خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و ادب: زبان نه تنها به عنوان ابزار ارتباطی بلکه به عنوان مولفه و عنصری حیاتی در هویت فردی و جمعی انسانها نقشآفرینی میکند.
زبان همانند دیگر اشیا و امور عالم، در معرض تغییرات و دگرگونی قرار دارد. چه بسا زبانهایی که امروزه اثری از آنها نیست و همچنین در اثر تغییرات و دگرگونیهایی که به خود پذیرفتهاند از صورت و شکل آغازین به شکل و صورتی دیگر در آمده باشند.
تغییراتی که در گویش و ساختارهای صرفی و نحوی، واژگان و ... زبانها رخ میدهد و زبانی را از صورت اولیه و اصیل آن به اشکال دیگری تبدیل میکند هرگز متوقف نمیشود، تغییراتی که گاه ریشه در مجاورت زبانی و گاه ریشه در نیازهای روزمره دارد.
اینکه چه عاملی و چگونه تغییرات زبانی را پدید میآورد، در این کتاب موضوع بحث و تامل نیست بلکه صحبت در تغییرات و آثاری است که در نتیجه تغییرات در زبان حاصل میشود و در صورت بیتوجهی میتواند عوارض جبران ناپذیری به همراه داشته باشد.
زبان یا زبانهای مرده، نامی نا آشنا برای اهل علم و فرهنگ و ادب نیست. هیچ تضمینی برای تداوم زبانهایی که توانستهاند در طول تاریخ هویت خود را حفظ کنند وجود ندارد.
فارسی یکی از زبانهای کهن، زبان رسمی و ملی ایرانیان از قدیم الایام توانسته است در مقابل تغییراتی که عمدتا از مجاورت با دیگر زبانها و تعاملات میان زبانی پدیدار میشود هویت خود را محفوظ نگه دارد اما این سابقه و قدمت دلیلی بر آسیب ناپذیری آن نیست.
پیشرفتهای علمی، جهانی شدنهایی که در عرصه اقتصاد، تکنولوژی، فرهنگ و دیگر امور انسانی رخ داده و میدهد زبان فارسی را بیش از گذشته در معرض مجاورتهای زبانی و فرهنگی و تغییر قرار داده است.
"برنامه ریزی زبان آموزی و مساله چند زبانگی" اثر نگار داوری اردکانی، "ادبیات فارسی و هویت ایرانی: چالشها و راهبردها" اثر حسینعلی قبادی، "واژه گزینی و اصطلاح شناسی علمی در زبان فارسی؛ آسیبها و راهبردها" اثر منوچهر دانش پژوهان از جمله مقالات این پژوهشنامه به شمار میروند.
"زبان فارسی و گویشها" اثر احمد تمیم داری، "فرهنگستان و رسانه ملی" اثر مریم سادات غیاثیان و محمود ظریفی، "سبک آذربایجانی و شعر فارسی" اثر محمد طاهری خسروشاهی دیگر مقالات این پژوهشنامه را شامل میشود.
نظر شما