۱۷ مرداد ۱۳۸۸، ۱۱:۴۰

روایت مرتضی طلایی از خبرنگاری/

خبرنگاران ؛ وکلای وجدان عمومی

خبرنگاران ؛ وکلای وجدان عمومی

هویت شغلی موضوعی است که چه در ساحت نظر و علم و چه در میدان عمل واقعیتی ملموس و محسوس را صورت بندی می کند . هویت شغلی بیان گر نوعی از رابطه میان حرفه و عامل است که در آن یک پیشه خاص به واسطه ذاتیات و ویژگی های خود بر عاملش تاثیر گذار شده و بخش هایی از شخصیت او را تشکیل می دهد .

به راه رفتن یک نظامی بنگرید، یا نظمی که در رفتار و زندگی یک بایگان وجود دارد و هزاران مثال دیگری که همگی ما در مواجهه با صاحبان مشاغل آن را تجربه نموده ایم . این موضوع واقعیتی آشکار است که هر کس در هنگام انتخاب شغل می داند که آن انتخاب و ادامه مسیر ش بر ساخت هویتی و ویژگی های شخصیتی او تاثیر خواهد گذاشت.

از دیگر سو ؛ نظام ترجیحات نیز در انتخاب شغل نقشی بی بدیل را ایفا می نماید . این ترجیحات به صورت پلکانی و سلسله مراتبی ، مرجحاتی مانند : درآمد بیشتر ، منزلت اجتماعی ، سهولت کار و اموری از این دست را شامل می شود . و این خود در فرآیند شغل گزینی ، انتخاب های افراد را صورت بندی می کند.

همواره بر این باور بوده ام که انتخاب مشاغل سخت یعنی آن دسته از مشاغل که ارتباط چندانی میان مخاطرات اش و در آمدش وجود ندارد ، مشمول امری فراتر از محاسبات و دلمشغولی های دنیا مدارانه است. و کسی که شغلی پر مخاطره را بر می گزیند علاوه بر هر میل درونی در سطحی بالاتر به نیاز ها و ضرورت های جامعه خود می اندیشد.

اگر از من مصداقی بر این مدعا بخواهند ، یکی از مهم ترین انتخاب هایم خبرنگاری است . شغلی پر مخاطره در تمام جهان که عاملینش بیش و پیش از آن که در بند سود و زیان یا درآمد آن باشند ، در بند عشقی هستند که در تار و پود این حرفه مقدس نشسته و آن ها را به دنبال خود می برد . کیست که مخاطرات نوشتن و مهم تر از آن خبر نوشتن که در دل خود حامل به چالش کشیدن منفعت بسیاری خواهد بود را در سرتاسر گیتی نداند ؟

کیست که مزار خبرنگاران شهید چون صارمی ها و جای خالی اخوان ها را ببیند یا آمار سالانه خبرنگاران کشته شده در چهارگوشه گیتی را بشنود و نداند که پای در چه میدان صعبی می گذارد و اینجاست که باید به برگزینندگان این حرفه آفرین گفت و عمل شان را چون انتخابی قهرمانانه ستود .


خبرنگار ایفا کننده نقش وجدان بیدار در هر جامعه ای است . او به جای اعضای جامعه نگاه نافذ خود را بر محیط زندگی جمعی افکنده ، ریز و درشت کاستی ها ، نواقص و کجروی ها را به قصد اصلاح و قوت ها ، پیشرفت ها و موفقیت ها را به آهنگ تقویت رصد می نماید و آنگاه در لفافی از الفاظ و به مدد گنج بی انتهای نگارش ، پیش چشم جامعه گسترانده و از این راهگذر توجه عمومی و افکار ایشان را برای برساختن جامعه ای بهتر متمرکز می نماید.

در جهان امروز با پیچیدگی ها و گستردگی های فراوانش ، همه ما در نوعی از رابطه وکالت با خبرنگاران قرار داریم . ایشان  وکلای مایند و ما موکلینشان و در چنین رابطه ای ، انجام بساری از وظایف شهروندی خود را که به دلایل فوق الاشاره قادر به انجام آنها نیستیم به خبرنگاران واگذار کرده ایم .

در جهان جهانی شده امروز و در گاهی که زمین در بستر زمان بسیار کوچک تر و قابل دست یابی تر شده ، سرعت انتقال اخبار یکی از مهم ترین سازندگان این ویژگی هاست و عامل آن نیز قشر خبرنگار محسوب می شوند.

17 مراد هر سال به رنگ خون شهید مظلوم محمود صارمی ، شهید تحجر طالبان که حضور وجدان بیدار او را تاب نیاوردند ، فرصتی است تا از زحمات همه فعالین عرصه خبر مانند خبرنگاران ، عکاسان ، اعضای تحریریه ، فعالان فنی ، موزعین و در یک کلام خانواده خبری تقدیر نموده و یاد رفتگان بالاخص شهدای رسانه در هشت سال دفاع مقدس و پس از آن چون صارمی ها و شهدای سانحه سقوط هواپیما C-130  و پیشکسوتان در گذشته را گرامی بداریم و آرزو کنیم شعله این شغل مقدس به مدد تلاش وجدانی عاملین آن پر نورتر و درخشان تر بماند .

کد خبر 925683

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha