هنر عروسک سازی در جهان برای انتقال فرهنگ غنی کشورها ساخته می شود و امروز عروسک های روستای تاجمیر نشانه های فرهنگ غنی منطقه سربیشه نهبندان را با خود همراه دارند. در حین ساخت عروسک ها، لالایی ها، شعرها و خاطرات زندگی روستایی عشایری که دانش بومی ارزشمندی در آن نهفته است نیز به نمایش می گذارند. ساخت عروسک تنها برای بازی کردن تولید نمی شود، بلکه مثابه ساخت یک فرهنگ کوچک از جامعه محلی است؛ چرا که یک عروسک با خود پوشاک، آرایه ها، داستان ها و دیگر آداب و رسوم بومی را نیز معرفی میکنند.
در روستای تاجمیر مردان، زنان و کودکان همه برای بدست آوردن روزی حلال تلاش میکنند، ولی به دلیل خشکسالی های اخیر، مردان تنها نگهبان محیط زیست و زنان و کودکانشان به ساخت عروسک های بومی و قدیمی خود به سبک نوین هستند. این عروسک ها که با استفاده از تکه پارچه های دورریز، پشم گوسفند و موی بز درست می شوند با محیط زیست سازگار هستند؛ به طوریکه چنانچه فردی آنها را بخرد و پس از مدتی بیرون بیاندازد؛ ظرف مدت ۳ ماه دوباره به طبیعت بر میگردد.
عروسک ها هر کدام یک قصه دارند و «الیاس» نوجوانی است که با فکر خلاقش توانسته با داستان های قدیمی منطقه برای این عروسک ها داستان و قصه بسازد و این امر باعث شده، عروسک های تاجمیری محبوب و پرفروش شوند. در حال حاضر بیش از ۱۵ خانوار (حدود ۴۵ نفر از زنان روستای تاجمیر) در حال تولید عروسک های محلی هستند. هر چند سازندگان اصلی این عروسک ها بانوان هستند؛ ولی سایر اعضای خانواده نیز در ساخت آنها مشارکت دارند.
تقویت حس سازندگی، تقویت حس خلاقیت و اعتماد به نفس و افزایش امید به زندگی، علاوه بر ایجاد شغل و معیشت مکمل از مزایای تولید عروسک های تاجمیر به شمار می رود. عروسک های بومی محلی خراسان جنوبی در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده و قرار است در فهرست آثار یونسکو نیز ثبت جهانی شود.
روستای «تاجمیر» در حوالی مرز ماهیرود در فاصله حدود ۹۰ کیلومتری از مرز افغانستان، در شهرستان سربیشه استان خراسان جنوبی واقع شده است.
نظر شما