک وظیفه حاکمیتی برای اعضا قائل بود ولی هنگامی که حکومت اسلامی شکل گرفت و نهادهای حکومتی اجزای قدرت را به دست گرفتند، روحانیت مبارز عملا به بخشی از اجزای اساسنامه ملتزم نماند.

او در ادامه به ذکر نمونه هایی از بندهای اساسنامه روحانیت مبارز که متناسب با شرایط پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در آن گنجانده شده اند، پرداخت و گفت: در اساسنامه جامعه روحانیت، داشتن رادیو و تلویزیون و مطبوعات و واحدهایی برای تبلیغات اسلامی در داخل و خارج از کشور توسط روحانیون در نظر گرفته شده بود که با ایجاد سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی و سازمان تبلیغات اسلامی منتفی شده اند.

آخرین اصلاحات اساسنامه روحانیت مبارز

از مصباحی مقدم درباره آخرین تحولات مربوط به اصلاح اساسنامه جامعه روحانیت مبارز سئوال شد و او پاسخ داد: تجدید نظر و اصلاح اساسنامه‌ روحانیت مبارز در نشست اخیر این جامعه نهایی و ابعاد مختلف فعالیت‌های این تشکل بر اساس این اساسنامه مشخص شد که بر اساس این تغییرات، شورای مرکزی تشکل بالاترین رکن تصمیم‌ گیری محسوب می ‌شود و هیئت مؤسس همان کسانی هستند که جزء پایه ‌گذاران اصلی جامعه‌ روحانیت مبارز هستند.

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز افزود: دبیرکل جامعه‌ روحانیت مبارز توسط شورای مرکزی انتخاب می ‌شود که معاونت ‌ها و بخش‌ هایی را زیر مجموعه‌ خود دارد و دبیر کل ریاست هیئت اجرایی جامعه‌ روحانیت مبارز را نیز عهده دار خواهد بود و فعالیت ‌های اجرایی تشکل با دستور و پیگیری او انجام می ‌شود.

وی ادامه داد: بر این اساس جامعه‌ روحانیت مبارز در تهران و سایر مراکز استان‌ها و شهرستان‌ها شعباتی ایجاد خواهد کرد و با توجه به تغییر صورت گرفته از نام جامعه‌ روحانیت مبارز پسوند تهران حذف خواهد شد.

این فعال سیاسی اصولگرا با بیان این که در حال حاضر اعضای جامعه‌ روحانیت مبارز 35 نفر هستند، خاطر نشان کرد: وظیفه تطبیق شرایط عضویت اعضای شعبات استانی و شهرستانی با شرایط عضویت در جامعه‌ روحانیت مبارز، توسط شورای مرکزی صورت می‌ گیرد.

مصباحی مقدم که تاکید کرد اساسنامه تشکل متبوعش تغییرات دیگری نیز دارد که با انتشار آن مردم در جریان آنها قرار خواهند گرفت، یکی دیگر از این تغییرات را این گونه تشریح کرد: بر اساس این تغییرات همچنین دبیر کل جامعه‌ روحانیت می‌ تواند قائم‌ مقام داشته باشد که فرد مورد نظر برای این مسئولیت، به پیشنهاد دبیرکل و با تصویب اعضای شورای مرکزی فعالیت خواهد کرد و دبیر کل می ‌تواند بخش یا تمامی از وظایف خود را در صورت لزوم به قائم مقام و معاونت ‌های خود واگذار نماید.

مواظب هستیم حزب نشویم

این عضو ارشد روحانیت مبارز خاطر نشان می کند این جامعه همه تلاش خود را به کار بسته است اساسنامه خود را متناسب با شرایط روز و به صورت بنیادین مورد بازنگری قرار دهد تا ساختار و تشکیلات و ارکان جامعه تحول یابند و این کار، باید در فضایی آرام و با استفاده از حداکثر فرصت انجام گیرد.

از مصباحی مقدم سئوال شد آیا اصلاح اساسنامه و تغییراتی که در ساختار و تشکیلات صورت می گیرد و به عنوان نمونه شعب استانی این تشکل بر اساس یکی از مفاد آن ایجاد می شوند، این جمعیت العلما را به سوی حزب شدن سوق نمی دهد که او در پاسخ تاکید می کند: همت و تلاش خود را به کار بسته ایم تا اساسنامه به گونه ای اصلاح شود که به سوی حزب شدن گام بر نداریم.

وی می گوید: این درست است که جامعه روحانیت مبارز تهران که تاکنون هیچ شعبه ای در سطح کشور نداشته، این مسئله را از مسیر اصلاح اساسنامه پیگیری می کند اما برای حزب تلقی شدن یک گروه و تشکل باید مجموعه ای از مولفه ها را به صورت همزمان مد نظر قرار داد که مهم ترین آنها دستیابی به قدرت است ولی اعضای روحانیت مبارز واقعا چنین نیتی نداشته و ندارند.

تشکیلات روحانیت مبارز "سانترالیزم دموکراتیک" نیست

این روحانی فعال در امور سیاسی همچنین تصریح می کند: در حزب، قدرت از پائین به بالا تعریف می شود ولی جامعه روحانیت مبارز از چنین ساختاری برخوردار نیست و تشکیلات "سانترالیزم دموکراتیک" ندارد که شاخه ها و شعبه ها تعیین کننده اعضای شورای مرکزی تشکل باشند و این شورا بر اساس تغییرات و تحولات شاخه ها و شعب دستخوش تغییر و تحول شود.

سخنگوی جامعه روحانیت مباز در ادامه، با تاکید بر این که جز انشعاب برخی اعضا از این جامعه که در آستانه مجلس سوم و با عنوان مجمع روحانیون مبارز صورت گرفت، سایر افرادی که از ابتدا با مجموعه همکاری کرده اند، در این مسیر استوار هستند، متذکر شد: بنیانگذاران جامعه که هنوز در این تشکل عضویت دارند، قصد ندارند عضویت خود را بر اساس آرای از پایین به بالا که اقتضای حزب است، دستخوش تغییر و تحول کنند.

مصباحی مقدم تاکید کرد که راز و رمز استواری و ماندگاری جامعه روحانیت این است که بنیانگذاران این تشکل همچنان حافظ و نگهبان مرکزیت تشکل هستند و نقش تعیین کننده در جذب و گزینش نیروها بر مبنای اصول اعتقادی و سیاسی این تشکل صنفی و روحانی ایفا می کنند و حضور خود در شورای مرکزی را معطوف به نظر و رای کسانی نمی کنند که امکان دارد آرمان ها و رویکردهای این مجمع علمایی را تغییر دهند.

او بار دیگر تاکید می کند اعضای ارشد جامعه روحانیت تلاش می کنند تغییرات در اساسنامه، تشکیلات و ارکان این تشکل کاملا متناسب با شرایط روز انجام شود و این نکته را نیز متذکر می شود که هر تشکل یا NGO که به هر دلیلی تشکیل می شود، حتی اگر عنوان حزب برای خود انتخاب نکند، احتمالا اساسنامه خود را هر از گاه متناسب با شرایط زمانی مورد بازنگری قرار داده و متحول می کند ولی این کار الزاما به معنای حرکت این تشکل در مسیر حزب شدن نیست.

مصباحی مقدم یکی دیگر از نشانه های غیر حزبی بودن جامعه روحانیت مبارز را وسیع بودن این طیف عنوان کرد و گفت: در مرکزیت یک حزب، اعضاء باید افکارشان را تا حدود زیادی با هم هماهنگ کنند ولی در روحانیت مبارز به هیچ وجه امکان این مسئله وجود ندارد؛ چرا که هر عضو این تشکل علمایی برای خود فکر، دیدگاه و تحلیلی دارد که محترم شمرده می شود.

او وجود چنین اختلافی را کاملا طبیعی ارزیابی کرد و گفت: یک مجموعه ای تحت عنوان جامعه روحانیت مبارز که در آرمان ها و اهداف با هم مشترک است با حداقل ها شکل گرفته است و ما معتقدیم همانگونه که تاکنون دوام پیدا  کرده پس از این هم می تواند استمرار و دوام بسیاری پیدا کند بدلیل اینکه روحیه تحمل اعضاء نسبت به آراء و افکار یکدیگر بسیار بالاست و اگر انتقاداتی هم نسبت به آراء وجود داشته باشد، هرگز به معنای نفی و یا فاصله گرفتن از یکدیگر تلقی نمی شود.

روحانیت مبارز یاور رهبری نظام اسلامی است

از سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در خصوص علت افت فعالیت این تشکل صنفی و سیاسی پس از دهه 60 و به ویژه در سال های اخیر سئوال شد که او پاسخ داد: جامعه روحانیت خود را یاور رهبر می داند و از ابتدای تاسیس در دوران ستمشاهی که امام خمینی (ره) رهبری انقلاب اسلامی را بر عهده داشت، همواره در کنار ایشان بود.

"اگر روحانیت مبارز با توجه به تاثیر کلام و نفوذ خود در جامعه، در تاسوعا و عاشورا در آستانه انقلاب اسلامی از مردم برای تظاهرات در حمایت از نهضت روحانیت به رهبری امام راحل (ره) دعوت کرد و با صدور اطلاعیه و بیانیه در انقلاب اسلامی نقش آفرینی می کرد و سعی در جهت دهی افکار عمومی داشت، خود را یاور رهبر انقلاب می دانست".

در ادامه روش خود کوتاه نخواهیم آمد

مصباحی مقدم افزود: روحانیت مبارز پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی نیز در راستای کمک به رهبری و حمایت از امام خمینی (ره) فعالیت کرد و از آنجا که امام راحل از مردم خواستند که حمایت خود را از دولت موقت منصوب ایشان اعلام کنند، از مردم دعوت کرد در راهپیمایی شرکت کنند و اکنون نیز این روش را ادامه می دهیم و در این مسئله هرگز کوتاه نیامده ایم.

این روحانی فعال در امور سیاسی در عین حال یادآوری می کند: روحانیت مبارز در اوائل پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل آن که تشکل دیگری در کنار این مجموعه قرار نگرفته بود، تشکلی پیشرو در سطح جامعه بود و حتی حزب جمهوری اسلامی که بعدها با ساختار و کارکرد حزبی شکل گرفت، بخشی از آنچه روحانیت مبارز به دنبال آن بود، به طور موازی و هماهنگ و البته بدون آن که دو تشکل از یکدیگر تبعیت کنند، پیگیری می کرد.

کسب قدرت در روحانیت مبارز جایگاه ندارد

به گفته او، در ابتدای انقلاب اسلامی برخی اعضای شورای مرکزی روحانیت مبارز به دلیل عدم تمایل به عضویت در تشکیلات حزبی وارد حزب جمهوری اسلامی نشدند و کسانی که به طور همزمان عضو این دو تشکل شده بودند، در زمان فعالیت در جامعه روحانیت مراقب بودند دنبال کسب قدرت نباشند.

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز ادامه داد: اگر روحانیت مبارز در برخی ادوار پرشور و فعال وارد صحنه سیاسی کشور شد، به علت آن بود که احزابی که اهداف این جامعه را پیگیری کنند در کنار مجموعه قرار نداشتند ولی بعدها "مجمع روحانیون مبارز" به عنوان یک تشکیلات موازی که در قالب حزب وارد عرصه شد و در جهت کسب قدرت گام برداشت، تلاش کرد بخشی از آنچه که خواست روحانیت مبارز بود، از طریق بخشی از جامعه که به آنها روی آورد، تحقق بخشد.

مصباحی مقدم اضافه کرد: جامعه روحانیت مبارز تا زمان برگزاری انتخابات مجلس ششم در راس یک جریان سیاسی که از این جامعه حرف شنوی داشت، قرار گرفته بود و مجموعه سیاسی مذکور از این تشکل خواسته بود لیست انتخاباتی تهیه کند تا آنها هم از این فهرست تبعیت کنند.

دوره افت و خیز روحانیت مبارز از مجلس ششم آغاز شد

"دوران افت و خیز جامعه روحانیت مبارز از انتخابات مجلس ششم آغاز شد و علت این مسئله این بود که احساس شد با پیروزی جریان رقیبت از موقعیت تاثیر گذار و نفوذی که روحانیت مبارز قبلا داشت، دستخوش تغییر شده و در واقع از آن به بعد مقداری فعالیت های سیاسی روحانیت مبارز کمرنگ تر شد اما این تشکل هرگز به حاشیه نرفت و به عنوان یک مجموعه مورد مشورت اصولگرایان که شیخوخیت آن را پذیرفته بودند، جایگاه، نقش و تعاملات خود را در عرصه تحولات اجتماعی و سیاسی حفظ کرد.

او در عین حال بر این نکته تاکید می کند که جامعه روحانیت مبارز در عرصه انتخابات و سایر تحولات سیاسی که نظر و جهت گیری داشته است، حتی در دورانی که تشکل هایی تحت عنوان همسو با این تشکل فعال بودند، هرگز به عنوان تشکل "پدرسالار" دیدگاه های خود را تحمیل نکرده است.

دنبال پدرسالاری در جریان اصولگرایی نیستیم

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز گفت که تشکل متبوعش در طول 27 سال اخیر، آنچه مصلحت دانسته و رویکردهایی که درست تشخیص داده و افرادی که به صلاحیت آنها اعتقاد داشته است، به تشکل های همسو و جامعه اعلام و معرفی کرده و در این راستا هرگز دیدگاه های خود را به دیگران تحمیل نکرده و اگر نظرات این تشکل صنفی و روحانی مورد پذیرش واقع شده، صرفا مبتنی بر احترام و حرف شنوی و به خاطر حفظ یک مجموعه پیشگام در راس جریانی سیاسی همسو، بوده است.

حجت الاسلام مصباحی مقدم البته به این نکته نیز اشاره می کند که فعالیت روحانیت مبارز، فقط مربوط به حوزه سیاست نیست و سایر شئون جامعه و نظام را نیز در بر می گیرد و بر همین اساس هرگز در کنج عزلت قرار نگرفته و همواره فعالانه در عرصه حضور دارد که گاهی این حضور بروز و ظهور رسانه ای دارد و گاهی ندارد.

روحانیت مبارز قدرت را بدون هیاهو و دلسوزانه نقد می کند

این عضو ارشد روحانیت مبارز از کارکرد نقادانه روحانیت مبارز به عنوان نمونه ای از حضور فعالانه اما بدون هیاهوی تشکل متبوعش یاد و تاکید می کند: روحانیت مبارز، همواره عملکرد دولت ها، مجلس و احزاب سیاسی فعال در کشور را نقد کرده است و بزرگان جامعه آنچه صلاح بوده، به طور دلسوزانه، محترمانه و بدون سر و صدا با مراکز مذکور در میان گذاشته اند.

"قرار روحانیت مبارز از ابتدا این نبوده که در نقد کارکرد دستگاه ها و احزاب، حالت "حیدری و نعمتی" ایجاد کند و یا خود را در برابر قوا، گروه ها و جریانات قرار دهد و به انتقاد عمومی از آنها بپردازد، بلکه سعی ما این بوده که انتقاد را به طور خصوصی و برای حل مشکل طرح کنیم تا قوای سه گانه از محل این انتقادات تضعیف نشوند که به فرموده امام (ره) کاری حرام است".

گر چه او خاطر نشان می کند "هیچ گاه انتقاد به معنای تضعیف نیست" اما در عین حال علت طرح مخفیانه انتقادات سران جامعه روحانیت به کارکرد دستگاه ها و عملکرد مسئولان یا جریانات سیاسی را این مسئله عنوان می کند که تشخیص عمومی از انتقاد و مرزبندی نقد با تخریب و تضعیف، دشوار است و تشکلی روحانی و سیاسی نباید نقد قدرت را در بازار و پشت تریبون های عمومی انجام دهند.

تحلیل رفتاری روحانیون نسبت به قدرت

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز که ریاست دانشکده الهیات دانشگاه امام صادق (ع) را نیز عهده دار است، در ادامه گفتگوی خود با خبرگزاری مهر، به تحلیل رفتاری روحانیون نسبت به قدرت می پردازد و می گوید: روحانیون در دوره مبارزه با رژیم شاه به رهبری امام خمینی (ره)، همه توان خود را صرف تخریب نظام دیکتاتوری کردند اما در زمانی که یک نظام سیاسی و دینی شکل گرفت، قرار نیست خیل عظیم روحانیت در قدرت سهیم یا به نحوی با آن مرتبط شوند.

مصباحی مقدم گفت: اگر منظور این است که روحانیت در عرصه باشد، امروز بسیاری از بزرگان حوزه هستند که بدون کم ترین توقع و چشمداشت و از روی دلسوزی به کشور خدمت می کنند و چنانچه مقصود شما این است که چرا روحانیت وارد عرصه نقد حکومت دینی نمی شود، باید گفت که اینگونه نیست و روحانیون و به طور خاص روحانیت مبارز، در این زمینه فعالانه در میدان هستند.

"برخی روحانیون صاحب نفوذ در مردم هستند که به دلیل فقدان روحیه ورود به صحنه های سیاسی و اجتماعی در حاشیه قرار گرفته اند و شاید به خاطر عدم ورود به عرصه تعامل با قدرت و تائید دولت ها از محبوبیت بالایی در سطح جامعه برخوردارند که گر چه امکان دارد نقد آشکاری از سوی آنها به قدرت دیده نشود ولی گوشه و کنار نقدهایی را بی سر و صدا انجام می دهند و حتی کنار کشدن خود از قدرت را ناشی از برخورداری از روحیه نقادی می دانند".

این روحانی فعال در امور سیاسی با اشاره به بروز برخی آسیب ها، ضایعات و حاشیه ها همراه با انقلاب ها و تحولات اجتماعی به ویژه در دوره کسب قدرت و تشکیل حکومت که معمولا مورد نقد نخبگان قرار می گیرد، اظهار داشت: هنگامی که قدرتی فرو می ریزد و حکومتی جدید متناسب با انقلاب شکل می گیرد، برخی رفتارها از سوی توده مردم انجام می شود که مختص ذات هر انقلاب است.

"در انقلاب اسلامی نیز که بر اساس اعتقادات دینی و زیر سایه مرجعیت سیاسی امام خمینی (ره) و روحانیت انجام شد و مردم در ابتدای امر کارهای زیادی بدون ضابطه و خارج از قانون و مقررات مصوب انجام دادند و احیانا پاره ای رفتارها منبعث از شرع انور نبود و حتی در برخی موارد تخلف نیز به حساب می آمد، برخی روحانیون بلافاصله این حرکات را در بستر تحرکات انقلاب نپسندیدند و برای پاک ماندن دامن خود از این رفتارها، در اعتراض به جریان حاکم از صحنه کنار رفتند که امام راحل پاسخ هایی به این جریانات حاشیه رفته دانند و تاکید فرمودند در زمان ائمه معصومین (ع) هم در زیر مجموعه آن بزرگواران تخلفاتی وجود داشت ولی مهم این است که با تخلفات برخود شود".

انقلاب اسلامی کم ضایعه ترین انقلاب دنیا بود

حجت الاسلام مصباحی مقدم افزود: اصل پدید آمدن تخلف در عرصه انقلاب ها طبیعی است، ولی مهم این است که با این تحرکات برخورد شود و اگر به تاریخچه انقلاب های دنیا مراجعه شود، معلوم خواهد شد در زمان رخ دادن آنها شورش ها و نابسامانی ها حاکم شده بودند و تسویه حساب های شخصی و قومی و قبیله ای فراوانی صورت گرفت که از این منظر، انقلاب اسلامی را باید کم ضایعه ترین انقلاب جهان معاصر دانست.

او تصریح می کند: این گونه نبوده که روحانیت همواره و همه جا از باب ضرورت حفظ و صیانت از حاکمیت و دولت، زبان به انتقاد نگشوده باشد بلکه بزرگان روحانی در طول تاریخ انقلاب و دوران حاکمیت نظام مقدس جمهوری اسلامی نقادانه و البته به منظور اصلاح امور سخن گفته اند.

روحانیون حلقه وصل مردم و حاکمان هستند

این روحانی فعال در امور سیاسی افزود: علما و روحانیون باید واسطه مردم و حکومت باشند؛ از یک سو نمایندگی ملت را داشته باشند و زبان تیز و قاطع آنها در انتقال مطالبات و مشکلات جامعه و شکایات از کمبودها و نارسایی ها در کشور به مسئولان به شیوه معقول باشند و چشم بیدار آحاد ملت برای نظارت بر نهاد قدرت باشند و از سوی دیگر، اقدامات درست و شایسته حاکمیت و دولت مردان را تبیین و توجیه کنند و مدافع رویکرد و عملکرد درست و اصولی دولت مردان باشند.

محافظه کاری روحانیت در برابر فساد، انحراف و خطا جایز نیست

رئیس دانشکده الهیات و استاد دانشگاه امام صادق (ع) در ادامه گفتگوی تفصیلی خود با خبرگزاری مهر، نقد سکولارها به طرفداران حکومت دینی مبنی قربانی کردن دیانت توسط دین مداران در مواجهه با الزمات قدرت و پرهیز از نقد رفتار و کارکرد دولت دینی به منظور حفظ قدرت را درست ندانست و به طرفداران نظریه جدایی دین از سیاست پاسخ گفت.

حجت الاسلام مصباحی مقدم توضیح داد: اگر مطبوعات و مکتوبات محفوظ در سازمان صدا و سیما و وزارت فرهنگ و ارشاد مورد بررسی قرار گیرند، معلوم خواهد شد بیشترین انتقادات نسبت به فیلم ها، کتاب ها و نشریات از سوی علما و حوزه ها طرح شده که این نقدها گاه بسیار تند و گزنده بوده اند و این طور نیست که دست یافتن به مبانی قدرت، روحانیت را به محافظه کاری در برابر فساد و انحراف و خطاها بکشاند.

او در عین حال تصریح می کند که جامعه روحانیت مبارز بر این باور است که در نقد، باید اهم و مهم و شیوه های نقد مورد توجه قرار گیرد و نباید از یک سو به خاطر یک دستمال قیصریه را به آتش کشید و برای نقد مسئولان حکومتی و دولت مردان، اساس و بنا و مشروعیت حکومت دینی مورد خدشه واقع شود و یا آن که از سویی دیگر، قدسیت دین به قدرت تعمیم داده شود.

قدرت قداست ندارد اما جمهوری اسلامی مقدس است

"قطعا نظام جمهوری اسلامی مقدس است، اما افراد صاحب قداست نیستند و آنگاه قابل قبول هستند که در خدمت نظام اسلامی قرار دارند و به ارتقاء آن کمک کنند و اگر بخواهند از قداست حاکمیت دینی سوء استقفاده شخصی کرده و موقعیت خود را تحکیم بخشند باید مورد نقد قرار گیرند".

این روحانی فعال در امور سیاسی اظهار داشت: قدرت از آن جهت قابل نقد است که امام علی (ع) همواره اقدامات خودشان را برای مردم تبیین می فرمودند و به مالک اشتر (فرماندار منصوب حضرت امیر در مصر) امر فرمودند تصمیمات خود را برای مردم تشریح کند تا آنها برای همراهی توجیه شوند و آنگونه نباشد که کورکورانه از او حمایت کنند و در آموزه های آن حضرت است که اگر مردم نسبت به حکومت سخنی دارند، به صراحت بگویند و مسئولان نیز باید گوش شنوا داشته باشند.

مصباحی مقدم تاکید کرد: قدرت قابل نقد است ولی بدون تردید اساس قدرت در نظام اسلامی که حکومت دینی و ولایت فقیه است، قابل نقد نیست و گر چه موضوعاتی چون "حکومت دینی" و "ولایت فقیه" نیز در چارچوب مباحثات علمی و در مراکز خاص خود قابل نقد و بررسی و ارزیابی هستند اما باید از به چالش کشاندن بنیان های نظام اسلامی پرهیز کرد.

رهبری جامعه روحانیت مبارز در گروه‌های سیاسی

حجت الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم در خصوص نقش و تاثیر جامعه روحانیت مبارز در مباحث انتخاباتی و هدایت گروه‌های سیاسی همسو اظهار داشت: در گذشته جامعه روحانیت مبارز رهبری جریان سیاسی را بر عهده داشته و این رهبری اقتضایی است به این معنا که به اقتضای شرایط است و احتمال دارد، این رهبری را گروه‌ها و جمعیت های همسو با جامعه روحانیت مبارز دنبال کنند که به این شکل رهبری طبعا معنا پیدا می کند.

وی افزود: در مقابل ممکن است، گروه های همسو، رهبری جامعه روحانیت را تعقیب نکنند و این مجموعه را در حاشیه قرار دهند اما در حال حاضر تعاملی کاملا هماهنگ و دوستانه بین جامعه روحانیت مبارز و گروه‌های همسو وجود دارد و این گروهها گرچه در حد لیدرها ، نقطه نظرات خود را با در میان می گذارند و کمک و راهنمایی می خواهند.

تخریب جایگاه روحانیت مبارز در عصر اصلاحات

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در پاسخ به این سئوال که آیا نظرسنجی در خصوص جایگاه و شناخت این تشکل روحانی در میان مردم انجام داده اید، گفت: تا کنون نظرسنجی رسمی نسبت به جایگاه جامعه روحانیت مبارز در میان مردم انجام نشده اما از حضور مردم در انواع انتخابات و نقشی که این تشکل گهگاه به همراه جامعه مدرسین حوزه علمیه قم ایفا می کند، می توان دریافت که این جایگاه افت و یا ارتقاء پیدا کرده است.

وی با بیان اینکه در دوران به قدرت رسیدن اصلاح طلبان جایگاه روحانیت مبارز تضعیف شد، افزود: غافل از این موضوع نیستیم که این جایگاه به صورت کاملا حساب شده هم تخریب شد و مطبوعات آن دوره مشکلاتی را که جامعه به آن دچار شده بود به پای روحانیون ارشد نظام و یا مجموعه کسانی که در کسوت روحانی بودند، نوشتند.

مصباحی مقدم ادامه داد: قبل از روی کار آمدن مجلس هفتم و طبعا دولت نهم ، بنده به عنوان منتقد دولت ها (در دوران هاشمی رفسنجانی کمتر و خاتمی بیشتر) سخنرانی هایی داشتم و یکی از انتقادات من به عدم انطباق جریان مسائل اقتصادی کشور با ایده‌ها و آرمان های روحانی ها به معنای عام کلمه ، بود چرا که مردم نباید اینگونه مشکلات را به پای روحانیت می گذاشتند.

فعالانه در انتخابات مجلس هشتم وارد می شویم

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز با بیان اینکه من هیچگاه نگفته ام این تشکل به انتخابات مجلس هشتم ورود پیدا نمی کند، گفت: در خصوص انتخابات پیش رو، جامعه روحانیت از ابتدا فعال عمل کرده و تلاش می کند تا مجموعه اصولگرایان رابه ائتلاف‌ برساند و از آنان حمایت کند.

این فعال سیاسی اصولگرا ضمن اعلام حمایت کامل جامعه روحانیت مبارز از جبهه متحد اصولگرایان، تصریح کرد: از مدل گروه 11 نفره در تهران و سایر استانها که باعث ائتلاف مستحکم اصولگرایان در انتخابات آتی می شود، حمایت می کنیم.

اختلاف مبنایی با هیچ گروهی نداریم!

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در پاسخ به این سئوال که آیا امکان همزیستی مسالمت آمیز بین شما و مجمع روحانیون مبارز در انتخابات مجلس هشتم به وجود خواهد آمد، تصریح کرد: در انتخابات مجلس خبرگان که برگزیدن افراد مجتهد عادل بود طبعا همگرایی بیشتری وجود دارد ومی توانیم با دوستان خود در مجمع روحانیون مبارز همگرایی در لیست داشته باشیم.

وی با بیان اینکه انتخابات مجلس خبرگان غیر از انتخابات مجلس هشتم است، گفت: رویکردها هم در انتخابات مجلس متفاوت است.

مصباحی مقدم یادآور شد: ما همواره بر این مبنا پا فشرده ایم که می توانیم هنوز هم روی مشترکاتمان تاکید و به یکدیگر گرایش پیدا کنیم ولی چنین نبوده که این سخن از جانب ما مورد استقبال دوستانمان در مجمع روحانیون قرار بگیرد تا بتوانیم این همگرایی را تعریف کنیم.

با روحانیون مبارز اصول مشترک زیادی داریم

از مصباحی مقدم سئوال شد آیا روحانیت مبارز آماده است همانطور که در آستانه انتخابات چهارمین دوره مجلس خبرگان رهبری پیشنهاد رایزنی و تعامل با روحانینون مبارز برای معرفی کاندیداهای مشترک را مطرح کرد، برای انتخابات آینده نیز این مسئله را پیگیری کند و این فعال سیاسی اصولگرا پاسخ داد: جامعه روحانیت مبارز برای خود اصولی دارد و می تواند با این اصول که در جای خود محفوظ است، با سایرین تعامل کند که دوستان ما در مجمع روحانیون مبارز نیز نسبت به این مسئله آگاه هستند.

وی با بیان اینکه بین روحانیت مبارز و روحانیون مبارز اصول بسیار مشترکی وجود دارد، تاکید کرد: ما احساس نمی کنیم که اختلافات مبنایی با تشکلی داشته باشیم و ممکن است بعضی افراد در آن مجموعه احیانا تلقی خودشان این باشد که یک اختلافات اصولی و مبنایی با جامعه روحانیت مبارز دارند اما مجموعه ما چنین تصوری را نسبت به آنان ندارد.

روحانیت مبارز بودجه ندارد

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در پاسخ به سئوالی در خصوص کارکردهای فرهنگی این تشکل تصریح کرد: در زمره تشکل ما فعالیت های فرهنگی نیز تعریف شده اما شاید بتوان گفت که این قسمت از کار ما دچار مظلومیت شده؛ چرا که این سنخ کارها نیازمند منابع مالی است درحالی که روحانیت مبارز برای انجام فعالیت های سیاسی خود نیز بودجه ای ندارد و از طریق اعضاء اداره می شود.

مصباحی مقدم ادامه داد: نه از سوی کسی به جامعه روحانیت مبارز کمک می شود و نه اجازه تاسیس یک مرکز اقتصادی به ما داده شده تا محل درآمدی برای فعالیت های فرهنگی و سیاسی ما باشد و از این جهت در تنگنا قرار داریم .

وی تاکید کرد که همواره این اندیشه در جامعه روحانیت مبارز وجود دارد که اگر امکاناتش را داشته باشیم در حد وسعمان در مسائل فرهنگی نیز نقش آفرینی کنیم.

سخنگوی جامعه روحانیت مبارز ابراز عقیده کرد که در یک دوره ای ما از آثار کارکرد اقتصادی در نتایج فرهنگی کشور غفلت کرده ایم و همچنین رویکرد تساهل و تسامح هم ضربه بزرگی به مبانی فرهنگی ما زد وشاید بتوان گفت، که این مسئله بنیان ها، اعتقادات و اندیشه های ما را نه در کل بلکه در ذهن بخش قابل توجهی از نسل جوانمان متزلزل کرد و متاسفانه اکنون برخی جوانان در کشور هستند که برایشان فرقی نمی کند که مسلمان، مسیحی یا یهودی باشند و یا تصور می کنند که اسلامی به طور عمده رابطه بین خلق و خالق را به معنای ایمان بیان می کند.

به گفته وی مسئله شریعت قابل چشم پوشی نیست و آن هنگام که بر فرهنگ کشورمان دیدگاه تساهل و تسامح حاکم بود این تزلزل‌ها نیز به وجود آمد و اکنون بازسازی افکار و عقاید نسل جوان که بتواند به نقطه قبل از این رویکرد برسد، بسیار دشوار و زمان بر و مورد نیاز است. 

اعضای مرضی الطرفین نماینده روحانیت مبارز نیستند

وی، در پاسخ به این سئوال که آیا شخصی از جامعه روحانیت مبارز در 5 نفر مرضی الطرفین جبهه متحد حضور دارد یا خیر، تصریح کرد: به عنوان جامعه روحانیت مبارز خیر اما به عنوان شخص افرادی از این تشکل انتخاب شده است.

دنبال راه اندازی روزنامه هستیم

مصباحی مقدم همچنین از طرح مباحثی در خصوص راه اندازی روزنامه یا ارگان اطلاع رسانی برای این جامعه روحانیت مباز خبر داد و گفت که چنین فکری مطرح شده و اعضای این تشکل با جدیت پیگیر این مسئله هستند اما هنوز در خصوص آن تصمیم گیری نکرده اند.

کد خبر 550636

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha