به گزارش خبرنگار مهر به نقل از مدیکال نیوز، تحقیقات نشان داده است که کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی معمولاً در مقایسه با همسالان خود که فاقد این اختلال هستند، در به اصطلاح انعطاف پذیری شناختی مشکل بیشتری دارند.
این وضعیت به توانایی افراد برای تغییر توجه از یک کار به کار دیگر و سپس بازگشت دوباره به زندگی روزمره اشاره دارد: آیا میتوانید مقداری سوپ را روی اجاق گاز بگذارید، سپس یک ایمیل بفرستید و با بچههای خود چت کنید، بدون اینکه سوپ را فراموش کنید؟
«ویلی لین»، محقق ارشد این مطالعه جدید از دانشگاه کارولینای شمالی، گفت: «چنین مهارت ذهنی در برقراری ارتباط نیز کلیدی است. افراد روشهای بسیار متفاوتی برای صحبت با یک دوست، یک کودک یا یک همکار دارند و باید بتوانند به طور یکپارچه در بین این سبکها تغییر جهت دهند.»
به گفته لین: «در مجموع، انعطاف پذیری شناختی برای زندگی روزمره بسیار مهم است.»
هنگامی که کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی فاقد این انعطاف باشند، ممکن است با تکالیف مدرسه، روابط و به طور کلی «عملکرد اجرایی» یعنی تواناییهایی مانند برنامهریزی، سازماندهی و تکمیل وظایف، مشکل داشته باشند.
در این مطالعه، محققان ۱۸۰ کودک و نوجوان مبتلا به بیش فعالی و ۱۸۰ کودک بدون این اختلال را انتخاب کردند و هر کدام تحت MRI عملکردی (fMRI) قرار گرفتند. این نوع MRI یک نوع تصویربرداری است که فعالیت مغز را با ترسیم جریان خون در سراسر مغز اندازه گیری میکند.
بر اساس اسکنهای fMRI، کودکان مبتلا به بیش فعالی معمولاً نسبت به همسالان خود انعطافپذیری عصبی کمتری از خود نشان دادند. این مطالعه نشان داد که این تفاوتها در طیف وسیعی از نواحی مغز از جمله مناطقی که در توجه، عملکرد اجرایی و پردازش اطلاعات بصری و حسی نقش دارند، نشان داده شده است.
به گفته محققان، این یافته این باور را تأیید میکند که اختلال بیش فعالی شامل اختلال عملکرد در شبکههای مغزی متعدد است.
لین گفت: «این انعطافناپذیری عصبی در اوایل رشد مغز اتفاق میافتد و با الگوی مشاهده شده در کودکان در حال رشد متفاوت است.»
همچنین مشخص نیست که آیا نشانههای انعطافناپذیری عصبی در تصویربرداری مغز میتواند به طور خاص به اختلال بیش فعالی اشاره کند یا خیر. لین خاطرنشان کرد که تفکر انعطاف ناپذیر میتواند در شرایط دیگری مانند اوتیسم و اختلال وسواس فکری-اجباری نیز ظاهر شود.
نظر شما