پیام‌نما

وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ‌اللَّهِ جَمِيعًا وَ لَا تَفَرَّقُوا وَ اذْكُرُوا نِعْمَتَ‌اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَ كُنْتُمْ عَلَى شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا كَذَلِكَ يُبَيِّنُ‌اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ * * * و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل بیت (علیهم السلام)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن گاه که [پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن] با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این گونه، نشانه‌های [قدرت، لطف و رحمت] خود را برای شما روشن می‌سازد تا هدایت شوید. * * * معتصم شو به رشته‌ى يزدان / با همه مردمان با ايمان

۱۸ خرداد ۱۳۸۳، ۱۰:۲۲

عليرضا سميع آذر و حسين مركزي در گفت و گو با "مهر" :

حمايت از حق مولف آثار هنري يك الزام است

به مناسبت آغاز فعاليت مركز حمايت از آفرينش هاي هنري در مركز هنرهاي تجسمي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ، خبرنگار تجسمي مهر ، گفت و گويي در همين ارتباط با حسين مركزي و عليرضا سميع آذر، روئساي اين دو مركز انجام داده است كه در پي مي خوانيد :

- ضرورت هاي راه اندازي مركز حمايت از آفرينش هاي هنري چه بود و براي چه چنين مركزي در مركز هنرهاي تجسمي راه اندازي شد ؟
- سميع آذر : اصل موضوع مربوط به ابهامي ميشود كه درحقوق مرتبت با آثار هنري و مالكيت آن وجود دارد  . در واقع در شرايط فعلي به هيچ وجه نمي توان تشخيص داد كه به هنگام معامله يك اثر هنري چه حقوقي بين طرفين رد و بدل مي شود . اين مسئله بزرگترين مشكل را به هنگام معامله آثار ارزشمند طي سالهاي بعد بوجود خواهد آورد ، زيرا مشخص نيست كه حقوق مرتبط با اثر از جمله حق تكثير آن به شكل قانوني در اختيار چه كساني است .
بايد توجه داشت در شرايط كنوني حقوق مرتبط با اثر هنري تنها در خود شي ء خلاصه نمي شود ، بلكه مقولاتي همانند طراحي و بي همتائي اثر در كنار تكثير از اهميت ويژه اي برخوردارند .
با توجه به مطالعاتي كه دراين زمينه در مركز هنرهاي تجسمي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي صورت گرفت ، متوجه شديم تصويب قانون حمايت از پديد آورندگان آثار هنري به چند دهه پيش باز مي گردد ، اما با اين وجود كاربري اجتماعي و گسترده آن هنوز چندان عملي نشده است .
براي چلوگيري از اغتشاش هاي متصور در آينده ، تصميم به افتتاح مركز حمايت از آفرينش هاي هنري در مركز هنرهاي تجسمي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گرفته شد  .
- اين دفتر چه اهداف و نتايجي را دنبال مي كند و اعمال آن مستند به چه قانون هائي است  ؟
-
مركزي : يكي از مهمترين وظايفي كه در اين مركز دنبال مي شود ، انجام حمايت مادي و معنوي از پديد آورندگان آثار هنري و همچنين مالكان اين آثار است ، ايجاد ارتباط درست و اصولي با توجه به مشخص شدن حقوق هر يك بر اثر هنري از ديگر اهداف اين مركز است . همين جا بايد توضيح دهم ، قانون حمايت ازآفرينندگان  آثار هنري از سال 1348 به تصويب مجلس شوراي ملي آن زمان رسيد و دو سال بعد آئين نامه اجرائي آن تنظيم شد . همچنين در سال 1352 قانون مكمل آن نيز تصويب شد . اما اين قانون ها پيش از انقلاب هرگز به شكل عملي اجرا نشدند . گفتني است در سال 1378 دربرنامه دوم نيز لايحه اي برا ي مجازات كساني كه در عرصه هنر دست به اقدامات خلاف قانون مي زنند ، تصويب شد .
-اجراي اين قانون ها تا چه اندازه درپيوستن ايران به كنواكسيون بين المللي حق تكثير ( copy rigth ) موثر است ؟
- سميع آذر : لازمه پيوستن به كنواكسيون جهاني ، قانون هائي است كه مارا در سطح ملي و بين المللي موظف به رعايت حقوق مرتبط با اثر هنري كند ، از سوي ديگر پذيرش كنوانسيون مارا مجبور به رعايت اين قوانين مي كند . اگر ما عضو كنوانسوين هاي جهاني نباشيم ، در خارج از خاك ايران هيچ پي گيري در باره آثار هنري با استفاده از امكانات مركز حمايت از آفرينش هاي هنري نمي توانيم انجام دهيم . تاسيس مركز حمايت الز آفرينش هاي هنري در حال حاضر امكان حمايت از هنرمند و مالك اثر در داخل ايران را فراهم كرده است . البته همين جا بايد اعلام كنم يكي از وظايفي كه اين مركز به عهده گرفته است ، ثبت آثار هنري است .
- اين كار چگونه  انجام مي شود ؟
مركزي : براي ثبت آثار ابتدا بايد هنرمندان ، در خواست خود را به مركز ارائه دهند ، به دنبال اينكار اثر متقاشي در شورائي كه در مركز وجود دارد بررسي مي شود و چنانچه مشخص شود اثر گرته برداري از آثار ديگران نيست در مركز ثبت مي شود و گواهي ثبت معتبر نيز به نام شخص متقاضي صادر مي شود . گفتني است در اين مركز فقط آثار حيطه هنرهاي تجسمي و وابسته به آن ثبت مي شوند . آثار نقاشي ، گرافيك ، مجسمه سازي ، عكاسي ، هنر جديد در اين گروه قرار مي گيرند . 
- اين مركز دررابطه با خريد و فروش آثار هنري چه فعاليت هائي انجام مي دهد ؟
سميع آذر : در اين مركز قرار دادهاي نمونه اي تنظيم شده است كه در آنها حقوق مورد معامله يك اثر هنري به دقت لحاظ شده است ، طرفين يك معامله هنري با استفاده از اين قراردادها و علامت زدن در خانه هاي مخصوص در برابر بندهاي معامله مي توانند حقوق مورد معامله را مشخص كنند .  هنرمندان اكنون مي توانند در روزهاي يكشنبه و سه شنبه هر هفته از ساعت 2 تا 4 براي مشاوره حقوقي با تنظيم وقت قبلي دراين مركز كه در مركز هنرهاي تجسمي واقع است ، حضور يابند و همچنين درخواست ثبت آثار هنري خود را ارائه كنند .

کد خبر 84314

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha