۱۵ مرداد ۱۴۰۲، ۱۱:۴۴

عضو اندیشکده بیانیه گام دوم:

نقش زنان در هیأت مبتنی بر نقش آفرینی بانوان در عاشورا است

نقش زنان در هیأت مبتنی بر نقش آفرینی بانوان در عاشورا است

فاطمه رضوی راد گفت: اگر بخواهیم بدانیم زنان در هیأت چه نقشی دارند باید ببینیم زنان در کربلا و پس از آن چه نقشی داشتند.

به گزارش خبرنگار مهر، فاطمه رضوی راد پژوهشگر برتر و عضو اندیشکده بیانیه گام دوم در اولین پنل دومین روز از نشست‌های تخصصی برگزیدگان مهرواره هوای نو که با عنوان نقش بانوان در آینده هیأت در هتل ارم برگزار شد به ایراد سخنرانی پرداخت و اظهار داشت: این روزها همه عبارات هیأت محرم و هیأت عزاداری و… را می‌شنوند اما صرفاً به صورت عبارت است. مقداری به عقب بر می‌گردیم امروز در فضایی زندگی می‌کنیم که ۷۰ درصد اتفاقات، زندگی، جهت دهی‌ها و هجمه‌های فکری و فرهنگی در رسانه‌ها روی می‌دهد. اما مجدد محرم می‌شود و همه این هجمه‌ها به باد می‌رود بنابراین محرم چطور می‌تواند این مساله را تغییر دهد؟

وی با طرح این پرسش مبنی بر اینکه چرا هیأت مهم است، ادامه داد: چند سال پیش هشتگ نه به محرم پر رنگ شد و بعد از کرونا ما دیدیم که مجدد این مجالس شکل گرفت. رسانه امروز بسیار قوی عمل می‌کند و شکل دهی با رسانه است و چون رسانه میدان دشمن است نمی‌توان این میدان را ترک کرد. منبر سید الشهدا در کل ایران تأثیر گذار است. آیا هیأت را می‌توان رسانه خواند؟ چه سری در هیأت است که با یک سخنرانی و عزاداری موجی در جامعه ایجاد می‌کند و می‌تواند بسیاری از توطئه‌ها را خنثی کند.

رضوی راد با بیان اینکه هیأت‌های زنانه چه نقشی در هیأت‌های مذهبی دارد گفت: اگر ما به قبل از اسلام توجه کنیم می‌بینیم که زنان در پیش از اسلام نیز در برگزاری سوگواری نقش داشتند و وقتی ۱۴ قرن پیش عاشورا رخ می‌دهد بعد از نیم روز در عاشورا مشاهده می‌کنیم که هدایت آن کاروان به یک زن نمونه یعنی حضرت زینب واگذار می‌شود اگر بخواهیم بدانیم زنان در هیأت چه نقشی دارند باید ببینیم زنان در کربلا و پس از آن چه نقشی داشتند.

این پژوهشگر با اشاره به عزاداری حضرت زهرا (س) بیان کرد: حضرت زهرا زمانی که پدر بزرگوار خود را از دست دادند شبانه بر مزار ایشان حاضر می‌شدند و آهسته و بی صدا گریه می‌کردند و حضرت زینب تربیت شده این مادر است. در مکاتب دیگر به هیچ عنوان ماجرا و جریانی به اندازه کربلا اثر گذار نبود. آیا در ادیان دیگر آیا به زنان در جنبش‌ها و جریان‌ها مسئولیت داده بودند؟ حضرت زینب زمانی که همه عزیزان خود را در روز عاشورا از دست می‌دهند کاروان دار می‌شوند و کاروان را حرکت می‌دهند، سخنوری می‌کنند، متن می‌نویسند و امام خود را همراهی می‌کنند. این زن همان زنی است که کسی صدای او را نشنیده بود اما به یکباره مجاهد می‌شود و به سخنرانی سیاسی می‌پردازد. بنابراین اگر می‌خواهیم بدانیم زنان در هیأت سهم دارند یا ندارند باید دید آنان در عاشورا چه نقشی و سهمی داشتند.

وی با اشاره به نقش آفرینی زنان در انقلاب اسلامی عنوان کرد: زنان در پیروزی انقلاب اسلامی نقش مهمی داشتند. در انقلاب اسلامی ما می‌بینیم که زنان گاهی دوشادوش تظاهر کنندگان پیش می‌روند و شعار ضد طاغوت سر می‌دهند. اکثر این زنان تحصیلات آکادمیک نداشتند اما وقتی می‌بینند جامعه به حضور آنان نیاز دارد اقدام به کنشگری می‌کنند و وارد میدان نبرد می‌شوند.

رضوی راد به دوره آل‌بویه اشاره و تصریح کرد: در دوره آل‌بویه عزاداری محرم بسیار مهم بوده است زنانی که در این مکتب تربیت می‌شوند بسیار شجاع بوده و عجیب شبیه حضرت زینب می‌شوند برای مثال در جنبش تنباکو زنان نقش مهمی داشتند به گونه‌ای که زن در دوره آل‌بویه عزاداری محرم بسیار مهم بوده است زنانی که در این مکتب تربیت می‌شوند بسیار شجاع هستند و عجیب به حضرت زینب شباهت پیدا می‌کنند برای مثال در جنبش تنباکو یکی از کسانی که نقش مهم داشتند زنان بودند زنان زمانی که جنبش تنباکو رخ داد به خیابان آمدند و به مویه پرداختند و فریاد وا حسینا وا حسینا سر دادند.

کد خبر 5854669

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha