۱۹ خرداد ۱۴۰۲، ۹:۳۸

مهر گزارش می‌دهد؛

حذف ساعت تابستانی و نماز صبح‌های مومنین که قضا می‌شود

حذف ساعت تابستانی و نماز صبح‌های مومنین که قضا می‌شود

این اتفاق از ابتدای خردادماه، بارها از زبان مومنین شنیده شد که با عدم تغییر ساعت در همه شهرها به ویژه شهرهای شرق کشور، نظیر مشهد مقدس، مردم برای بیدارشدن و اقامه نماز صبح مشکلاتی دارند.

خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: پیشینه نخستین ایده برای تغییر ساعت در تابستان به بیش از چند قرن پیش باز می گردد که این ایده در روزنامه پاریسی نوشته شد و نویسنده مقاله این پیشنهاد را داد تا وقتی هوا روشن است از روشنایی روز بیشتر بهره ببریم و به این ترتیب از اسراف برای مصرف کردن حتی یک شمع بیشتر جلوگیری کنیم.

پس از این ایده اولیه حدود یک قرن قبل یک مرد انگلیسی که نقل است به بازیکن گلف بود، پیشنهاد داد و پیگیری زیاد انجام داد تا برای هدر ندادن روشنایی روز و استفاده بیشتر از نور خورشید در تابستان ساعت به جلو کشیده شود.

سابقه این مسئله در ایران به دهه پنجاه شمسی بر می گردد و هدف از اجرای این طرح این بود که به منظور بهینه سازی مصرف انرژی در فصل های بهار و تابستان همانند کشورهای توسعه یافته ساعت یک ساعت به جلوتر برود و یک ساعت از روشنایی روز بیشتر بهره برده شود.

جالب آنکه در برخی از کشورهای اروپایی در ابتدای امر ساعت رسمی دو ساعت به جلو کشیده می شد.

رژیم پهلوی که از ابتدای تاسیس تا روزهای انتهایی آن یکی از برنامه های دائمی خود را مقابله با مظاهر دین و ایمان در کشور و در میان جامعه ایرانی کرده بود و بارها و بارها و به بهانه های مختلف این را با سیاست هایش به جامعه گوشزد می کرد که سر ستیز با دین و معنویت و اسلام دارد، باعث شده که جامعه ایرانی که در همه ادوار تاریخی جامعه ای مومن بود و هست، نسبت به همه کارهای این رژیم سفاک، به دیده تردید بنگرد و حتی تغییر ساعت هم از این مسئله بی نصیب نماند و جامعه مومنین گمان کرده بود که در راستای دیگر فعالیت های ضد دینی حکومت پهلوی اول و دوم مثل تغییر تاریخ هجری شمسی به تاریخ مجعول شاهنشاهی، تغییر ساعت هم برای از بین بردن ساعت حقیقی اذان است. اصطلاح «ساعت قدیم و جدید» دقیقا از همین جا آغاز شد.

با مسافت هایی که در همه شهرها به ویژه شهرهای بزرگ کشور نظیر تهران، مشهد مقدس، شیراز، اصفهان، تبریز و ... وجود دارد مردم برای رسیدن به موقع در سر کار خود لازم است ساعت ۵ صبح از خانه حرکت کنند و در شهرهایی شرقی کشور اگر برای جلوگیری از قضای شدن نماز صبح بخواهند شب بیدار بمانند و ساعت ۲ و نیم بامداد نماز صبح را اقامه کنند تا ۵ و ۵ و نیم که از خانه باید برای کار بیرون بیایند تنها دو ساعت و نیم امکان خواب دارند و اگر بخواهند طبق متوسط زمان لازم برای خواب شب، ۶ ساعت بخوابند، نمازهای صبح شان قضا می شود

پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی مسئله تغییر ساعت به کنار گذاشته شد تا اینکه در سال ۱۳۷۰ شمسی، یعنی هنگامی که کشور در تکاپوی تلاش برای سازندگی ویرانی های دوران جنگ و توسعه و پیشرفت اقتصادی بود، تغییر ساعت و داشتن ساعت تابستانی احیا شد.

این اتفاق در طول سالهای مختلف ادامه داشت و جز چند سال در اواسط دهه هشتاد شمسی، ساعت در اول فروردین ماه به جلو و در روز پایانی شهریور ماه به عقب کشیده می شد.

با این حال و در سال گذشته نمایندگان مجلس شورای اسلامی طرحی برای عدم تغییر ساعت و حذف ساعت تابستانی ارائه دادند که به تصویب نهایی مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان قانون اساسی رسید و از اول فروردین ۱۴۰۲ ساعت به جلو کشیده نشد.

با وجود این که در بیش از ۷۰ کشور جهان، همچنان برای بهره مندی بیشتر از نور خورشید در روز، ساعت خود را در شش ماهه اول سال به جلو برده و از ساعت تابستانی استفاده می کنند.کشورهایی نظیر: استرالیا، اتریش، بلژیک، بوسنی و هزرگووین، بلغارستان، کانادا، شیلی، کرواسی، قبرس، چک، دانمارک، مصر، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایرلند، لبنان، مراکش، هلند، نیوزیلند، پاراگوئه، لهستان، پرتغال، رومانی، اسپانیا، سودان، سوئیس، انگلستان، آمریکا و ...

در روزهای نخست اجرای این طرح جدید به دلیل همزمانی با ایام پرفضیلت ماه مبارک رمضان و برنامه همیشگی مردم برای بیدار شدن در سحر و خوردن سحری و اقامه نماز صبح و هم چنین اینکه ساعت اذان صبح در بیشتر شهرهای کشور حوالی ساعت ۴ بامداد بود، اشکالاتی که این تغییر ساعت برای نماز صبح مومنین ایجاد می کرد به چشم نمی آمد.

اما این اتفاق از ابتدای خردادماه، بارها و بارها از زبان مومنین شنیده شد که با عدم تغییر ساعت، ساعت اذان صبح در همه شهر ها به ویژه شهرهای شرق کشور، نظیر مشهد مقدس باعث شده که مردم برای بیدارشدن و اقامه نماز صبح مشکلات زیادی داشته باشند.

نگاهی به جدول زیر که در آن ساعت اذان صبح در شهرهای مختلف کشور در روز ۱۹ خرداد ۱۴۰۲ به نمایش درآمده است، این امر را به وضوح نشان می دهد.

شهر اذان صبح شهر اذان صبح
تهران ۰۳:۰۳ مشهد مقدس ۰۲:۲۷
اصفهان ۰۳:۱۶ کرمان ۰۳:۰۴
یزد ۰۳:۰۹ سمنان ۰۲:۵۵
گرگان ۰۲:۴۴ همدان ۰۳:۱۹

زندگی امروزه مردم در این عصر و همه جوامع به آنها اجازه نمی دهد که ساعت ۸ شب بخواهند خواب شب را آغاز کنند و این امر نشدنی است.تغییر ساعت ادارات به ۶ صبح و یا ۶ و نیم صبح از روزهای گذشته لزوم بازنگری این مسئله را بیشتر کرده است.چرا که با مسافت هایی که در همه شهرها به ویژه شهرهای بزرگ کشور نظیر تهران، مشهد مقدس، شیراز، اصفهان، تبریز و ... وجود دارد مردم برای رسیدن به موقع در سر کار خود لازم است ساعت ۵ صبح از خانه حرکت کنند و در شهرهایی شرقی کشور اگر برای جلوگیری از قضای شدن نماز صبح بخواهند شب بیدار بمانند و ساعت ۲ و نیم بامداد نماز صبح را اقامه کنند تا ۵ و ۵ و نیم که از خانه باید برای کار بیرون بیایند تنها دو ساعت و نیم امکان خواب دارند و اگر بخواهند طبق متوسط زمان لازم برای خواب شب، ۶ ساعت بخوابند، نمازهای صبح شان قضا می شود.

حذف ساعت تابستانی و نماز صبح‌های مومنین که قضا می‌شود

این درحالی است که درخصوص قضا شدن نمازهای واجب، احادیث مضامین مهمی دارند.مرد تاجری تصمیم داشت برای تجارت به سفر برود. به همین منظور خدمت امام صادق (علیه السلام) رسید و درخواست استخاره ای کرد، استخاره اش بد آمد، آن را نادیده گرفت و به سفر رفت، اتفاقا به او خوش گذشت و سود فراوانی هم برد اما ار آن استخاره در تعجب بود.

پس از مسافرت خدمت امام (علیه السلام) رسید و عرض کرد: یابن رسول الله! یادتان هست چندی پیش خدمت شما رسیدم، برایم استخاره کردید و بد آمد، استخاره ام برای سفر تجارت بود، به سفر رفتم، سود فراوانی بردم و به من خوش گذشت.امام صادق (علیه السلام) تبسمی کرد و به او فرمود: در سفری که رفتی یادت هست در فلان منزل خسته بودی، نماز مغرب و عشایت را خواندی، شام خوردی و خوابیدی و زمانی بیدار شدی که آفتاب طلوع کرده و نماز صبح تو قضا شده بود؟عرض کرد: آری، ای فرزند رسول خدا. حضرت فرمود: اگر خدا دنیا و آنچه را که در دنیاست به تو داده بود جبران آن خسارت قضا شدن نماز نمی شد.

همچنین در سیره علمای ربانی این مسئله بسیار گوشزد شده است که قضا شدن نمازهای انسان آثار سوء زیادی دارد.مرحوم آیت الله شیخ حسنعلی اصفهانی نخودکی در وصیت خود به فرزندش می گوید: اگر آدمی چهل روز به ریاضت و عبادت بپردازد، ولی یک بار نماز صبح از او فوت شود، نتیجه آن چهل روز عبادت بی ارزش و هباء منثورا خواهد شد.فرزندم! بدان که در تمام عمرم تنها یک بار نماز صبحم قضا شد. پسر بچه ای داشتم که شب آن روز فوت شد. سحرگاه در عالم رویا به من گفتند که این مصیبت به علت فوت آن نماز صبح به تو وارد آمد.اکنون اگر یک شب، نماز شبی از من فوت شود، صبح آن شب، انتظار بلایی را می کشم که به من نازل شود.پسرم ! تو را سفارش می کنم که نمازت را اول وقت بخوان و از نماز شب تا آنجا که می توانی غفلت مکن.

از مرحوم آیت‌الله شیخ عبدالکریم حائری یزدی مؤسس حوزه علمیه قم نقل‌شده که می‌فرمود: مرد آن است که حرفش دو تا باشد.منظور ایشان از این مطلب این بود که وقتی انسان متوجه شد که اشتباه کرده است، نباید بر خطای خود پافشاری کند. بلکه باید کارش را اصلاح‌کرده و درصدد جبران اشتباهش برآید.

پسندیده است با عنایت به این سیره اخلاقی بزرگان دین در اصلاح کارها، در خصوص این مساله تغییری رخ دهد تا با جلو آمدن ساعت نماز خصوصا نماز صبح، از قضا شدن حتی یک نماز از مومنین ایران اسلامی جلوگیری شود.

کد خبر 5804786

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • بنده IR ۱۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 7
      ای آقا چه حرفی است نماز خوان به ساعت کاری ندارد نمازخوان واقعی را نماز بیدار می کند. راست میگویند زنگ ساعت را کوک کنند نماز خوان باشند با زنگ بیدار میشوند
    • مجید تلافی نوغانی IR ۱۰:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      1 7
      درست است که خوابیدن ساعت ۸ شب ممکن نیست اما خوابیدن تا ساعت حداکثر ۱۰ شب که امکان پذیر است. بعد از اقامه نماز صبح هم ۱.۳۰ تا ۲ ساعت فرصت خوابیدن هست. راه حل جلوگیری از قضا شدن نماز، تا اذان صبح بیدار ماندن یا تغییر ساعت نیست بلکه اصلاح سبک زندگی است. رسانه در این امر بسیار نقش آفرین است. با تشکر
    • IR ۱۱:۰۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      4 0
      در دنیای امروز تصمیماتی که با زندگی بخش عظیمی از ملت و از همه مهمتر ضرورت لحاظ کردن چرتکه اقتصادی برای کشور است، باید مبتنی بر یک گزارش معتبر پژوهشی که توسط افراد متخصصص در موضوع تدوین شده است باشد. حتی قبل از اتخاذ تصمیم توسط دولتمردان گزارش باید منتشر و مورد نقد و بررسی قرار گیرد. ادامه
    • IR ۱۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      5 0
      ولین سوال اینست چرا تغییر ساعت؟ دومین سوال روال قبل یعنی با یک ساعت جلو کشیدن چه ایرادی داشت؟ سوال سوم مزایا و معایب روش فعلی چیست؟ سوال چهارم 44 ساعت چگونه باید تکمیل شود؟ به قول یک مدیر، سمبل و دور کاری شود!؟ ناهار را چکار بایدکرد؟ صبحانه چی؟ کدام جلسه مدیران ساعت 6 شروع شده بدون صبحانه کاری؟ادامه
    • IR ۱۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      3 0
      البته ده ها سوال دیگر که می تواند معایب و مزایای طرح را مشخص کند که خارج از تخصص اینجانب است.
    • IR ۱۱:۱۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      5 0
      جواب نمازهای قضا و عدم انجام نماز شبها ی تابستان بدون تغییر ساعت رسمی را آقایان انقلابی مجلس خواهند داد
    • مهدی IR ۱۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 9
      هزار و چهارصد سال هست که از ورود دین مبین اسلام به ایران و مسلمان شدن ایرانیان میگذره سوال من از شما این هست که در این مدت مردم ایران چه میکردند؟! نماز صبح همه اونها قضا میشد؟! نمیخواندن؟! قانون تغییر ساعت کلا بیست- سی سال در کشور اجرا شد ۱۳۷۰ سال مردم که ساعت رسمی جلو نمی‌رفت چه میکردن؟!
    • IR ۱۱:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 12
      اتفاقا یکی از مصوبات بسیار خوب مجلس شورای اسلامی در این دوره بود ومردم را از سرگردانی نجات داد هرکسی نماز خوان باشد هیچ وقت نمازش قضا نمیشه وخودش را هماهنگ میکنه شما نگران نباش
    • IR ۱۱:۵۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 6
      ببخشید قبل از دهه پنجاه شمسی مردم شرق کشور چطور نماز صبح می خواندند؟
    • IR ۱۲:۱۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      9 2
      اگر واقعا کشور اسلامی هست فکری باید کرد، حجاب که کلا فراموش شد، این هم از نماز.
    • IR ۱۲:۵۶ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      6 0
      دقیقا درسته.قبل از دهه پنجاه مشکلی گزارش نشده است، چون رسانه ها به گستردگی امروز نبودند و غیر از این این تصور وجود نداشته که مییشه با درست کردن ساعت کم مشکل بود بعد مشغله های قبل دهه پنجاه کجا و مشغله های امروز و دو شیفت کار کردن ها کجا
    • IR ۱۲:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      4 0
      درود بر شرفت
    • محمدرضا IR ۱۳:۱۷ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 4
      بله برای ما هم مشکله که وقت اذان برای نماز بیدار بشیم ولی این طرح بدون اقناع مردم و فرهنگ سازی برای بیدار شدن و بیدار ماندن بعد از نماز فایده ندارد این درصورتی خوبه که ساعت اداری نیم ساعت بعد از طلوع آفتاب باشه و ساعت خواب مردم هم قبل از ۹ شب سبک درست زندگی اسلامی از لحاظ ساعت خواب و بیداری اینه
    • عبداله اسدی IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 6
      جای تعجب است نماز خوان های ما ساعتی شدند قدیم که ساعت نبود چکار می کردند . بگو انهایی که به ماهواره نگاه می کنن نمازشان قضا می شود و الا جلو و عقب کشیدن ساعت ربطی به نماز ندارد
    • محمد IR ۱۳:۲۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      1 3
      با توجه به تغییر ساعت شروع بکار ادارات پیشنهاد می شود جهت رفع خواب آلودگی پرسنل ستادی ، افراد مسن با سن بالای ۴۵ به بالا را جایگزین افراد جوان نمائید.منطق این پیشنهاد اینست که افراد بالای ۴۰ سال طبیعتاً سحر خیز می شوند و افراد جوان در امر آموزش و ارتباط گیری و تعامل با دانش آموزان موفقترند.
    • محمد IR ۱۳:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      10 0
      در زمان آقای احمدی‌نژاد، ساعت‌ها تغییر نکردند و من که سرباز بودم نیم ساعت از ساعت خواب ما را کم کردند و اذیت شدیم و بعدها در روزنامه خواندم که همان سالی که ساعت را تغییر ندادند، ضرر هنگفتی به کشور وارد شد که رقم دقیق آن یادم نیست.
    • علی IR ۱۳:۳۱ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 6
      باسلام استدلال و نتیجه گیری غلط هستند اینکه برای قضا نشدن نماز باید بیدار موند اصلا توجیه نداره میشه استراحت کرد و در فاصله حدود یک ساعت و نیم اذان صبح تا طلوع آفتاب برای نماز بیدار شد این طرح جلو بردن ساعت برای کشور گرم و خشک ایران مضر هست و دارای آسیب های جسمی بر افراد
    • IR ۱۳:۳۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 4
      بگو. حسشو ندارم صبح زود برم سرکار چیکار به امام صادق داری؟
    • IR ۱۴:۳۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 5
      این دلیل درستی نیست قبل از تغییر ساعت در سال 89 مومنین چگونه نماز صبح می‌خواندند
      • IR ۱۰:۴۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۰
        5 0
        قدیم تابستان کولر هم استفاده نمی کردند و یخچال هم نداشتند.الان هم شما سریع برو کولر رو خاموش کن و یخچال رو هم از برق بکش
    • حسن IR ۱۵:۰۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      1 4
      شما ازمردمی که به غلط جای شب و روز راعوض کرده اند وتا خروس خوان بیدارند و درست موقع اذان صبح. و بدون نماز خواندن تا لنگ ظهر می خوابند چه انتظار دارید ومی خواهید همه معتقدین به احکام اسلامی هم مثل آنها شوند ویا شرایط فقط بانظر مخالفین اسلام هماهنگ باشد
    • علی IR ۱۵:۳۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 7
      با سلام ساعت ده شب بخوابید ساعت چهار و نیم پا شید نماز بخونین و برید سر کار چه ارتباطی داره به این یک ساعت اتفاقا اینجوری خیلی راحت تر ساعت نماز رو میدونن مردم و نمازشون قضا نمیشه چه زمانی میخواهیم عادت زمان درست خوابیدن رو یاد بگیریم
    • آرش IR ۱۶:۱۲ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 3
      ایکاش این مومنان سر کار عملا کار مفید شان به چند ساعت می‌رسید
    • محمد IR ۱۶:۴۵ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      2 4
      مقصر اصلی قضا شدن نماز صبح، صدا و سیما است که با پخش فیلم و سریال و فوتبال در آخر شب مردم را بیدار نگه می‌دارد تا دیر بخوابند و نماز صبح‌شان قضا شود!
    • یک مسلمان RO ۱۸:۲۹ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 6
      خواهش میکنم این ساعت خیلی خوبه اینکه نماز صبح ها قضا میشه بخاطر سبک زندگی. غلط هست که تا دیر وقت بیدار میمونند و الا کسی که نماز خون باشه زود میخوابه تا زود هم بیدار بشه اگر جبهه ای مقابل این ساعت قرار گرفته بخاطر سبک زندگی وفرهنگیه که از پایه و اساس غلط هست
    • سینا IR ۲۱:۲۸ - ۱۴۰۲/۰۳/۱۹
      0 5
      چه ربطی داره.. همین جوری باشه بهتره.. یه ساعت زمانی از خلقت مونده الان هم بمونه..چرا بهانه های بنی اسرائیلی میارید.. شما کجای اینکار ذینفع هستید...
    • IR ۰۵:۵۰ - ۱۴۰۲/۰۳/۲۴
      0 0
      جناب رییس جمهور محترم و مسئولین محترم! لطفا به مضرات فراوان و غیر قابل جبران قضا شدن نماز صبحها هم بیندبشید! همه چیز که اقتصاد و پول نیست! البته این امر هم گویا با تغییر ساعت و... چندان فرقی نمی کنه و بدتر هم میشه!