صباح زنگنه، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار مهر درباره اقدام اخیر روسیه در تحویل سوخت نیروگاه اتمی بوشهر به ایران گفت: باید توجه داشته باشیم که این اقدام روسیه از چند بعد مختلف برخوردار است و بخشی از آن که به نفس تحویل سوخت نیروگاه بوشهر به ایران بازمی گردد مثبت است و اینکه سرانجام پس از بارها خلف وعده، شاهد عملی شدن تعهد روس ها هستیم نکته ای قابل توجه است.
وی افزود: از وجه نخست باید از اقدام روسیه استقبال کرد و طرح هایی برای همکاری های آتی منطقه ای با مسکو به عنوان یک قدرت منطقه ای که در جستجوی شریکی استراتژیک نیز هست طراحی نمائیم و البته در این زمینه آینده ای روشن در انتظار دو کشور خواهد بود.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: وجه دیگر موضوع این است که به هر حال روسیه خود از کشورهای تولید کننده سوخت هسته ای است که به صادرات این محصول حساس نیز اقدام کرده و می کند و لذا این جهت علاقه مند به تداوم همکاری هسته ای با ایران و تامین سوخت نیروگاه های اتمی کشورمان خواهد بود.
زنگنه همچنین گفت: هر چند که ممکن است برخی کشورهای غربی از حضور روسیه در صنایع هسته ای ایران سوء استفاده کرده و مواردی چون آنچه که اخیرا شاهد بوده ایم را نیز بیان کنند اما به هر صورت می توان در چارچوب های مختلف به همکاری های سازنده هسته ای با روسیه ادامه داد.
وی در ادامه اظهار داشت: وجه سوم این مسئله، سوءاستفاده ای است که برخی قدرت ها از همکاری های هسته ای ایران و روسیه به عمل می آورند و بارزترین نمونه آن در مواضع اخیر جورج بوش قابل رصد بود که بر این اساس تهران با توجه به دریافت سوخت اتمی از روسیه دیگر نیازی به تولید سوخت هسته ای نداشته و باید تلاش هایش برای تکمیل این فن آوری را متوقف سازد.
این کارشناس مسائل بین الملل تاکید کرد: وجه منفی اتفاقی که در خصوص نیروگاه بوشهر قابل ارزیابی است همین بخش سوم است که البته باید با استناد به استدلال های قوی و تاکید بر سه نکته لزوم تامین سوخت مطمئن و دریافت به موقع و بدون تاخیر آن با اقناع افکار عمومی، مواضعی که با هدف سوءاستفاده از این شرایط ابراز می شوند را خنثی نمائیم.
زنگنه درباره تاکید چندین باره دکتر لاریجانی بر لزوم از سرگیری فوری مذاکرات ایران با گروه کشورهای موسوم به 1+5، افزود: علیرغم تاکیدات دکتر لاریجانی بر این مسئله، بنده معتقدم با توجه به اثبات ناکارآمدی نقش کشورهای اروپایی در مسئله هسته ای ایران، دیگر نیاز چندانی به تمرکز بر مذاکره مستقیم با این کشورها وجود ندارد.
وی یادآوری کرد: به نظر می رسد که ایران باید با کاهش توقعات خود از این کشورها و بهره برداری مقطعی از پتانسیل های تنش زای آنها، سطح همکاری هایش با آنها را به گونه ای ظریف از حل باقی مسائل هسته ای خود خارج و به سطح همکاری های عادی و چندجانبه تقلیل دهد.
نظر شما