به گزارش خبرگزاری مهر، سید رسول موسوی که درباره مواضع ایران در اختتامیه این همایش دو روزه در دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت خارجه سخن می گفت اعلام کرد : مسئولیت اولیه حفظ صلح و امنیت بین المللی بر اساس منشور ملل متحد بر عهده شورای امنیت این سازمان می باشد و این مهم در اساسنامه ناتو نیز مورد تاکید قرار گرفته است. لذا اقدامات ناتو در خارج از این چارچوب و تلاش های جاری برای جایگزین کردن آن با سازمان ملل متحد امری فاقد مشروعیت قانونی و غیر قابل قبول است.
وی تلاش ناتو به عنوان حامل ارزش های لیبرال دموکراسی غربی را برای تغییر الگوهای سیاسی، فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی در کشورهای ثالث با الگوهای بومی و منطقه ای مغایر خواند و تاکید کرد این روند باعث بی ثباتی وناامنی می شود.
موسوی افزود : مقاومت ملی و منطقه ای در مقابل این تغییر باعث تصادم و تقابل ارزشی و فرهنگی و در نتیجه تشدید خصومت و ناامنی می گردد.
مدیر کل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه تصریح کرد : جمهوری اسلامی ایران معتقد است تزریق مدل های ناهمخوان با بافت سیاسی و اجتماعی متفاوت در منطقه آسیای مرکزی ، قفقاز، خاورمیانه و خلیج فارس سرانجامی جز بی ثباتی و ناامنی برای منطقه و کل جهان ندارد. این الگوها باید از دل منطقه و با ایفای نقش از سوی بازیگران موثر آن بیرون بیاید.
وی افزود : جمهوری اسلامی ایران معتقد است دستکاری مصنوعی در نظام های امنیتی منطقه باعث بی ثباتی در کل منطقه و به تبع آن در کل نظام امنیت بین المللی می گردد. لذا نظام های امنیتی در منطقه باید بومی و مطابق نیازهای منطقه و بر اساس تقویت اعتماد متقابل بین کشورهای منطقه شکل بگیرد. بالطبع، این نظام های منطقه ای که بر پایه واقعیات منطقه و نقش و جایگاه واقعی کشورهای آن شکل می گیرد می تواند از طریق برقراری ارتباط و همکاری با سایر نظام های منطقه ای به ثبات و امنیت کلیت نظام بین الملل کمک نماید.
موسوی گفت : باور داریم که در جهان امروز، مقابله با تهدیدات نوین صرفا با تلاش جمعی و همکاری و گفتگو بین اعضای جامعه بین المللی امکان پذیر است. ولی اجزا و عناصر این همکاری نمی توانند بر اساس برداشت ها، نیازها، منافع، خواست ها و بعضا زیادی خواهی های یک عضو یا تعدادی از آنها شکل بگیرد.
وی افزود : جمهوری اسلامی ایران از هرگونه نگاه واقع بینانه در غرب نسبت به تحولات و مسائل امنیتی منطقه به ویژه گزارش های مجمع پارلمانی ناتو درباره ایران استقبال می نماید.
این مقام وزارت امور خارجه اعلام کرد : جمهوری اسلامی ایران، به عنوان یک قدرت برتر منطقه، از مناسبات خوبی با همسایگان خود برخوردار است و بر اساس سیاست های اصولی خود برای قوام بخشیدن به ثبات و امنیت در منطقه به شکل دو جانبه و چند جانبه با کشورهای منطقه گفتگو می کند و ترتیباتی را پیشنهاد کرده است . طبعا هر حرکت و روندی که در جهت منافع منطقه، برخاسته از منطقه و مطابق نیازهای منطقه باشد قابل بررسی و مطالعه است.
وی گفت : جمهوری اسلامی ایران نسبت به انحراف در ماموریت جامعه بین المللی در افغانستان و اقدامات ناتو در این کشور هشدار می دهد. تذکرات پیشگیرانه ما به دوستان غربی مان در خصوص ماهیت طالبان و مقاصد افراطی و ناسازگار آن، به موقع مورد توجه قرار نگرفت تا اینکه از دل آن فاجعه 11 سپتامبر بیرون آمد. اگر هدف حل مسائل در این کشور است باید ریشه ها مورد توجه قرار گیرد. مواد مخدر در این کشور، به اعتراف خود غربی ها، بستر تکوین و پرورش انواع تهدیدات و منبع تغذیه تروریسم است ولی متاسفانه غرب کارنامه روشنی در این خصوص برای ارائه ندارد.
موسوی با بیان اینکه انتظار می رفت با سقوط طالبان و آغاز عصر جدید در زندگی سیاسی افغانستان، دوستان غربی ما با درک و شناخت واقعیت های افغانستان از تکرار تاریخ جلوگیری کنند افزود : هیچ ابزاری جز شناخت نمی تواند مشکلات افغانستان را حل کند. خاطره زمین گیر شدن و شکست و خروج ابرقدرت شرق در این کشور هنوز از اذهان پاک نشده است. اگر این شناخت حاصل نشود، صحنه افغانستان می تواند به گردابی تبدیل شود که به نفع هیچ کس نیست نه ما در منطقه و نه آنها در آن سوی آب ها، فقدان شناخت ممکن است در زمان تنگنا و سختی سناریوهایی را به چشم انسان مقبول جلوه دهد که تحقق آنها می تواند دستاوردها را به باد دهد. عناوین و اصطلاحاتی چون "طالبان خوب" و "طالبان بد" مفاهیمی ساختگی و غیر واقعی هستند. امیدواریم این تذکرات دوستانه ما درست و به موقع شنیده شود.
مدیرکل دفتر مطالعات سیاسی و بین المللی وزارت امور خارجه گفت : ما وضعیت دشوار کنونی نیرو های غربی در افغانستان را نتیجه سیاست های نادرست می دانیم و متذکر می شویم که فرافکنی واتهام زدن به جمهوری اسلامی ایران واقعیت ها را تغییر نمی دهد و مشکل آنها را حل نمی کند.
وی یاد آور شد : تروریسم پدیده ای شوم و تهدیدی برای همه است. جمهوری اسلامی ایران قربانی مستقیم تروریسم ناشی ازافغانستان است. اگر در مبارزه با این پدیده سهل انگاری، مصاحبه صورت گیرد، استانداردهای دوگانه ای بکار گرفته شود یا به علل و عوامل واقعی و بستر شکل گیری آن توجه کافی نشود، هر تلاشی به ضد خود تبدیل خواهد شد و شاهد سر برآوردن این اژدهای چند سر در سایر نقاط جهان خواهیم بود. تصویر موجود کنونی حاکی از آن است که تفاسیر خودمحور و یکسونگرانه و برخوردهای سخت افزاری با پدیده تروریسم پاسخگو نیست و لازم است تفسیرها و تحلیل های دیگری شنیده شود.
موسوی در پایان تاکید کرد : نقش و جایگاه جمهوری اسلامی ایران در منطقه استراتژیک اوراسیا، خلیج فارس و خاورمیانه و ثبات و امنیت آن بر هیچ ناظر واقع بینی پوشیده نیست و چشم پوشی بر این واقعیت، هر معادله ای را غیر واقعی خواهد ساخت.
نظر شما