پیام‌نما

وَآتِ ذَا الْقُرْبَى حَقَّهُ وَالْمِسْكِينَ وَابْنَ السَّبِيلِ وَلَا تُبَذِّرْ تَبْذِيرًا * * * و حقّ خویشاوندان و حقّ تهیدست و از راه مانده را بپرداز، و هیچ گونه اسراف و ولخرجی مکن.* * * ز مسكين بكن دستگيرى تو چند / بده حق ابن السبيل نژند

۲۵ خرداد ۱۳۸۳، ۱۱:۱۶

متن كامل آخرين گفتگوي "مهر" با دبير كميته سياست خارجي شوراي عالي امنيت ملي:

پيام صريح ايران به غرب ؛ هرگز غني سازي را رها نخواهيم كرد

پيام صريح ايران به غرب ؛ هرگز غني سازي را رها نخواهيم كرد

دكتر حسين موسويان دبيركميته سياست خارجي شوراي عالي امنيت ملي است كه در اكتبر گذشته مسووليت مذاكرات كارشناسي گفتگوهاي سعدآباد را برعهده داشت و روز گذشته نيز براي حضور در نشست شوراي حكام راهي وين شد، قبل از سفر در گفتگوي مشروحي با خبرگزاري مهر تاكيد كرد كه پيام صريح و جديد ايران به غرب اين است كه ايران هرگز غني سازي اورانيوم براي مصارف صلح آميز را رها نخواهد كرد. متن كامل اين گفتگو در پي مي آيد:

 خبرنگار: با توجه به توافق ايران با سه كشور اروپايي در اجلاس سعدآباد و پايبندي تهران به تعهدات در برابر اين كشورها انتظار مي رفت اروپا در شوراي حكام به شيوه اي ديگر باشد. آيا پيش نويس قطعنامه سه كشور اروپايي به تنهايي مهمترين دليل عدم پايبندي اروپا به تعهداتشان از جمله بيانيه تهران نيست ؟ 

موسويان : اگر بخواهيم منطقي و دور از احساسات ارزيابي كارشناسي داشته باشيم اروپا را نه ميشود به عنوان عدم پايبندي به تعهدات خود مورد سرزنش و محكوميت قرار دارد و نه مي شود به عنوان اجراي كامل تعهدات ستود.
اصلي ترين موضوعي كه اروپاييها در بيانيه تهران متعهد شدند حل و فصل موضوع هسته اي ايران در داخل آژانس بود و به معناي ديگر جلوگيري از ارجاع موضوع هسته اي ايران به شوراي امنيت.

بايد توجه داشت كه اولا پارسال با قطعنامه سپتامبر شوراي حكام، موضوع هسته اي ايران به معناي واقعي يكي از موضوعات مهم بين المللي تلقي شد و نگراني بين المللي از كم وكيف فعاليتهاي هسته اي ايران زمينه اي را فراهم كرد كه آمريكا بتوانند ميدان داري كرده و ايران را به عنوان چالش جدي امنيت منطقه و بين الملل معرفي كند تا موضوع را از دست شوراي حكام خارج و به شوراي امنيت بفرستد. وقتي موضوعي در دستور كار شوراي امنيت قرار مي گيرد از نظر سياسي - ديپلماتيك و حقوقي بدين معناست كه تهديدي براي امنيت و صلح بين المللي تلقي شده است .

بر اين اساس، اروپا تاكنون عليرغم همه فراز و نشيب ها به تعهدات خود پايبند بوده است. آنها دراجلاس نوامبر فوق العاده فعال و مقتدرانه به ميدان آمدند، دراجلاس مارس ضعيف عمل كردند تا رسيديم به اجلاس ژوئن. اما در فوريه 2004 توافق ديگري با اروپا دراجلاس بروكسل داشتيم كه در آن توافق اعلام شد حداكثر تلاش را به خرج خواهند داد تا پرونده ايران دراجلاس ژوئن بسته شود، البته منوط به اينكه ايران همكاري كامل داشته وموضوع جديدي كشف نشود . همچنين گزارش هاي البرادعي مثبت و حاكي از همكاري كامل ايران با آژانس باشد.

اگر پيش نويس قطعنامه اي كه درحال حاضر اروپا تهيه كرده است به همين شكل تصويب شود از نظر ايران اروپا تعهدات خود را در فوريه 2004 دربروكسل زير پا گذاشته اند، مگر اينكه در اين قطعنامه، اصلاحاتي صورت گيرد كه ايران را درخصوص پايبندي اروپا به تعهداتش قانع كند.

خبرنگار:  در بيانيه تهران تاكيد شده بود كه سه كشور اروپايي براي تسريع در خروج پرونده ايران از دستور كار شوراي حكام تلاش كنند ، چرا درحال حاضر از اين اقدام طفره مي روند؟

موسويان: همينطوراست درتعهد ما و سه كشور دربيانيه تهران ذكر شده بود كه ما همكاريمان را با آژانس سرعت ببخشيم و در مقابل اروپاييها هم حل و فصل پرونده ايران را تسريع كنند، اما با وجود اينكه ما در اين مقطع معتقديم همكاريهاي ايران سرعت يافته و در 15 ماه گذشته حدود 670 مورد بازرسي را پذيرا بوده است ، در مقابل اروپايي ها و آژانس معتقدند كه هنوز برخي مسايل باقي مانده است و بنابراين تا مسايل و ابهامات فني باقي مانده باشد نمي شود پرونده را بست . ازجمله اينكه مي گويند شما اظهارنامه پروتكل را چند هفته قبل داديد و راستي آزمايي اين اظهارنامه كه بيش از هزارصفحه است چندماه طول مي كشد . اين بحث فني و حقوقي است كه بين ما و آژانس و اروپا وجود دارد.

خبرنگار: اما به هر حال شفاف شدن فعاليتهاي هسته اي ايران قابل انكار نيست . آيا نبايد دربرابر اين وضعيت جديد موضعي منطقي تر از طرف اروپا اتخاذ مي شد؟ 

موسويان:
كاملا درست است . ما معتقديم كه ابهامات فني در اين پروسه اي كه طي شده به حداقل ممكن رسيده است. در سپتامبر 2003 طيف وسيعي از ابهامات و نگراني هاي بين المللي در مورد فعاليتهاي هسته اي ايران وجود داشت و 9 ماه بعد در ژوئن 2004 مدير كل آژانس در گزارش خود اعلام كرده است كه بيش از دو موضوع فني براي حل و فصل نهايي باقي نمانده است. يكي P2 و ديگري آلودگي كه اين پيشرفت بزرگي در كار است. يعني درحقيقت بعد از بيانيه تهران در كمتر از 9 ماه ابهامات فني به دو مورد تقليل يافت.

در اين دو مورد نيز بايد يادآور شد اولين بار كه نمونه برداري كردند طيف وسيعي از آلودگي ها از دو تا 90 درصد مشاهده شد اما درحال حاضر آژانس پي برده است كه منشاء آلودگي هاي كشف شده خارجي بوده و تنها در يك مورد آلودگي 36 درصد ابهام وجود دارد كه رفع آن نيز به همكاري كشور ثالث مربوط مي شود.
درخصوص P2 كه به عنوان يك كشف جديد موجب افزايش حساسيتهاي بين المللي شد نيز همكاري ايران با آژانس حدود 90 درصد ابهامات را برطرف كرده است و باقي ابهامات نيز با ادامه همكاريها برطرف خواهد شد.

در حال حاضر ما معتقديم كه اين ابهامات فني مي تواند در دبيرخانه آژانس دنبال شود و دليلي ندارد كه موضوع در دستور كار شوراي حكام بماند . پرونده كشورها وقتي در دستور كارشوراي حكام مي آيد كه نگراني عمده در خصوص انحراف از فعاليتهاي صلح آميز هسته اي وجود داشته باشد و امروز با بيش از 670 بازرسي انجام شده كاملا اطمينان داريم كه خود آژانس و اروپا مي دانند كه ايران نه سلاح هسته اي دارد و نه انحرافي از تعهداتش در آژانس انجام داده است .

خبرنگار: ظاهرا عدم تعامل صحيح پاكستان با آژانس مانع تسريع حل ابهامات در خصوص آلودگي  دستگاه هاي وارداتي شده است ، درست است ؟

موسويان: ما نمي دانيم كشور ثالث چه كشوري بوده است، ما قطعات را از يك دلال در دبي خريديم و اين وظيفه آژانس است كه كشور ثالث را تشخيص دهد و با آن گفتگو كند. در گزارش البرادعي هم آمده  كه با كشور ثالث گفتگو شده اما همكاري مورد نظر آژانس از طرف اين كشور صورت نگرفته است.

  
اگر پيش نويس قطعنامه اي كه اروپا تهيه كرده است به همين شكل تصويب شود از نظر ايران اروپا تعهدات خود در فوريه 2004 بروكسل را زير پا گذاشته است، مگر اينكه در اين قطعنامه، اصلاحاتي صورت گيرد                                
دكتر موسويان

خبرنگار: پيش نويس قطعنامه اي كه سه كشور اروپايي در نشست اخير تهيه كرده اند لحن مناسبي ندارد و ايران خواستار حذف برخي بندهاي آن و اصلاح برخي ديگر شده است . در اين مورد توضيح بفرماييد.

موسويان : اروپا دراين قطعنامه ازهمكاري ايران قدرداني كرده است و انجام راستي آزمايي هاي آژانس را در ايران به رسميت شناخته . دركنار آن از اينكه درانجام برخي بازرسي ها و همكاريها تاخير داشته ايم ابراز تاسف كرده اند و خواستار آن شده اند اين همكاري بطور فعال و به موقع انجام شود. در گزارش هاي البرادعي هم دقيقا همينطور است يعني از نظر كارشناسي پيش نويس قطعنامه سه كشور اروپايي تفاوت عمده اي با گزارش هاي البرادعي ندارد و تفاوت جزيي در همان چارچوب است.

ايراد عمده اي كه ما به قطعنامه داريم اين است كه مي گوييم تعليق داوطلبانه است و ما اينكار را براي ايجاد اعتماد بين المللي انجام داديم . فرصت داديم تا ثابت شود فعاليت غني سازي ما صلح آميز است و اين فعاليت ها تحت نظارت آژانس قرار گيرد. با انجام اين اقدامات ماهيت و كم و كيف فعاليتهاي غني سازي ايران براي آژانس روشن شد و بنابراين چانه زني اروپايي ها براي گسترش دامنه تعليق و اينكه اين دامنه شامل تاسيسات آب سنگين اراك و UCf اصفهان هم شود كاملا مغاير ان پي تي است.

خبرنگار : تقاضا براي تعليق اين دو كارخانه صراحتا درپيش نويس قطعنامه ذكر شده است؟

در قطعنامه از ايران تفاضا شده است كه تعليق كامل را بپذيرد. در عين حال توسط آژانس فراوري غني سازي اصفهان هم جزو دامنه تعليق حساب شده و اروپاييها هم به اين استناد كرده اند كه تحقيق را مطابق تعريف آژانس انجام دهيد. اما ما حرفمان اين است كه بنا نداريم تا ابد در مورد كم و كيف دامنه تعليق چانه زني كنيم بلكه يك مدتي را براي ايجاد اعتماد بين المللي به ابتكار خودمان انجام داديم .

خبرنگار : با اين تفسير به نظر مي رسد مهمترين نكته اي كه بين ما و اروپا و آمريكا وجود دارد بحث غني سازي اورانيوم  و دامنه تعليق آن است . مساله اي كه گزارش هاي البرادعي هم به آن دامن زده است.
به گفته دكتر صالحي نماينده پيشين ايران در آژانس البرادعي قبل از ساخت كارخانه اصفهان محل احداث آن را ديده و از اهداف ايران در اين محل آگاه شده است و بعد از آن نيز ايران هيچ محدوديتي براي آژانس در خصوص بازديد از مراحل ساخت و بهره برداري اين تاسيسات ايجاد نكرده است . در عين حال بعد از اعلام آغاز بكار اين كارخانه در اوايل فروردين امسال توسط رييس سازمان انرژي اتمي كشورمان عليرغم ابراز نگراني سه كشور اروپايي  سخنگوي آژانس اعلام كرد كه مشكلي در خصوص اين پروژه وجود ندارد و اين پروژه در دامنه تعليق غني سازي اورانيوم نيست . موضع گيري جديد آژانس در اين خصوص به چه معناست؟

موسويان:
در گزارش آقاي البرادعي آمده است كه UCF اصفهان هم طبق تعريف آژانس در دامنه تعليق قرار مي گيرد. 

خبرنگار: ولي آژانس قبلا خلاف اين اعلام كرده بود!

موسويان: اين موضوع را بايد از نظر فني توضيح بدهم. ما در بيانيه تهران توافق كرديم كه دامنه تعليق طبق تعريف آژانس صورت بگيرد همچنين درهمان بيانيه قيد شد كه كليه " فعاليت هاي غني سازي" داوطلبانه به تعليق درآيد. اين در حالي بود كه در قطعنامه سپتامبر شوراي حكام آژانس تاكيد شد كليه " فعاليتهاي غني سازي و فعاليتهاي مرتبط با آن" تعليق شود.

آژانس در بخش اول تعليق را طبق بيانيه تهران تعريف كرد. در بخش دوم تعليق در قالب تعليق مورد نظر در قطعنامه سپتامبر  و در سومين بخش به تعريف تعليق كامل براي جلب اعتماد كامل بين المللي پرداخت و اقدامات اعتماد برانگيز اضافي را تعريف كرد  كه تعليق فعاليت UCF هم در قالب تعريف سوم مي گنجد.

خبرنگار : آژانس چه زماني اين تعاريف را ارايه كرد ؟

موسويان : بعد از بيانيه تهران

خبرنگار :  ما با وجود اين تعريف UCF را فعال و UF6 ( گاز مورد نياز براي غني سازي اورانيوم) را توليد كرديم ؟

موسويان : ما چون متعهد به بيانيه تهران بوديم و بيانيه را قبول كرده بوديم تنها تعريف آژانس از جمله بندي اين بيانيه را پذيرفتيم و بطور كامل هم به آن عمل كرديم. اما حالا آژانس و اروپا چانه زني مي كنند كه تعليق غني سازي طبق تعريف آژانس در هر سه بخش باشد كه اين از موارد مورد اختلاف ما است. 

خبرنگار : با توجه به اينكه سه كشور اروپايي دربيانيه تهران متعهد شدند كه به انتقال فن آوري هسته اي و پيشرفت آن در ايران كمك كنند آيا درخواست شان براي گسترش دامنه تعليق و تلاششان براي توقف اين فرايند مغاير با بيانيه تهران نيست؟

موسويان :  براي جواب دادن به سوال شما بايد به موضوع مهمي اشاره كنم . سه كشور اروپايي انگليس ، فرانسه و آلمان از ابتداي بحث غني سازي در ايران در نامه اي كه ژوئن پارسال قبل از اجلاس سپتامبر به تهران نوشتند خواستار توقف فعاليت هاي غني سازي شدند و شرط همكاريهاي صلح آميز هسته اي با ايران را توقف غني سازي عنوان كردند.

اروپاييها در گفتگوهاي سعدآباد نيز اصرار داشتند كه ايران غني سازي را بطور كامل متوقف كند و در مقابل اروپا در همه زمينه هاي فعاليت هاي هسته اي صلح آميز با ايران همكاري كامل داشته باشد. آنها همچنين در آن گفتگوها گفتند كه اگر ايران غني سازي را متوقف كند ، اروپا آماده است تعهد دهد كه سوخت نيروگاههاي هسته اي ايران را تا 50 سال تامين خواهد كرد و حاضر است در زمينه گسترش ساخت نيروگاههاي اتمي نيز همكاري كند. امروز هم اروپاييها همچنان اين پيشنهاد را مطرح مي كنند.

ما تا به امروز هيچ وقت با اروپايي ها در خصوص غني سازي اورانيوم به توافق و تفاهم نرسيده ايم بنابراين اگر كسي بگويد اروپاييها زير تعهدشان در بيانيه تهران زده اند حرف درستي نيست.

خبرنگار :  بله ولي سه كشور اروپايي در نهايت قبول كردند كه در مقابل تعليق غني سازي و نه توقف آن براي بسته شدن پرونده ايران تلاش كنند و روند ارسال تكنولوژي به ايران را تسهيل نمايند و حالا دوباره بحث توقف را پيش كشيده اند.

موسويان :  نه ببينيد! در قالب بيانيه تهران آنها متعهد شدند مسائل ايران داخل آژانس حل و فصل شود و درخصوص غني سازي گفتگوي درازمدتي را پيشنهاد كردند كه در قالب آن به تفاهم مشترك برسيم. اروپايي ها به ويژه در اجلاس نوامبر شوراي حكام كه فضاي بين المللي به شدت عليه ايران آلوده بود، طبق تعهدشان در كنار روسيه و غيرمتعهدها تاثير بسزايي در انزواي آمريكا داشتند و توانستند مساله ارجاع ايران به شوراي امنيت را در نطفه خفه كنند.

بنابراين اگر بخواهيم اروپاييها را سرزنش كنيم بايد منصف باشد و با تصورات نادرست نمي توان آنها را محكوم كرد .
ما از همكاري اروپاييها و از پيش نويسي كه تهيه كردند راضي نيستيم ولي اينكه آنها را متهم كنيم به اين كه تعهداتشان را در قالب بيانيه تهران زير پا گذاشتند كار درستي نيست.

سه كشور اروپايي سعي دارند با گروگان گرفتن مسائل جزيي فني باقيمانده ، زمينه چانه زني بر سر وضعيت 
غني سازي در ايران را فراهم كنند
دكتر موسويان

خبرنگار: همانطور كه شما گفتيد با توجه به توافق فوريه در بروكسل كه اروپا در قبال همكاريهاي ايران متعهد شده است تلاش كند پرونده ايران در اجلاس ژوئن بسته شود در حالي كه علي رغم همه همكاريها، كشورهاي اروپايي بهانه هايي از قبل ناكافي بودن همكاريها، باقي ماندن ابهامات، دير ارائه شدن اظهارنامه و تاخير و اختلال در بازرسي ها در ماه مارس را مطرح مي كنند و به نظر مي رسد سعي دارند با هدف باز ماندن پرونده ايران براي دستيابي به اهدافشان از زير تعهداتشان شانه خالي كنند. اينطور نيست؟

موسويان :  درست است اين از موارد اختلاف نظر ما با اروپاست .

خبرنگار: ما در زمان قانوني اظهار نامه به آژانس داريم آيا با اروپا قبلا توافق كرده بوديم كه زودتر بدهيم يا آيا تاخير در انجام بازرسي ها در تعطيلات نوروز اختلال جدي در بازرسي ها ايجاد كرد؟

موسويان : مدت تاخير فقط 3 هفته بود اما آژانس ادعا مي كند ، اين سه هفته بسيار مهم بوده است چرا كه اگر بازرسي طي آن مدت صورت مي گرفت جواب آزمايشات بررسي نمونه هاي برداشته شده تا نشست ژوئن آماده مي شد.

خبرنگار : ايران چه جوابي براي اين تاخير دارد. آيا با علم به اينكه نتيجه نمونه برداريها تا ژوئن آماده نمي شود از ورود بازرسان ممانعت كرد؟

موسويان : واقعيت اين بود آنها مي خواستند از مراكز خصوصي بازديد كنند و ما نمي توانستيم در تعطيلات عيد كارگاه هاي خصوصي را موظف كنيم كه فعال باشند. اين واقعا مشكل بود. درخصوص آماده نشدن نتيجه بازرسيها اين حرفي درستي است كه نتايج آزمايشها به چند ماه زمان نياز دارد و ما هم اين را قبول داريم اما معتقديم ما هيچ محدوديت زماني براي استمرار بازرسي ها و نمونه برداريها ايجاد نكرديم بلكه با گارد باز عمل كرديم تا كليه ابهامات آژانس برطرف شود، حتي اگر يك يا دو سال ديگر زمان نياز باشد. زيرا مطمئنيم اگر 100 سال ديگر آژانس در ايران بررسي هاي فني را دنبال كند به هيچ عنوان به اين نتيجه كه ايران از دايره صلح آميز فعاليتهاي هسته اي خارج شده نخواهد رسيد. درعين حال معتقديم كه خواسته هاي قطعنامه هاي سپتامبر و نوامبر و مارس توسط ايران انجام شده است. ايران پروتكل را موقتا به اجرا در آورد، غني سازي را داوطلبانه تعليق كرد و اظهارنامه اش را طبق پروتكل يكماه قبل از موعد قانوني به آژانس تحويل داد. بنابراين دليلي براي استمرار موضوع در دستور كار شوراي حكام وجود ندارد و ابهامات فني هر چه كه باشد در قالب آژانس و دبيرخانه مثل بقيه كشورها مي تواند دنبال شود. اين، منطق ما در جدل سياسي با اروپا و آژانس است.

خبرنگار: اما متن قطعنامه سه كشور اروپايي و بندهاي مورد اعتراض ما چه شد؟

موسويان :
 دراين باره بايد اول توضيح بدهم كه پرونده هسته اي ايران دو فصل داشت. يك فصل با قطعنامه سپتامبر 2003 باز شد و موجي از سوء ظن و نگراني بين المللي عليه ايران و خطر ارجاع ايران به شوراي امنيت ملي شكل گرفت اين فصل را با تدابير سياسي در قالب شوراي عالي امنيت ملي و با تائيد مقام معظم رهبري بستيم و امروز آمريكا هم اگر بخواهد اين موضوع را دوباره مطرح كند در انزواي صد درصد قرار خواهد گرفت. اين دستاورد بزرگي براي نظام جمهوري اسلامي ايران است و ميتوان گفت وظيفه اصلي شوراي عالي امنيت ملي هم كه رفع تهديد از كشور است به خوبي انجام شد.

اما فصل دوم كه مشتمل بر ابهامات فني و تكنيكي است هنوز باز است. خوشبختانه با سياستها و تعاملي سازنده ايران با آژانس بين المللي انرژي اتمي دامنه اين ابهامات همانطور كه گفته شد به حداقل ممكن رسيده است و به نظر من از نظر كارشناسي پرونده فني ايران ظرف چند ماه آينده به طور طبيعي بسته خواهد شد و آژانس، آمريكا و اروپا هم اين را مي دانند.

اما مسائل جزيي فني باقيمانده علي رغم اينكه مي تواند از طرح در شوراي حكام خارج شود اما مورد سوءاستفاده اروپا و آمريكا قرار مي گيرد. سه كشور اروپايي سعي دارند با گروگان گرفتن مسائل جزيي فني باقيمانده زمينه چانه زني بر سر وضعيت در غني سازي در ايران را فراهم كنند. بندهاي قطعنامه مهم نيست ما با كليت آن مخالفيم بنابراين چالش جديد ايران حتما بحث غني سازي خواهد بود نه چند مساله جزيي فني باقيمانده .

البته براي روشن شدن افكارعمومي داخل كشور و رفع سوء تفاهم ها بايد بگويم كه خواست اروپاييها اين است كه ايران در قبال توقف غني سازي از همكاري كامل اروپا در كليه زمينه هاي صلح آميز هسته اي بهره مند شود. يعني اروپا نمي گويد كه شما فعاليت هسته اي نداشته باشيد . در حالي كه آمريكا و اسرائيل خواستار عدم بهره مندي ايران از تكنولوژي هسته اي هستند.

خبرنگار: بر فرض قبول شرط اروپا توسط ايران، كشورهاي اروپايي تحت تاثير آمريكا تعهداتشان را به فراموشي نخواهند سپرد؟ آيا خوست آمريكا را ناديده مي گيرند؟

موسويان : اروپا عمده نگرانيشان از غني سازي است و نگرانند كه ايران با دستيابي به اين تكنولوژي هر لحظه كه اراده كند بتواند به بمب اتمي دست يابد. آنها مي گويند چون غني سازي توجيه اقتصادي ندارد سوخت را بخريد مثل اكثر كشورهاي جهان كه تكنولوژي غني سازي را ندارند و سوخت نيروگاههايشان را مي خرند.

  
در يك كلام، معاهده NPT  را پذيرفته ايم و در چارچوب آن  مي توانيم غني سازي كنيم وحتما بازهم دوباره اين كار را خواهيم كرد 
نام گوينده
خبرنگار: ظاهرا 12 كشور قابليت غني سازي دارند، درست است؟

موسويان : نه تا حدود 40 كشورهم گفته شده . ولي معلوم نيست كه واقعا درست باشد، اما به هر حال اكثر كشورهاي دنيا سوخت هسته اي مورد نياز خود را وارد مي كنند و اين يك واقعيت است. اما ما يك بحث اصولي داريم و آن اين است كه NPT حقوق و محدوديتهاي متقابلي را براي كشورها از جمله ايران قائل شده است. ما محدوديتها را براي بهره مندي كامل از حقوق پذيرفته ايم و غني سازي هم حق مشروع ايران و كليه كشورهاي عضو است.

اگر از كشورها خواسته شود كه از اين حق محروم شوند، در حقيقت پيمان NPT نقض شده است و ما اين تبعيض را به هيج عنوان نمي پذيريم.
ما غني سازي را بخشي از توان تكنولوژيك ايران مي دانيم و به هيچ وجه حاضر نيستيم از آن چشم پوشي كنيم، يا حتي بر سر آن چانه زني كنيم.

در يك كلام معاهده NPT  را پذيرفته ايم و در چارچوب آن تا 5/3 درصد مي توانيم اورانيوم را غني كنيم و حتما بازهم دوباره تا سقف 5/3 درصد غني سازي خواهيم كرد و در مقابل هيچ محدوديتي هم براي اين فعاليتها نمي پذيريم .

خبرنگار:  طبق معاهده NPT  كشورهاي اروپايي به عنوان كشورهاي برخوردار موظفند كه تكنولوژي هسته اي را در اختيار ايران قرار دهند بدون هيچ گونه پيش شرطي ،  درست است ؟

موسويان : كاملا درست است ، اما براي اينكه حرف غيركارشناسي نزده باشم بايد تاكيد كنم كه ابتدا آژانس بين المللي انرژي اتمي بايد صلح آميز بودن فعاليتهاي هسته اي يك كشور را تاييد كند تا سپس بقيه كشورها بتوانند همكاري صلح آميز با آن كشور داشته باشند . در عين حال طبق NPT كشورهاي برخوردار اجباري براي اين كار ندارند و تنها به همكاري تشويق شده اند.

ما در حال حاضر تلاش مي كنيم تا آژانس هرچه زودتر اعلام كند فعاليتهاي هسته اي جمهوري اسلامي ايران صلح آميز است و تنها از آن زمان به بعد است كه مي توان اروپا را بازخواست كرد كه حالا كه آژانس صلح آميز بودن فعاليتهايمان را تاييد كرده است چرا شما به تعهدتان طبق توافق اكتبر تهران عمل نمي كنيد.

اما توجه داشته باشيد، آژانس هنوز صلح آميز بودن كامل فعاليتهاي هسته اي ايران را اعلام نكرده است ، اروپا با اين توجيه كه تنها چيزي كه مي تواند زمينه غيرصلح آميز بودن فعاليتهاي هسته اي را فراهم كند غني سازي اورانيوم است مي گويد شما اين فعاليت را متوقف كنيد تا ما و آژانس با تاييد صلح آميز بودن فعاليتهاي هسته اي شما از همين حالا همكاري هاي گسترده مان را براي انتقال ساير انواع تكنولوژي هسته اي به ايران آغاز كنيم .

خبرنگار:  به تازگي گروه G8 درخصوص فعاليتهاي هسته اي ايران اعلام نظر كرده اند پاسخ ايران به اين نظرات چيست؟

موسويان : گروه G8 از ايران دعوت كرده است كه به تعهداتش در قبال پادمان و پروتكل پايبند باشد و اين در حاليست كه ما قبلا به اين درخواست پاسخ مثبت داده ايم و پاسخ ما همچنان مثبت خواهد بود اما در مقابل اين درخواست كه ايران به غني سازي ادامه ندهد و يا اينكه آن را متوقف كند كاملا مغاير با درخواست اول است چرا كه NPT حق همه كشورها را براي غني سازي به رسميت مي شناسد.

اين تناقص در رفتار گروه جي هشت، وضعيتي است، كه از زمان پيروزي انقلاب تاكنون همواره از سوي غرب در مورد ايران مصداق داشته است چرا كه همواره از يك سو ما را دعوت مي كند به پيروي از معاهدات بين الملل و از طرف ديگر حقوق مشروع و شناخته شده ، بين المللي در قالب همان معاهده را براي ما به رسميت نمي شناسند.

ايران از خواست ديگر هشت كشور صنعتي مبني بر دعوت به مبارزه با سلاح كشتار جمعي استقبال ميكند و ما همانطور كه به اروپا گفتيم آماده همكاري براي عاري سازي خاورميانه از سلاحهاي كشتارجمعي هستيم.

خبرنگار: آنچه بعد از مطرح شدن پرونده هسته اي ايران در شوراي حكام بسيار جلب توجه مي كرد اظهارنظرهاي كارشناسي ، مسوولان حكومتي ، نمايندگان مجلس و رسانه هاي خبري داخلي در اين خصوص بود . تاثير اين گونه مباحث و اظهارنظرها را در روند پرونده هسته اي ايران تاكنون چطور ارزيابي مي كنيد .

موسويان : من معتقدم در هر حال به هيچ عنوان نبايد موضوع هسته اي ايران سبب درگيريهاي داخلي يا جريانات داخلي كشور شود. مساله هسته اي ما مساله داخلي نيست .
غرب فعلا در مخالفت با غني سازي در ايران يكپارچه شده است. ما بايد اين را تشخيص دهيم و بابت اين مساله در داخل كشور به هم اتهام نزنيم. استمرار غني سازي ايران يك چالش جديد بين ما و غرب و بين ما و آژانس خواهد بود و اين چيزي است كه ايران بايد بطور جدي بررسي كند ودر موردش تصميم بگيرد.

خبرنگار: سوالي  كه در داخل كشور مطرح مي شود اين است كه اگر ما در كنار صرف انرژي براي به توافق رسيدن با اروپا بيشتر انرژيمان را صرف رايزني  با غيرمتعهدها ، روسيه و چين مي كرديم مي توانستيم پشتوانه قويتري براي خود در شوراي حكام داشته باشيم؟

موسويان: ما در همان سطح و كيفيتي كه با اروپا كار كرديم با همان جديت هم با روسيه و غيرمتعهدها كار كرديم. همين طور با ژاپن و استراليا كه گاهي با آمريكا همراهي نشان مي دادند. ماهيچ عضوي از شوراي حكام را از قلم نيانداختيم اما چون با آمريكا رابطه نداريم و امكان طرح ديدگاههايمان با اين كشور بطور مستقيم وجود ندارد، مذاكرات ما با اروپا سبب مي شود كه آمريكا به عنوان عضو تاثيرگذار در شوراي حكام درك بهتري از واقعيتها داشته باشد.

خبرنگار: در نهايت اگر اين رايزنيها نتيجه ندهد و سه كشور اروپايي بدون اعمال تغيير در قطعنامه پيشنهاديشان بتواند آن را به تصويب برساند و به گفته شما بتوانند مسائل فني و جزيي باقيمانده را براي چانه زني بر سر غني سازي به گروگان بگيرند، نظر شما در خصوص تغيير رويه ايران چيست؟

به هر حال ما منتظرنهايي شدن قطعنامه مي مانيم. اگر به همين شكل تصويب شود ما معتقديم كه اروپاييها به تعهدشان در ماه فوريه در بروكسل عمل نكردند و مطمئنا اين مساله تاثير منفي بر استمرار روند گفتگوهاي ايران و اروپا در مباحث هسته اي خواهد داشت.

خبرنگار : با آژانس چطور؟

موسويان :  ما با آژانس در چارچوب پادمان و پروتكل همكاريهايمان را ادامه خواهيم داد اما هيچ تعهدي را فراتر از پادمان و پروتكل نخواهيم پذيرفت.

خبرنگار: اگر مجلس تصميم ديگري در مورد پروتكل بگيرد چه؟!

موسويان : مجلس عاليترين مرجع تصميم گيري كشور است و ما همه موظف به اطاعتيم.

خبرنگار : سپاسگزارم .

کد خبر 86733

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha