به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، احمد توکلی در تذکری آیین نامه ای در ابتدای جلسه علنی مجلس شورای اسلامی امروز چهارشنبه گفت: هفته گذشته اعلام شد که رسیدگی به لایحه هدفمند کردن یارانه ها در دستور هفته جاری جلسات علنی مجلس شورای اسلامی قرار دارد.
وی افزود: این در حالی است که هفته رو به اتمام بوده اما هنوز رسیدگی به لایحه هدفمند کردن یارانه ها آغاز نشده است.
توکلی خطاب به لاریجانی گفت: به دلایلی که بنده عرض می کنم شما به عنوان رئیس مجلس باید ختم رسیدگی به لایحه مذکور را اعلام کنید.
وی افزود: کمیسیون ویژه طبق ماده 144 آیین نامه داخلی مجلس در دوره مشخص و یا ترتیبات معمول، مشغول رسیدگی به لایحه بود که باید اقدام می کرد تا گزارش نهایی که شامل گزارش کمیسیون اصلی و کمیسیون های فرعی است توسط کمیسیون اصلی، برای طرح و ارائه تقدیم شود.
نماینده تهران با اشاره به اینکه گزارش نهایی کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی در تابستان سال جاری تهیه و در صحن علنی ارائه شده است، گفت: طبق مواد 151 و 152 ترتیب رسیدگی به طرح و لایحه مشخص است. در زمان ارائه پیشنهاد به وسیله نمایندگان از جمله اعضای کمیسیون، چه فرعی و چه اصلی، مشخص شده است که باید پیش از تهیه و ارائه گزارش نهایی یعنی قبل از دوازدهم مرداد سال جاری باشد.
رئیس مرکز پژوهش های مجلس افزود: آقای مصباحی مقدم، رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی در دهم آبان سال جاری یعنی سه ماه پس از پایان مهلت قانونی در وقتی که هیچ نماینده ای حق ارائه پیشنهاد جدیدی نداشت طی یادداشتی توصیه تعدادی از اعضای کمیسیون ویژه را برای افزودن یک ماده به لایحه خطاب به رئیس مجلس شورای اسلامی نوشته اند.
وی ادامه داد: مصباحی مقدم با صراحت و صداقت معمول خودشان در کمیسیون فرمودند که آن نوشته من نامه بود نه گزارش اصل کمیسیون.
توکلی خطاب به لاریجانی گفت: جنابعالی بدون توجه به این مطلب، دستور چاپ و توزیع آن یادداشت را صادر کردید که این کار قانونی نبود.وی ادامه داد: تا این جا معلوم است که اولا تعدادی از اعضای کمیسیون حق ارائه پیشنهاد جدید نداشتند و آن یادداشت همچنین چاپ و توزیع آن به شکل گزارش هفتگی کمیسیون قانونی نبود.
توکلی اظهار داشت: به استناد این موارد و در پاسخ به تذکرات نمایندگان درباره غیر قانونی بودن موارد فوق همچنین حاضر نبودن مصباحی مقدم به عنوان رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی در صحن، رئیس وقت جلسه مقرر کرد که موضوع به کمیسیون ارجاع داده شود تا تکلیف آن روشن شود.
وی گفت: این ارجاع نیز قانونی نیست چرا که موارد ارجاع برای اصلاح یا تغییر و تصحیح لایحه فقط در سه مورد جایز است که به صراحت در ماده 155، تبصره ماده 180 و ماده 181 قید شده است و این موضوع شامل هیچ یک از این موارد نمی شود.
نماینده تهران افزود: اضافه شدن یک ماده جدید، آن هم در مورد غیر قانونی، قابل ارجاع به قانون نیست و حقی برای رئیس جلسه برای اتخاذ چنین تصمیمی موجود نیست.
وی اظهار داشت: بنابراین تشکیل کمیسیون پس از ارجاع تنها برای این که انتخاب اعضای هیئت رئیسه را تکرار کند و به هیئت رئیسه اعلام کند که آن یادداشت مصباحی مقدم وجاهت قانونی نداشت، قانونی بوده است و والسلام.
نماینده تهران خطاب به رئیس مجلس گفت: خواهش می کنم قانون را زیر پا نگذارید، به سوگندتان وفادار باشید و با این اقدام مجلس را خوار نکنید و نگذارید زمینه های لجاجت و قانون گریزی در قوه مجریه اضافه شود.
وی از لاریجانی خواست ختم رسیدگی به لایحه هدفمند کردن یارانه ها را اعلام کند.
لاریجانی در پاسخ به تذکر توکلی گفت: نمایندگان در مجلس شورای اسلامی در جریان بودند که پیشنهاد ارائه شده از سوی مصباحی مقدم در کمیسیون بررسی ارائه شده بود یا نه. به همین دلیل ریاست وقت آن جلسه مجلس، ابوترابی به کمیسیون ارجاع دادند تا این بعد بررسی شود.
وی خطاب به مصباحی مقدم گفت: با صراحت بفرمایید که آیا این پیشنهاد در کمیسیون بررسی شده یا فقط نظر مشورتی داده بودید.
لاریجانی تصریح کرد: اگر بنا به نکته ای که توکلی می گوید، پیشنهاد ارائه شده نظر کمیسیون نبوده باشد کار لایحه تمام شده است و باید به شورای نگهبان برود.
پس از درخواست لاریجانی مصباحی مقدم رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی گفت: آن نامه ای که خدمت رئیس مجلس شورای اسلامی فرستاده شد، حاصل تصمیم اعضای کمیسیون بود که در حاشیه پارلمان نشستیم تا برای حل مشکلی که پدید آمده بود راه حلی در ظرفیت مجلس پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه در نشست فوق، عدد اعضای حاضر به حد نصاب رسیده بود، افزود: نظر دوستان همین بود و اگر مقصود از کمیسیون، محل آن باشد که چنین جلسه ای در محل کمیسیون برگزار نشد.
رئیس کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی اظهار داشت اگر مقصود از کمیسیون، نشست اعضا و تصمیم گیری آنها است این نشست و تصمیم گیری در حاشیه پارلمان انجام شده است بنده هم طی یادداشتی نتیجه آن را به حضرتعالی منتقل کردم.
وی گفت: ما مواجه به آن ماده الحاقی پیشنهادی نیستیم واضح این است که می خواهند زحمات مجلس شورای اسلامی و کمیسیون ویژه که طی این مدت در جلسات کاری فشرده با رئیس جمهوری و دیگران داشته ایم که اتفاقا توکلی هم در این جلسات بود و به آنها رسمیت بخشیده است، زیر سئوال ببرند.
مصباحی مقدم با اشاره به فرمایش رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه مجلس و دولت با وفاق موضوع هدفمند کردن یارانه ها را به جایی برسانند گفت: این وفاق نیامزند به این بود که مشکل مورد نظر رئیس جمهور را بیابیم و آن مشکل را بررسی کنیم تا ببینیم آن را قبول داریم یا خیر و اگر قبول داریم که راه حلی برای آن بیابیم.
وی افزود: ما از بیانات رهبر معظم انقلاب الهام گرفتیم و قصد داشتیم در همین مرحله مشکل ایجاد شده را حل کنیم.
مصباحی مقدم خطاب به رئیس مجلس گفت: به این تذکر توجه نشود و اجازه بدهید عصر امروز چهارشنبه جلسه کمیسیون ویژه که قبلا هم اعلام شده است برگزار شود. وی افزود: اگر نتیجه نشست امروز موافقت اعضا با متن تهیه شده بود که آن را به صحن بیاوریم و در غیر این صورت ختم رسیدگی را اعلام کنید.
لاریجانی در پاسخ به درخواست مصباحی مقدم گفت : ضمن تقدیر از تلاش های کمیسیون ویژه طرح تحول اقتصادی در خصوص بررسی لایحه هدفمند کردن یارانه ها ما در اداره مجلس ضوابط قانونی داریم که باید بر اساس آنها عمل کنیم. وی افزود: مسائل و مشکلات پیش آمده در لایحه هدفمند کردن یارانه ها نیز باید از منهج قانونی حل شود.
لاریجانی اظهار داشت: ختم رسدیگی لایحه هدفمند کردن یارانه ها را اعلام می کنیم تا به شورای نگهبان فرستاده شود.وی تصریح کرد: از نظر مجلس بررسی این لایحه تمام شده است و باید آن را به شورای نگهبان ارسال کنیم بعد از ارجاع شورای نگهبان به موارد دیگر رسیدگی شود.
پس از تذکر توکلی، مصطفی کواکبیان نماینده سمنان نیز در تذکری با استناد به ماده 23 آیین نامه مبنی بر حفظ شان و جایگاه مجلس اظهار داشت: رئیس جمهور به کرات از رسانه ملی استفاده می کند و توپ را در زمین مجلس می اندازد که گویا ما در بررسی لایحه هدفمند کردن یارانه ها وقت را معطل می کنیم.
وی خطاب به لاریجانی گفت: هیچ اشکالی ندارد از مجلس استمزاج می کردید و رای می گرفتید که بررسی لایحه ادامه یابد یا ختم رسیدگی هم اکنون اعلام شود.
رئیس مجلس در پاسخ به کواکبیان یادآور شد: من نظر خود را اعلام کردم کمیسیون ویژه می تواند کارش را ادامه دهد و اصلاحات را پیگیری کند.
بحثی که به کمیسیون ارجاع شده فقط برای یک ماده است که ضیق آیین نامه ای پیدا کرده است بنابراین این لایحه به شورای نگهبان می رود اگر کمیسیون به نظر دقیقی رسید راه حل آیین نامه ای را پیدا می کنیم.
نظر شما