۱۰ اسفند ۱۳۸۲، ۱۲:۱۱

گروه 15 تلاش كشورهاي در حال توسعه براي بالا بردن قدرت چانه زني اقتصادي است

سرويس سياسي خبرگزاري مهر - گروه 15 از ابتدا تاكنون تلاش كرده است تا با تفوق بر مشكلات اقتصادي دروني و مسائل و چالشهاي فراروي توسعه سهم خود را در تجارت جهاني به نحو مطلوبي بالا برد.

 گروه 15 به لحاظ هويتي ،  سازوكاري غير منطقه اي محسوب مي شود به اين دليل كه كشورهايي از مناطق مختلف جهان در آن عضويت دارند اما حلقه اتصال و وجوه مشترك همه اين 19 كشوراين است كه كشورهايي درحال توسعه هستند وازسابقه عضويت در جنبش عدم تعهد و گروه 77 هم برخوردار هستند.
به نظر مي رسد با توجه به مذاكراتي كه در نشست ونزوئلا صورت پذيرفت 19 كشور عضو گروه 15 تلاش دارند تا در يك گفتمان جدي تر قدرت چانه زني كشورهاي جنوب را در برابر كشورهاي شمال افزايش دهند و تجربه اي را كه در چارچوب گروه 77 با توجه به كثرت اعضا به نحوي مثبت نبوده است را وارد مرحله موفقيت آميزي كنند .
 گروه 15 تلاش مي كنند در يك قالب جدي تر  به اهداف ترسيم شده خود براي وضعيت اقتصادي خود و كسب سهم بيشتر در تجارت جهاني جامه عمل پوشانند.
دكتر عليرضا منصف استاد دانشگاه و كارشناس مسائل اقتصادي درگفتگوبا خبرنگار سياسي مهر گفت : سازوكار گروه 15 تلاش براي رشد و توسعه اقتصادي دربين كشورهاي درحال توسعه است كه متاسفانه اين سازوكار به نحوي شديد تحت تاثير فرايندهاي سياسي قرار گرفته است .
اين استاد دانشگاه تاكيد كرد : نبود يك برنامه مدون كاري در زمينه هاي توسعه، اين كشورها را با چالشهاي گسترده اي روبرو ساخته است و اين گروه را به يك گروه با قدرت چانه زني پايين تبديل كرده است.   
وي افزود: در سطح درون سازماني اين 19 كشور داراي چالشها و دغدغه هاي مشتركي هستند نظير فقر، بيكاري و مسائل مربوط به رشد و توسعه اقتصادي كه تبادل تجربيات آنها در قالب گروه 15 مي توانند كمك كند تا به رشد و توسعه خود سرعت بيشتري ببخشند.
داريوش مرتضوي كارشناس ارشد مسائل آمريكا درگفتگوبا خبرنگار سياسي مهر درباره نشست گروه 15 در ونزوئلا گفت: چارچوب خاص و مشخصي براي 19 كشور عضو اين گروه وجود ندارد و تنها در زمان تشكيل نشستها مباحث و راهكارهاي توسعه مورد بحث و برسي قرار مي گيرد .
وي افزود : با توجه به اينكه اين كشورها داراي منابع خاص و استعداداهاي فراواني براي توسعه هستند اما در ابعاد رشد و توسعه اقتصادي در جايگاه كشورهاي درحال توسعه راكد مانده اند .
اين كارشناس ارشد بين الملل تصريح كرد : وجود يك برنامه هماهنگ اقتصادي ، ادامه گسترده رايزنيها، خروج آن ازحالت جمعي خاص به جمعي فراگير و دعوت ازكشورهاي پيشرفته صنعتي به عنوان ناظرمي تواند درايجاد جايگاه گروه 15 موفقيت آميز باشد.
اما درهمين حال  گروه 15 با توجه به عضويت اكثريت كشورهاي داراي منابع غني با چند چالش و دغدغه اساسي مواجه است كه عبارتند از: نقش كمرنگ كشورهاي در حال توسعه بر تعيين مبادلات جهاني، روند كند رشد و توسعه اقتصادي در بسياري از كشورهاي در حال توسعه كه موجب گسترش فقر در برخي از كشورهاي  عضو شده است، نگراني از به حاشيه راندن در جريان جهاني سازي ، پايين بودن سطح همكاريهاي اقتصادي به طوري كه ميزان تجارت ميان كشورهاي عضو گروه 15 حدود 72 ميليارد يا 9 درصد تجارت خارجي آنهاست و مورد آخر اينكه ارزش سرمايه گذاريهاي مستقيم ميان كشورهاي عضو اين گروه حدود 50 ميليارد دلار و يا 14 درصد از كل سرمايه گذاري آنهاست. 
در همين حال  به اعتقاد صاحبنظران وجود توانمندي ها و ظرفيتهاي بالقوه فراوان در اكثر كشورهاي عضو و نيز حضور موثر هر يك از كشورها در يك يا دو سازمان بين المللي و منطقه اي مي تواند فرصتهاي فراواني را براي گسترش همكاري درون گروهي رشد و توسعه كشورهاي عضو و افزايش توان گروه 15 در تعيين معادلات منطقه اي و جهاني فراهم آورد.

کد خبر 62558

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha