به گزارش خبرگزاری مهر، محمد البرادعی در گفتگو با تلویزیون پی.بی.اس آمریکا، گفت : مسئله اصلی عدم اعتماد غرب و تهران به همدیگر است که این حداقل نیم قرن وجود داشته است. مشکل به زمانی بر می گردد که دولت منتخب و مردمی ایران در سال 1953 از سوی سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) از طریق کودتا برکنار شد. همچنین بحران گروگان گیری از دیگر مسائلی است که بین دو طرف بی اعتمادی ایجاد کرده است بسیاری از غربی ها رفتار ایران را لزوماً در منطقه آنگونه که باید باشد ارزیابی نمی کنند.
وی در ادامه می گوید: غرب از آن بیم دارد که ایران به سمت غنی سازی رفته و به تسلیحات هسته ای دست یابد بازرسان را بیرون کند و سیاستی تهاجمی اتخاذ نماید، اما ایرانی ها می گویند که به دنبال استقلال و اتکا به خود و خودکفایی هستند.
البرادعی افزود: البته ایرانی ها در این مورد که آنها ان پی تی را امضا کرده اند و حق دارند تا به برنامه های هسته ای خود ادامه دهند حق دارند، اما از سوی دیگرغرب نیز به ایران بی اعتماد است و در این موقعیت ما به تهران می گوییم که شما نیاز دارید تا برای برخورداری از حق هسته ای خود چند سالی تعلیق داشته باشید، تا اطمینان حاصل کنیم که حتی زمانی که شما آن حق را در اختیار دارید به دنبال انحراف از آن نیستید.
مدیر کل آژانس گفت : ایرانی ها می گویند به فناوری نیاز دارند البته ما هم نیاز آنها را تایید می کنیم اما آنها نباید الان بدنبال تولید سوخت باشند برای اینکه سوخت را از روسیه دریافت خواهند کرد که البته ایرانی ها عنوان می کنند که به طرف های قرارداد اعتماد ندارند.
وی می گوید : فشار بر ایران کافی نیست و نیاز است تا با این کشورهمکاری شود و اعتماد سازی از طریق اعمال تحریم حاصل نمی شود و نیاز به گفتگو با ایران احساس می شود، من فکر می کنم که تحریم به تنهایی راه حل نیست.
مدیر کل آژانس تصریح کرد: آمریکا خواهان تعلیق غنی سازی از سوی ایران است و آنها می گویند که در این صورت با تهران گفتگو خواهند کرد، اما غنی سازی حق آنهاست و کسی به آنها نمی گوید که از حق خود دست بردارند بلکه من به آنها تایم اوت را پیشنهاد می کنم که از این امر سرباز می زنند و فکر می کنم اختلافاتی در ایران در این باره وجود دارد و مسائل غرور در آن دخیل شده است.
وی گفت: من به گفتگوی خود با ایرانی ها ادامه خواهم داد و به آنها خواهم گفت که هیچ کس منکر حق هسته ای آنها نیست بلکه صحبت سر تایم اوت است تا به گفتگوها برویم و بر این باورم که اگر آمریکا و ایران به میز مذاکرات بیایند مسائل به زودی حل خواهد شد.
وی همچنین ضمن انتقاد از اظهارات اخیر بوش در خصوص بروز جنگ جهانی سوم در صورت دستیابی ایران به فناوری هسته ای، گفت که امروزه هیچکس اعتقاد ندارد که ایران تسلیحات هسته ای دارد و من با برآوردهای سازمان های اطلاعاتی آمریکا در این باره موافقم که ایران با دستیابی به آن فاصله دارد.
وی افزود: ایرانی ها دارای تمدنی 2 هزار و 500 ساله هستند و به آن بسیار افتخار می کنند، سیستم قدرت و تصمیم گیری پیچیده ای دارند مانند عربها نیستند، درآنجا مراکز قدرت زیادی وجود دارد که این مسائل را پیچیده می کند، من می دانم زمانی که ایرانی ها گفتگو می کنند چه می خواهند، آنها استراتژی خوبی دارند و معمولاً آن را بکار می گیرند، اما نیاز داریم تا بدانیم که آنها از کجا آمده اند. فکر می کنم ته خط این است که آنها احساس می کنند که کشوری قدرتمند در منطقه خاورمیانه هستند و البته این طور هم هست و فکر می کنم آمریکا هم این را می داند و ایرانی ها می خواهند تا آمریکا به قدرت منطقه ای آنها احترام بگذارد و باید در خصوص تضمین های امنیتی و تضمین دسترسی به فناوری و همکاری بیشتر تجاری با آنها گفتگو کند.
وی در خصوص مسائل منطقه ای و مشکلات ایران با آمریکا درعراق و فلسطین گفت: من فکر می کنم که ایرانی ها می توانند بسیار مثبت باشند، آنها می خواهند به آمریکا نشان دهند که اگر آنها ضربه بخورند توان جبران دارند و لذا خواستار تغییر در رفتار و شیوه های آمریکا هستند.
نظر شما