۱۷ شهریور ۱۴۰۲، ۱۱:۱۱

مهر بررسی می کند؛

تراژدی احداث پالایشگاه پلاسما/ تغییر ادبیات تهدیدآمیز مدیرعامل

تراژدی احداث پالایشگاه پلاسما/ تغییر ادبیات تهدیدآمیز مدیرعامل

مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، همچنان از بخش خصوصی برای تاخیر در احداث پالایشگاه پلاسما گلایه مند است و در عین حال نسبت به قطع همکاری با این مجموعه، توجیهاتی عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، موضوع احداث پالایشگاه پلاسما در کشور، چند سالی است همچون "استخوان در گلو" شده و مثل اینکه قرار نیست سازمان انتقال خون، تکلیف خود را با احداث این پالایشگاه یکسره کند.

مصطفی جمالی مدیرعامل سازمان انتقال خون ایران، ۴ تیر ماه ۱۴۰۲، در نشست خبری، در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر اینکه سرانجام پالایشگاه پلاسما چه شد و سیاست سازمان انتقال خون در قبال این پالایشگاه چیست، گفت: می‌خواهم یکبار برای همیشه موضوع پلاسما را جمع کنم و به حواشی آن پاسخ بدهم.

وی افزود: در دهه ۷۰ امکان تهیه پلاسما در داخل کشور وجود داشت و بعد چند سالی وقفه افتاد و سال ۹۳ احداث پالایشگاه پلاسما را به بخش خصوصی واگذار کردند، اما ۹ سال گذشت و هنوز اتفاقی نیفتاده است.

جمالی ادامه داد: شنیده ایم قرار است پالایشگاه به زودی راه اندازی شود که از همین تریبون اولتیماتوم می‌دهم اگر پالایشگاه توانست ۱۵۰ هزار لیتر پلاسما برای تولید فاکتور ۸ و ۹، IVIG و آلبومین تهیه کند، شخصاً از آنها حمایت می‌کنم، در غیر این صورت به موضوع ورود خواهیم کرد، زیرا ظلم به مردم است که چرا این همه سال به تأخیر انداخته اند.

وی با اشاره به اینکه اهدای پلاسما توسط بخش خصوصی و سازمان انتقال خون صورت می‌گیرد، گفت: در شرایط کنونی، سازمان انتقال خون ۱۸۰ هزار لیتر پلاسما تهیه می‌کند و تا آخر امسال حداقل ۲۰ درصد این ظرفیت را افزایش می‌دهیم و به ۲۵۰ هزار لیتر پلاسما می‌رسانیم.

جمالی ادامه داد: بخش خصوصی شاید بتواند ۳۰۰ هزار لیتر پلاسما تأمین کند، در حالی که نیاز کشور بالای یک میلیون لیتر است.

این اظهارات، چکیده‌ای از گلایه‌های مدیرعامل سازمان انتقال خون نسبت به تأخیر در احداث پالایشگاه پلاسما بود.

حالا و بعد از گذشت ۷۰ روز از تهدیدات مدیرعامل سازمان انتقال خون نسبت به تأخیر در احداث پالایشگاه پلاسما توسط بخش خصوصی، مصطفی جمالی در برنامه صف اول شبکه خبر سیما حاضر شد و گلایه‌های خود را با تغییر ادبیات تکرار کرد.

نکته مهم در اظهارات مدیرعامل سازمان انتقال خون درباره تأخیر در احداث پالایشگاه پلاسما، تفاوت در ادبیات گفتاری بود که دیگر خبری از تهدید نبود!!

جمالی در گفتگوی تلویزیونی با نامطلوب خواندن روند احداث پالایشگاه پلاسما، گفت: پلاسما یک الماس است، خیلی از داروها را می‌شود از پلاسما جدا کرد. حدود ۱۸ سال پیش یک شرکت خارجی آمد و گفت پلاسمای ایرانی را ببریم و از آن داروهای مورد نیاز را تهیه کنیم. یعنی دارو از پلاسمای مردم خودمان تهیه شود، وعده و قول بر این بود که پالایشگاه را بیاورند در داخل کشور و این فناوری منتقل شود که وابستگی به خارج نداشته باشیم ظلم کردند بخش خصوصی به رغم به نظر اینجانب حمایت‌های خوبی که دولت به عمل آورده و می‌آورد.

سوال: بخش خصوصی کرد یا به بخش خصوصی ظلم شد.

جمالی: به بخش خصوصی ظلم کرد که پالایشگاه را نیاورد یعنی سود زیادی از انتقال پلاسما برای تبدیل دارو برد، ولی آن تکلیفی را که داشت بیاید پالایشگاه را بزند متأسفانه انجام نداد.

سوال: یک شرکت مشخص بود؟

جمالی: یک شرکت بود حالا شاید دو شرکت بود حالا یک شرکت داخلی در این یکی دو سال آمده پالایشگاه خیلی کوچک زده و دارد تلاش می‌کند. آن هم البته می‌تواند دو تا دارو تولید کند این فناوری سالیان قبل باید به کشور منتقل می‌شد فناوری خیلی پیچیده‌ای نیست ما کار خیلی بزرگ‌تر از این در کشور انجام داده‌ایم بنابراین من همیشه این گله را دارم از بخش خصوصی که به رغم حمایت‌هایی که شد این کار را نکرد مثلاً ۱۷ هکتار زمین در یک منطقه شمال کشور الان داده‌اند ما چند وقت پیش با آنها صحبتی داشتیم دوباره گفتند تا ۴ تا ۵ سال آینده راه می‌اندازیم امیدوارم که این اتفاق بیافتد، ولی به هر حال ما بیکار ننشسته ایم.

سوال: آن شرکت اگر ظلم کرده چرا هنوز دارید به آنها اعتماد می‌کنید که انجام بدهد؟

جمالی: بالاخره صحبت‌هایی می‌کنند بهانه‌هایی آورده می‌شود که این مشکل اینجا بود آن مشکل آنجا بود.

سوال: نه الان ظلم کردنش مسجل است یا نه؟

جمالی: به نظر بنده ظلم شده، ولی خب شرکت‌های دیگر هم که در آن حد باشند و این توان را داشته باشند هنوز وجود ندارد.

سوال: تکنولوژی انحصاری که ندارند؟

جمالی: نه! این شرکت چون مراوده طولانی با خارج داشت امکان انتقال تکنولوژی خیلی راحت‌تر بود برایش با آلمان کار می‌کرد. به هر حال راه بسته نیست، ما خودمان الان در سازمان انتقال خون برای احداث پالایشگاه اعلام آمادگی کردیم. الان کشورهای مجاور ما خیلی سریع دارند پالایشگاه می‌زنند ما هنوز عقب هستیم از آنها بنابراین ما با یکی از بنگاه‌های اقتصادی حاکمیتی جلساتی داشتیم اتفاقات خوبی دارد می‌افتد و موکول نکردیم به یک شرکت. برآورد ما این است که با بهره‌وری که امسال می‌کنیم به ۲۵۰ هزار لیتر پلاسما برسانیم نیاز کشور الان ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار لیتر پلاسما است، ولی در سالیان آتی قطعاً بالای یک میلیون لیتر خواهد رسید. بنابراین ما باید هرچه سریع‌تر ظرفیت تهیه پلاسما و ایجاد پالایشگاه را در کشور انجام بدهیم.

وی افزود: الان یک کشور از بلاروس آمده دارد سرمایه‌گذاری می‌کند یک شرکت داخلی هم در حد محدود دارد یک مقدار توسعه می‌دهد. با سیاست‌هایی که در دو سال اخیر دولت در پیش گرفته من خیلی خوشبین هستم این مشکل تا سه چهار سال آینده حل شود.

سوال: الان با آن شرکت خصوصی در دعوا هستید؟

جمالی: یک دعوای لفظی است دیگر، حالا آن دوستان قول دادند که در شمال کار را انجام بدهند.

سوال: شما همچنان امیدوار هستید؟

جمالی: حالا با جاهای مختلف و از طریق مختلف داریم پیگیری می‌کنیم به نظر ما نباید طول بکشد.

کد خبر 5881266

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha