به گزارش خبرنگار مهر، نوروزی که نویسنده و منتقد تئاتر است، گاهی به عرصه کارگردانی نیز وارد میشود. پلاتو 31 اداره برنامه تئاتر میزبان تمرین گروه تئاتری "راه کمال" است که اکثر آنها را دانشجویان تئاتر و ادبیات نمایشی تشکیل دادهاند. گروه از دو قسمت کلی بازیگران و نوازندگان تشکیل شده که 10 نوازنده با نواختن دف بازیگران را یاری میکنند.
چهار بازیگر زن و دو بازیگر مرد با لباسهای بلند همزمان با نواختن موسیقی شروع به انجام حرکات موزون میکنند. هیراد یاوری که خود هم بازیگر نمایش است و هم طراحی حرکات کار را بر عهده دارد، به همراه بازیگران دیگر تمرین و نکاتی را به آنها یادآوری میکند.
سه بازیگر زن در دستان خود کتابهایی حمل میکنند و حول یک محور مشترک میچرخند. حرکات با ریتم موسیقی تغییر میکند و تندی و کندی حرکات با موسیقی تنظیم میشود. نوروزی درباره داستان "راه کمال" میگوید: "نمایش ما به زمان بلوغ بشر و مبارزه با نفس میپردازد. سه قوه غضبیه، شهویه و وهمیه با انسان درگیر میشوند و بعد سه نفس لوامه، مطمئنه و ملهمه به کمک انسان میآیند و در نهایت نفس مطمئنه وی را از گرفتاری میرهاند و حرکت انسان به سوی کمال آغاز می شود."
صدای موسیقی تمام فضای پلاتو تمرین را دربر میگیرد و بازیگران حرکاتی موزون به سمت چپ و راست انجام میدهند. بازیگران جوان نمایش با دقت و تلاش سعی دارند حرکات را به نحو درستی انجام دهند و نکات مورد نظر نیز توسط کارگردان به آنها منتقل میشود.
نوروزی در این بین دلیل کنارهگیری خود را از کارگردانی و روی آوردن به نقد و نویسندگی وجود مشکلات خاص در تئاتر عنوان میکند و میگوید: "به سمت نقدنویسی رفتم و نقد آثار تئاتری را در روزنامه های مختلف انجام دادم. مدتها بود به این فکر بودم که چه عاملی باعث سقوط انسان از مسیر الهی میشود. در این مدت به این نتیجه رسیدم که نفس اماره باعث سقوط انسان شده به همین خاطر شروع به مطالعه کتب مختلف کردم."
وی ادامه می دهد: "تصمیم گرفتم در غالب حرکات موزون با استفاده از نور و موسیقی حرفی نو بزنم که هم برای جوانان تئاتری جذاب باشد و هم شیوهای جدید برای بیان مسائل معنوی در تئاتر خودم تجربه کنم. البته در کار سعی کردم با دید نقادانه به نمایش نگاه و آن اصول ارزشی که ملاک جامعه ماست را حفظ کنم."
وی بر این نکته تأکید می کند که در جشنواره ها به اشتباه حرکات موزون را به رقص منتسب کردهاند، در صورتی که نمایشی که متکی بر حرکات موزون است و یکی از رکنهای اصلی نمایش یعنی دیالوگ را ندارد در قالب حرکات مفاهیم را ارائه میدهد.
کارگردان نمایش با اشاره به اینکه در ساخت این تئاتر تلاش کرده اقشار مختلف جامعه با دیدن آن بتوانند مفهوم کلی نمایش را دریافت کنند، درباره دلیل کار با دانشجویان میگوید: "چون 30 سال در محیط دانشگاهی با دانشجویان کار کردم به این نتیجه رسیدم که این جوانان بسیار باانرژی هستند و علاقهای خاص به تئاتر دارند. به این دلیل تصمیم گرفتم از انرژی بالقوه آنها استفاده کنم."
بعد از این گفتگوی کوتاه و هنگام استراحت گروه تئاتری شریف سالن را ترک میکنم تا در ایام جشنواره تئاتر ماه شاهد اجرای نمایش "راه کمال" در تالار اندیشه حوزه هنری باشیم.
نظر شما