سعدالله زارعی، کارشناس مسائل استراتژیک در تحلیل سفر دکتر احمدی نژاد به قطر برای شرکت در نشست شورای همکاری خلیج فارس، اظهار داشت: با توجه به اینکه این حضور ، نخستین حضور جمهوری اسلامی ایران در این نشست محسوب می شود، اهمیت قابل توجهی دارد.
وی با اشاره به این نکته که نشست شورای همکاری خلیج فارس به واسطه حضور احمدی نژاد در کانون توجهات رسانه ای قرار گرفته است، افزود: این نشست به دو جهت اهمیت می یابد: نخست اینکه این اولین حضور ایران از تاریخ تاسیس این شورا در سال 1361 تا به امروز است و نکته دیگر اهمیت این نشست را دو چندان می کند، ارتباط این جلسه با مهم ترین مباحث منطقه ای از جمله مسائل لبنان، فلسطین، عراق و نهایتا مسئله هسته ای ایران است.
زارعی ادامه داد: با توجه به مباحث مذکور، حضور جمهوری اسلامی در این نشست آن هم در سطح رئیس جمهور می تواند منشا تاثیرات مهمی در تحولات منطقه ای باشد.
این کارشناس مسائل استراتژیک یادآوری کرد: حضور ایران را می توان به نوعی اعتراف اعضای این شورا یا کشورهای عرب حوزه خلیج فارس به اهمیت انکارناپذیر جمهوری اسلامی ایران در عرصه مناسبات منطقه ای دانست که لزوم تعامل با تهران در عرصه های مختلف را ایجاب می کند.
وی تصریح کرد: با توجه به اهمیت فوق العاده این نشست و تاثیرات بعدی آن، حتی اگر در داخل شورا یا حین برگزاری جلسه رسمی، مباحث تخصصی، مذاکرات یا سخنرانی های آن، عباراتی ابراز شود که انتقادات طرف ایرانی را نیز برانگیزد، نباید به آن اهمیتی داده شود چرا که نفس این اجلاس مشترک، دعوت از ایران و حضور تهران در آن بیانگر رویکرد جدیدی در عرصه همکاری های منطقه ای محسوب می شود.
زارعی افزود: بنابر آنچه ذکر شد آنچه در اجلاس شورای همکاری خلیج فارس اهمیت می یابد، متن این اجلاس و رویکرد جدید کشورهای جنوب و شمال خلیج فارس به یکدیگر است.
این کارشناس مسائل استراتژیک در خصوص احتمال طرح مباحثی چون ادعاهای بی اساس امارات درباره جزایر سه گانه ایرانی در فرصت چنین نشستی، گفت: کشورهای که از جمهوری اسلامی ایران برای شرکت در این نشست دعوت کرده اند، طبعا به دنبال آن نبوده اند که تله ای را برابر پای ایران قرار دهند یا شرایط خصومت آمیزی را در این باره ایجاد کنند.
وی با اشاره به دیدگاه های متفاوت اعضای شورای همکاری خلیج فارس در مباحث مختلف، اظهار داشت: آنچه در نشست امسال شورای همکاری، این کشورها را جمع کرده، مشکلات، منافع و مسائل مشترک بوده و قطعا در مباحثات مختلف، روش های متفاوتی نیز برای انتقال دیدگاه ها مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
زارعی افزود: حقیقت آن است که حضور دکتر احمدی نژاد در نشست امسال شورای همکاری خلیج فارس فرصت تصمیم گیری یکجانبه و یکسویه را از برخی اعضای خودسر این شورا گرفته و در واقع مقدمه خروج این مجموعه از کشورها را از تصمیمات بی اساس فراهم کرده است ضمن آنکه با توجه به روابط حسنه تهران با اغلب این کشورها، دلیلی ندارد که طرح مباحث ضد ایرانی بر این نشست سایه اندازد.
این کارشناس مسائل بین الملل در پایان گفت: بدون شک مخالفان با حضور یا شرکت ایران در چنین مجموعه ای با منافع جمهوری اسلامی ایران مخالف بوده و آمریکا و رژیم صهیونیستی در راس آن ها همواره در دامن زدن به اختلافات دو سوی خلیج فارس کوشیده اند.
نظر شما