۱۶ مهر ۱۳۸۷، ۱۶:۴۲

در جلسه امروز:

مجلس سازوکار سئوال از وزرا را تغییر داد/ رای گیری برای اعلام رضایت

مجلس سازوکار سئوال از وزرا را تغییر داد/ رای گیری برای اعلام رضایت

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اصلاح بخش هایی از آیین نامه داخلی مجلس ، سازوکار سئوال از وزیران را تغییر دادند.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، در جلسه علنی امروز مجلس نمایندگان به ادامه بررسی طرح اصلاح موادی از آئین نامه داخلی مجلس پرداختند و بر اساس اصلاح صورت گرفته در ماده 193 آیین نامه داخلی هر نماینده می تواند راجع به مسائل داخلی و خارجی کشور از وزیر مسئول درباره وظایف او سئوال کند.

طبق مصوبه مجلس سئوال نمایندگان از وزرا باید کتبی و صریح بوده و در فرم مخصوص که هیئت رئیسه تهیه می کند تنظیم و به هیئت رئیسه تسلیم شود و هیئت رئیسه موظف است سئوال را فوری به کمیسیون تخصصی مربوطه ارسال کند.

با این تغییر کمیسیون موظف خواهد بود حداکثر ظرف مدت 10 روز پس از وصول سئوال جلسه ای را با حضور وزیر و نماینده سئوال کننده تشکیل دهد و با استماع نظرات سئوال کننده و وزیر به موضوع رسیدگی کند و وزیر نیز موظف است در کمیسیون حاضر شود و به سئوال پاسخ دهد.

نمایندگان علاوه بر این مصوب کردند چنانچه سئوال کننده از توضیحات وزیر قانع نشود کمیسیون با تعیین قلمرو ملی یا منطقه ای سئوال بلافاصله نسبت به ارجاع سئوال ملی به هیئت رئیسه جهت اعلام وصول در اولین جلسه علنی اقدام کند.

در رابطه با سئوالات منطقه ای نیز کمیسیون موظف است حداکثر در مدت 10 روز به ارائه راه حل و ارسال گزارش به هیئت رئیسه و رئیس جمهور اقدام کند و هیئت رئیسه با اتخاذ تدابیر لازم به حل موضوع سئوال منطقه ای اقدام نماید و اگر بعد از 17 روز از ارجاع نامه کمیسیون ، نماینده سئوال کننده همچنان موضوع را حل و فصل شده نداند از هیئت رئیسه درخواست طرح سئوال در جلسه علنی را مطرح خواهد کرد.

در این رابطه هیئت رئیسه موظف است در اولین جلسه علنی سئوال منطقه ای را اعلام وصول و خود را به وزیر ابلاغ کند و در مدت یک هفته باید گزارش نهایی توسط کمیسیون به هیئت رئیسه ارائه شود.

با تصویب نمایندگان مجلس در جلسه علنی ابتدا گزارش کمیسیون متضمن طرح سئوال و بررسی های انجام شده توسط مخبر کمیسیون به مدت حداکثر 5 دقیقه مطرح می شود سپس وزیر و نماینده سئوال کننده به ترتیب و هر کدام به مدت حداکثر 15 دقیقه توضیحات خود را ارائه می دهند و در صورت قانع نشدن نماینده، رئیس جلسه قانع کننده نبودن پاسخ وزیر را به رای خواهد گذاشت.

در صورتی که اکثر نمایندگان حاضر، به قانع کننده نبودن پاسخ وزیر رای دهند رئیس مجلس موظف است موضوع را به رئیس جمهورجهت رسیدگی ارجاع نماید.

براین اساس عدم حضور وزیر در مجلس و کمیسیون به منزله وارد بودن سئوال و قانع نشدن مجلس و کمیسیون از پاسخ می باشد و انصراف نماینده از سئوال درهر مرحله تا قبل از رای گیری در جلسه علنی، موجب مختومه شدن سئوال می شود.  سئوال کننده یا وزیر می توانند از وقت خود در جلسه علنی طی دو نوبت استفاده نمایند.

گزارش کمیسیون حداقل 24 ساعت قبل از طرح سئوال در مجلس باید چاپ و بین نمایندگان توزیع شود.با تصویب مجلس در صورتی که سئوال توسط چند نماینده تنظیم گردد، نماینده منتخب سئوال کنندگان جهت توضیح سئوال در کمیسیون و صحن علنی باید در فرم مربوطه به سئوال مشخص گردد و درصورت عدم توافق سئوال کنندگان، نماینده آنها توسط یکی ازاعضا هیئت رئیسه با قید قرعه انتخاب خواهد شد.

سئوال می تواند شامل اجزای متعدد باشد وکلیه رای گیری های مربوط به سئوال درکمیسیون و جلسه علنی با ورقه و مخفی خواهد بود.

علی لاریجانی رئیس مجلس به عنوان موافق این اصلاح گفت: بااصلاح این بند وزراءاهتمام بیشتری به سئوالات نمایندگان خواهند داشت.

وی افزود: با این اصلاحیه اگر نماینده ای از پاسخ وزیر قانع نشود صحن علنی به پشتیبانی نماینده می آید و رئیس مجلس از نمایندگان درباره پاسخ وزیر رای گیری می کند و اگر مجلس از سخنان وزیر قانع نشد یک سوم اعتبار وزیر ضایع می شود و در صورتی که سه بار دیگر مجلس از پاسخ وزراء به سئوالات نمایندگان قانع نشود رای اعتماد او از بین می رود.

لاریجانی اظهار داشت: در حال حاضر سئوال از وزرا به کاری لغو تبدیل شده و چیزی پشت سئوال نیست و سئوال رها می شود اما با این اصلاحیه کل مجلس به پشتیبانی سئوال کننده می آید.

کد خبر 761414

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha