۵ آبان ۱۳۸۸، ۱۹:۰۸

30 رشته صنایع دستی در کشور ثبت نشده است

30 رشته صنایع دستی در کشور ثبت نشده است

قزوین - خبرگزاری مهر: مدیرکل حفظ و احیای صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور گفت: 30 رشته صنایع دستی در کشور هنوز به ثبت نرسیده است.

به گزارش خبرنگار مهر در قزوین، یحیی رحمتی در نخستین نشست پژوهشی شناسایی و معرفی هنرهای سنتی و صنایع دستی استان قزوین بیان که ظهر سه شنبه در سازمان میراث فرهنگی قزوین برگزار شد گفت: اجرای طرح مستند‌نگاری و جمع‌ آوری اطلاعات صنایع دستی به‌ صورت جامع در سطح استان کار بزرگی بود که برای اولین بار توسط استان قزوین صورت گرفته و تجربه موفقی برای اجرای آن در کل کشور است.

وی افزود: برای حمایت از میراث ارزشمند کشور باید برای عرضه محصولات صنایع دستی باید نمایشگاهی ایجاد شود تا بتوانیم رشته‌های در معرض خطر را شناسایی و برای احیا و ترویج آن اقدام کنیم.
 
مدیرکل حفظ و احیای صنایع دستی و هنرهای سنتی کشور تصریح کرد: در حال حاضر با داشتن 245 رشته کد دار و شناسنامه ‌دار کردن رشته‌های صنایع دستی در ردیف کشورهای اول دنیا قرار گرفته ایم.

وی گفت: با اطلاعات به دست آمده از بانک اطلاعاتی مشخص شده است که بیشترین تولیدات صنایع دستی توسط خانم‌ها صورت می‌گیرد و بیشترین گرایش صنعت ‌گران به بافته‌های فرش، گلیم و کمترین فعالیت در بخش صنایع دستی دریایی بوده است.

رحمتی گفت: متاسفانه 30 رشته صنایع دستی هنوز به ثبت نرسیده است که امیدواریم با بررسی‌های کارشناسی موانع و مشکلات صنایع دستی را رفع کنیم.
 
رحمتی کاربردی‌ کردن صنایع دستی را موجب حفظ آن دانست و راز ماندگاری برخی رشته‌های صنایع دستی را در انطباق با نیاز امروز خواند و اظهار داشت: با جمع‌ آوری مستندات در بانک اطلاعاتی، رشته‌های در معرض خطر شناسایی و مشخص شد که بیشتر رشته‌های در حال فراموشی کاربردی در زندگی امروزی نداشته و به همین خاطر روند فراموشی را طی می ‌کنند مانند رودوزی‌های سنتی که با آسیب شناسی و بررسی توانستیم از منسوخ شدن آن جلوگیری کنیم.
 
وی یادآور شد: بعضی از رشته‌ها مانند سفال از جمله رشته‌هایی هستند که در هر دوره وجود داشته و با نیاز روز خود را تطبیق داده و حتی برای شناسایی دوره‌های مختلف تاریخی مورد استفاده محققان قرار گرفته است.
 
در ادامه رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین گفت: قزوین اولین استان در اجرای طرح مستند‌نگاری جامع در کشوراست و یکی از دغدغه‌های سازمان، شناسایی و جمع‌ آوری اطلاعات مستند صنایع دستی و هنرهای سنتی در مناطق مختلف استان بود که خوشبختانه با همکاری تعداد زیادی از پژوهشگران  این کاربا موفقیت به پایان رسید.

محمد‌مهدی رضا‌پور افزود: اجرای این طرح با 16 تیم و در مجموع 46 نفر از پژوهشگران رشته‌های مختلف و مرتبط در سال جاری انجام شد که در آن طرح جمع‌ آوری اطلاعات میدانی خانه به خانه در روستاهای استان، چگونگی فعالیت روستاییان در

رابطه با تولید صنایع دستی، مستند کردن هنرهای فعال یا غیر‌فعال، راهکارهای پیشنهادی احیا و حفظ هنرهای منسوخ شده و یا در حال فراموشی هر منطقه با توجه به مشکلات هر منطقه و علل موثر بر زوال هنرهای موصوف، مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است.

وی اظهار داشت: بعد از جمع‌ آوری اطلاعات و مستند نگاری، هماهنگی‌هایی برای تدوین گزارش‌ها صورت گرفته که تا پایان اسفند ماه ادامه دارد که امیدواریم با کمک کارشناسان حوزه معاونت هنرهای سنتی و صنایع دستی، پژوهشگران و کارشناسان صاحب نظر در این زمینه بتوانیم اطلاعات جمع‌ آوری شده را هدفمند کرده و در راستای حفظ و صیانت از این هنرها بکار گیریم.

رضاپور مستند نگاری‌های انجام شده را از مهمترین دستاوردهای موثر در برنامه‌ریزی حوزه هنرهای سنتی و صنایع دستی ذکر کرد و توضیح داد: هدف از این پژوهش جامع، شناسایی و معرفی رشته‌های صنایع دستی و هنرهای سنتی بومی مناطق مختلف استان و مشخص کردن وضعیت فعال و غیر‌فعال و ارائه راهکارهایی برای احیای دوباره رشته‌های هنری غیرفعال در آن منطقه است.

در این نشست نمایندگان 12 گروه از پژوهشگران  گزارشهای مستند از مناطق مختلف استان را ارائه کردند.

کد خبر 972157

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha