پیام‌نما

لَنْ تَنَالُوا الْبِرَّ حَتَّى تُنْفِقُوا مِمَّا تُحِبُّونَ وَ مَا تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ * * * هرگز به [حقیقتِ] نیکی [به طور کامل] نمی‌رسید تا از آنچه دوست دارید انفاق کنید؛ و آنچه از هر چیزی انفاق می‌کنید [خوب یا بد، کم یا زیاد، به اخلاص یا ریا] یقیناً خدا به آن داناست. * * * لَن تَنَالُواْ الْبِرَّ حَتَّی تُنفِقُواْ / آنچه داری دوست یعنی ده بر او

۴ اردیبهشت ۱۳۸۸، ۹:۵۴

جزئیات حضور دانشمندان ایران در بزرگترین پروژه علمی دنیا

جزئیات حضور دانشمندان ایران در بزرگترین پروژه علمی دنیا

جان الیس معاون سرن در امور کشورهای خارجی در تشریح نقش دانشمندان ایرانی در بزرگترین پروژه علمی دنیا گفت: محققان ایرانی در ساخت گیرنده آزمایشگاهی CMS برخورد دهنده بزرگ هادرون شرکت داشته اند. ضمن اینکه برخی از آنها همچنان مشغول همکاری با پروژه هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، پروژه شتابگر عظیم LHC به عنوان بزرگترین آزمایش علمی تاریخ بشر شهریور ماه در مرز فرانسه و سوئیس آغاز شد. این آزمایش با هدف افزایش دانش بشر نسبت به طبیعت با مشارکت گروهی متشکل از هفت هزار دانشمند و فیزیکدان و با حضور ۸۰ کشور جهان طراحی شده و از لحاظ عمق و حجم اطلاعات و فعالیتهای علمی بزرگترین طرح علمی بشر است.

این شتاب دهنده عظیم که Large Hadron Collider نام دارد با هزینه 9 میلیارد دلار بزرگترین و پیچیده ترین دستگاهی است که تاکنون توسط بشر ساخته شده است.

این پروژه با ایجاد سیاهچاله میکروسکوپی در لحظه کوتاهی انفجار بزرگ که آغاز شکل گرفتن کائنات است را به نمایش خواهد گذاشت. در واقع فیزیکدانان معتقدند در این آزمایش می توانند شرایط اولیه شکل گیری عالم را شبیه سازی کنند.

ایجاد چنین شرایط باعث شده بسیاری از مردم جهان از عواقب این آزمایشگاه اظهار نگرانی و ترس می کنند و اعتقاد دارند این آزمایش می تواند زندگی انسانها را به خطر بیندازد.

این پروژه با نقص فنی موقتا فعالیتش قطع شده است. مسئولان سرن پیش از این اعلام کردند دلیل بروز نقص فنی در عملکرد برخورد دهنده بزرگ هادرون، ایجاد اختلال در یکی از اتصالات کوچک در میان الکترومغناطیس های دستگاه بوده است.

جان الیس معاون سرن در امور کشورهای خارجی در گفتگو با خبرنگار مهر به سئوالاتی پیرامون سرن و پروژه عظیم LHCپاسخ گفته است. 

خبرگزاری مهر: چه کشورهایی در تکمیل این پروژه به سرن ملحق شده اند؟

جان الیس: سرن در حال حاضر 20 عضو رسمی در اروپا داشته و علاوه بر آن 50 کشور دیگر نیز به شیوه های مختلف در برنامه های تحقیقاتی سرن را یاری کرده اند.

* آیا هیچ کشوری از خاورمیانه تمایلی برای همکاری از خود نشان داده است؟

- کشورهایی از گذشته با سرن همکاری کرده اند که آن از جمله می توان به موروکو، پاکستان و ایران اشاره کرد که طی دهه های گذشته همکاریهای فراوانی با سرن داشته اند.

از دیگر کشورها که به میزان کمتری با ما همکاری داشته اند عربستان، مصر و امارات هستند. همچنین کشورهایی مانند الجزیره، تونس، اردن، قطر، بحرین، کویت و عمان نیز علاقه خود را برای همکاری اعلام کرده اند.

ایرانیها در ساخت گیرنده آزمایشگاهی CMS در برخورد دهنده بزرگ هادرون شرکت داشته اند. ضمن اینکه تعدادی از هموطنان شما با شرکت در این پروژه مدرک دکتری خود را دریافت کرده و برخی دیگر مشغول همکاری با پروژه هادرون هستند

* میزان همکاری دانشمندان و سازمانهای ایرانی در ساخت برخورد دهنده بزرگ تا چه اندازه بوده است؟

- دانشمندان، مهندسان و صنایع ایرانی در ساخت گیرنده آزمایشگاهی CMS در برخورد دهنده بزرگ هادرون شرکت داشته اند. ضمن اینکه تعدادی از هموطنان شما با شرکت در این پروژه مدرک دکتری خود را دریافت کرده و برخی دیگر در حال حاضر مشغول همکاری با پروژه هادرون هستند.

* این همکاری چگونه می تواند در بهبود روابط علمی ایران با دیگر کشورها تاثیر بگذارد؟

- اساس همکاری ایران در پروژه برخورد دهنده بزرگ هادرون با اساس همکاری دیگر کشورها برابر است و دانشمندان ایرانی آزادانه و در کنار همکاران خود از سراسر جهان در حال تکمیل پروژه هستند. (که این خود نوعی ایجاد رابطه علمی با دیگر کشورها به شمار می رود.)

ایران برای تحقیقات و احداث شتاب دهنده ای به نام CLIC در حال همکاری با ما هستند که در آینده ای نزدیک پروژه آن آغاز خواهد شد

* ایران در تلاش است تا شتاب دهنده ای ملی را احداث کند. اجرای چنین پروژه هایی تا چه حد در راستای اهداف سرن است؟

- ایران و دانشمندان ایرانی برای تحقیقات و احداث شتاب دهنده ای به نام CLIC نیز در حال همکاری با ما هستند که در آینده ای نزدیک پروژه آن آغاز خواهد شد.

* سرن به جز پروژه برخورد دهنده بزرگ چه پروژه های دیگری در دست دارد؟

- سرن در حال ایجاد آزمایشهایی مشابه و کوچکتر با انرژی کمتر است و در عین حال پروژه CLIC نیز که ایران در آن با ما همکاری خواهد داشت در دست مطالعه است.

........................................................
مصاحبه از سمیرا مصطفی نژاد

کد خبر 866030

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha