۸ شهریور ۱۳۸۷، ۱۱:۲۵

دربیانیه رئیسان جمهور تاکیدشد:

گسترش همکاری اقتصادی و امنیتی کشورهای فارسی زبان/ اجلاس سران درتهران

گسترش همکاری اقتصادی و امنیتی کشورهای فارسی زبان/ اجلاس سران درتهران

رئیسان جمهور سه کشور فارسی زبان ایران ، تاجیکستان و افغانستان در پایان دومین اجلاس مشترک خود در بیانیه ای رسمی بر گسترش همکاریها در زمینه های اقتصادی ، امنیتی و فرهنگی تاکید کردند.

به گزارش خبرگزاری مهر، نشست سه جانبه ایران ، تاجیکستان و افغانستان موسوم به کشورهای فارسی زبان دیروز در حاشیه اجلاس شانگهای برگزار شد .

در این نشست دکترمحمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران ، امام علی رحمان رئیس جمهور تاجیکستان و حامد کرزای رئیس جمهور افغانستان مشترکات فرهنگی و راههای گسترش بیش از پیش روابط اقتصادی و سیاسی را مورد مذاکره و تبادل نظر قرار دادند و در پایان با امضای بیانیه ای مشترک بر گسترش همکاریها در زمینه های اقتصادی ، امنیتی و فرهنگی  تاکید کردند  .

در این نشست روسای جمهور سه کشور ابتدا به طورخصوصی و درپشت درهای بسته مذاکره و سپس در نشستی با حضور اعضای هیئت همراه ، بیانیه مشترک امضا کردند. براین اساس، همه طرفها آمادگی خود را برای افزایش همکاری های مشترک در مقابله با تروریسم ، مواد مخدر ، جدایی طلبی ، افراط گرایی و جرایم سازمان یافته جدید اعلام کردند .

همچنین در این نشست توافق شد که سومین اجلاس سه جانبه سران ، سال آینده در تهران برگزار شود .

متن کامل بیانیه مشترک سه کشور ایران ، تاجیکستان و افغانستان به این شرح است :

دومین اجلاس سه جانبه محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران ، امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان و حامد کرزای رئیس جمهوری اسلامی افغانستان ، در تاریخ 28 اگوست 2008 میلادی برابر با 7 شهریور 1387 هجری شمسی در شهر دوشنبه صورت گرفت .

سران سه کشور از نتایج دیدارهای سه جانبه در سطوح و زمینه های مختلف و از جمله در سطح وزیران امور خارجه و نیرو ابراز رضایت کرده و از تاسیس شورای مشترک هماهنگ کنندگان ملی جهت پیگیری و اجرای توافقات سه جانبه مورخ 27 می 2008 برابر با 7 خرداد 1387 و نیز نحوه کار این شورا که 29 جولای 2008 برابر با 8 مردادماه 1387 که در تهران به امضا رسید استقبال کردند .

سران کشورهای جمهوری اسلامی ایران ، جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری تاجیکستان که از این به بعد طرفها نامیده می شوند، ضمن تاکید براهمیت دیدارهای منظم و تبادل نظرهای عمیق درباره همکاریهای سه جانبه درزمینه های سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی ،‌ مسایل منطقه ای و بین المللی مورد علاقه مشترک ونیز با در نظر داشت دورنمای روابط دوستانه و همکاریها و با تاکید بر حمایت از رشد و گسترش بعدی همکاری نزدیک متقابل سودمند .

موارد توافق شده عبارتنداز :

1- طرفها پیگیری جدی واجرای مفاد مندرج دربیانیه مشترک سران سه کشور مورخ 26 جولای 2006 میلادی برابر با 4 مرداد ماه 1385 هجری شمسی در شهر دوشنبه و بیانیه های مشترک وزیران امور خارجه سه کشور مورخ 258 مارس 2008 برابر با 6 فروردین ماه 1387 هجری شمسی و 29 جولای 2008 برابر با 8 مردادماه 1387 را مورد تاکید قرار داده و توافق کردند که سومین اجلاس سه جانبه وزیران خارجه به منظور تسریع در پیگیری و تحقق توافقات سه جانبه درمورد اقدامات مربوطه به جشن نوروز سال 2009 میلادی ( 1388 هجری شمسی ) در شهر مزار شریف مرکز استان باستانی بلخ برگزار شود .

2- طرفها به این نتیجه رسیدند که وزیران امور خارجه نتایج بررسی و ارزیابی های خود از فعالیت شورای مشترک هماهنگ کنندگان ملی و جریان پیشرفت اجرای توافقات سه جانبه به سومین اجلاس سران کشورها را ارائه کنند .

3- طرفها با تاکید بر اهمیت روابط گسترده اقتصادی و تجاری در رشد پایدار اقتصادی سه کشور ، تاسیس شورای همکاریهای اقتصادی ، تجاری و فنی سه جانبه مشتکل از وزارت خانه ها و سازمانهای ذی ربط را ضروری می شمارند .

همچنین با توجه به افزایش قابل توجه مبادلات تجاری میان سه کشور در سال 2007 میلادی در مقایسه با سالهای پیشین ، منظور گسترش اتی روابط اقتصادی و تجاری ، طرفها کمیسیون مشترکی برای تهیه برنامه چند جانبه تاجیکستان ، افغانستان و جمهوری اسلامی ایران در خصوص همکاری اقتصادی برای سالهای 2015- 2009 نیز تشکیل می دهند .

4- طرفها باتاکید بر توافقات قبلی و با عنایت به منافع همکاریهای اقتصادی سه جانبه ، اجرای طرحهای مشترک در زمینه ساخت جاده ها و راه آهن جهت ترانزیت بار ومسافر ، انتقال برق از تاجیکستان به ایران از قلمرو افغانستان را حائز اهمیت منطقه ای ارزیابی کرده وپشتیبانی خود را ازتسریع درعملیاتی کردن طرحهای مذکوربا جلب سرمایه گذاران داخلی و خارجی اعلام کردند .

طرفها تصمیم گرفتند کمیته مشترکی در سطح معاونان وزارت خانه های ذی ربط تشکیل و راههای تحقق همکاری در بخشهای مذکور بویژه زمینه بازدید کارشناسان از مسیر های موجود سه کشور را برنامه ریزی و مشخص کنند .

5- طرفها به تاسیس نهاد مشترک سرمایه گذاری بمنظور تامین مالی اجرای طرحهای سه جانبه طبق قوانین جاری کشورهای متبوع خود و موازین متعارف حقوق بین المللی تایید کرده و مقرر داشتند که جمهوری اسلامی ایران پیش نویس طرح تاسیس نهاد سرمایه گذاری مشترک را تا اواخر سال 2008 میلادی تهیه کرده و جهت هماهنگ سازی در اختیار دو کشور دیگر قرار دهد .

6- طرفها با تاکید براهمیت و نقش سازنده ایجاد شبکه تلویزیونی مشترک بمنظور توسعه و تحکیم ارتباطات و پیوندهای مشترک تاریخی و فرهنگی ملل دوست و برادر، مقامات ذیصلاح سه کشور را موظف کردند تا طی مدت 2 ماه اینده اسناد مربوط به زمینه های حقوقی ساختار تشکیلاتی ، نیروی انسانی و مالی شبکه تلویزیونی مشترک را آماده سازند .

7- بمنظور تسهیل دسترسی به ارتباطات مخابراتی، طرفها با تاکید بر ضرورت استفاده از کابل فیبر نوری میان سه کشور ، ساختارهای ذی ربط سه کشور را موظف کردند تا زمینه های اجرایی وعملیاتی این طرح را فراهم اورند .

8- طرفها با در نظر داشت بحران پیش امده غذایی جهانی و تکرار خشکسالی موافقت کردند تا وزارت خانه های ذی ربط سه کشور امکانات همکاری مشترک در زمینه کشاورزی و تامین نیازهای غذایی سه کشور را فراهم کنند .

9- طرفها امادگی خود را جهت افزایش همکاری های مشترک بمنظور مقابله با مظاهر تروریسم ،‌جدایی طلبی ، افراط گرایی و جرایم سازمان یافته جدید که تهدیدی جدی برای ثبات اجتماعی و امنیت ملی کشورهای منطقه محسوب می شوند اعلام کردند .

10- طرفها ضمن ابراز نگرانی از روند رو به افزایش کشت ، تولید ، انتقال ، فروش ، مصرف و قاچاق مواد مخدر در سطح منطقه وجهان ، برضرورت همکاریهای بیشتر و تشریک مساعی و همچنین مساعدت به افغانستان در کشت جایگزین به عنوان یکی از راه های موثر در مقابله جدی با این پدیده تاکید کردند .

11- طرفها با توجه بر اهمیت روند بازسازی در افغانستان بمنظور دستیابی به صلح و ثبات پایدار ورشد اقتصادی در ان کشور ، همکاریهای دو جانبه و سه جانبه و چند جانبه را با شرکت اعضاء جامعه بین المللی ، نهادهای مالی ، کشورهای کمک کننده و کشورهای همسایه و منطقه مورد تاکید قرار داده ، از همه طرفها برای سرمایه گذاری موثر در این روند دعوت بعمل می آورند .

12- طرفها نسبت به استمرار همکاریهای سه جانبه در چارچوب سازمان ملل متحد و ارگان های وابسته به آن و همچنین سازمان همکاری اقتصادی (اکو) ، سازمان کنفرانس اسلامی ، سازمان همکاری شانگهای ودیگر سازمان های بین المللی و منطقه ای تاکیدکرده و مواضع خود را از طریق تبادل نظر و مشورت های دوره ای منظم در خصوص موضوعات بین المللی و منطقه ای هماهنگ می کنند .

13- طرفها توافق کردند که سومین اجلاس سه جانبه سران سه کشور در سال 2009 میلادی (1388 هجری شمسی ) در شهر تهران برگزار شود ، تاریخ دقیق برای برگزاری ملاقات بعدی سران کشورها در جریان اجلاس اینده وزیران امور خارجه سه کشور در شهر مزار شریف مشخص خواهد شد .

محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری اسلامی ایران وحامد کرزای رئیس جمهوری اسلامی افغانستان از امامعلی رحمان رئیس جمهوری تاجیکستان بخاطر پذیرایی گرم ، مهمان نوازی صمیمانه و فراهم کردن شرایط مساعد که در دستیابی به نتایج مثبت دیدار نقش موثر داشته است قدردانی و تشکر کردند .

این بیانیه در شهر دوشنبه در تاریخ 28 اگوست 2008 میلادی برابر با 7 شهریور 1387 هجری شمسی در سه نسخه تاجیکی ، دری و فارسی که اعتبار یکسان دارند ، به امضا رسید .

کد خبر 740305

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha