-
یادداشتی از روبرت صافاریان؛
پوپولیسم دقیقاً یعنی چه؟
ویژگیهای گفتمان پوپولیستی که کمابیش همه روی آن توافق دارند و بخش عمده کتاب پوپولیسم هم به آنها اختصاص یافته، در سخنوری ترامپ حضور پررنگ دارد، اما نویسندگان اصلا به ترامپ اشارهای نمیکنند.
-
حجت الاسلام رضا غلامی برشمرد؛
هجده مانع اولیه در مسیر شکلگیری تمدن نوین اسلامی
حجت الاسلام رضا غلامی در مراسم افتتاحیه پنجمین هفته علمی تمدن نوین اسلامی، به هجده مانع اولیه در مسیر شکل گیری تمدن نوین اسلامی اشاره کرد.
-
یادداشتی از سیدحسین شرفالدین؛
شمهای از خدمات فکری فرهنگی استاد مصباح یزدی
منصفانه باید گفت که ثمرات به ظهور رسیده چند دهه مجاهدت خستگی ناپذیر استاد مصباح یزدی به رغم همه محدودیتها و کاستیها، بسیار شایان توجه و درخور تحسین است.
-
یادداشتی از مهدی جمشیدی؛
دوگانۀ «تکلیف» و «نتیجه» در تفکّرِ علامه مصباحیزدی
علامه مصباح تصریح میکند که «عدم تحقّقِ نتیجۀ مطلوب»، موجبِ اسقاطِ تکلیف نمیشود؛ یعنی اگر نتیجۀ مطلوب، حاصل نشد، حتّی بهصورتِ مکرّر، این ناکامی، برای «ترکِ وظیفه» در دفعاتِ بعد، حجّت نیست.
-
پاسخ حسن عبدیپور به سخنرانی اخیر عبدالکریم سروش؛
سروش، آیات را بدون توجه به بسترهای سیاسی و اجتماعی معنا میکند
اگر برخی آیات بدون توجه به زمینهها و بسترهای سیاسی، اجتماعی معنا شود توهم خشونت بوجود می آید. چنین برداشتهایی برخاسته از فضای سیاسی و تبلیغاتی و عدم توجه به موازین دانش تفسیر و متن است.
-
یادداشتی از جلال ریزانه/
آیا آیندهپژوهی مدرن و سکولار میتواند در جامعه اسلامی موفق باشد؟
جلال ریزانه عضو هیات علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ و مشاور پژوهشکده مهدویت و آینده نگری در یادداشتی به مقایسه آینده پژوهی در غرب و جامعه اسلامی وتوفیقات این امر در زمان حال پرداخته است.
-
پاسخ حمیدرضا آیت اللهی به سخنرانی اخیر عبدالکریم سروش؛
واقعیتتراشی معوج و ادعاهای سست سروش
عبدالکریم سروش برای به کرسی نشاندن حرفهایش، واقعیتها را به گونهای نشان میدهد که شواهد خلاف آن است. به چه دلیل ایشان میگویند در تورات اصلاً بحث جهنم نبوده است، ولی بعداً وارد شده است؟
-
نقد هادی سروش به سخنرانی اخیر عبدالکریم سروش؛
تناقضهای سروش و تمسک به روایتهای جعلی
قطعاً ایشان براساس ادعاهای سالیان طولانی اش در برابر جنایت و ظلم و قدرت استبدادی و خشونت بار باید مدافع ممانعت از ظلم باشد.
-
یادداشتی از احمد اولیایی:
پدیده سردار سلیمانی؛ آغاز دوباره برای فرهنگ
پدیده ترور و سپس تشییع سردار قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران در دی ماه سال ۹۸ یکی از همان پدیدههایی است که مسیر تحلیل فرهنگی را تغییر میدهد.
-
یادداشتی از عبدالله محمدی؛
سلیمانی؛ مجاهد مخلص نه صرفا جنگجویی شجاع!
شجاعت جهادگران موحد برآمده از تقویت رابطه معنوی با خدا و نفی استقلال از اسباب مادی است، نه برخاسته از تهوری غیرعقلایی.
-
یادداشتی از مجید کافی در نقد نوشته سروش محلاتی؛
تأملاتی بر «رابطه شعور شهروندی با تقلید و ولایتپذیری؟»
مقاله «رابطه شعور شهروندی با تقلید و ولایتپذیری؟» یکی از اساسیترین موضوعات مبتلابه جوانان را بررسی کرده است، اما مسأله فقط به این دسته از مسائل خاتمه نمی یابد.
-
حجتالاسلام خسروپناه:
شخصیت استاد مصباح برای متفکران و سیاستمداران جهان شناخته شده بود
شخصیت استاد مصباح برای متفکران و سیاستمداران جهان شناخته شده بود به طوری که برخی از اهل فلسفه در روسیه و آمریکا و اروپا و آفریقا و شرق آسیا و جوامع دیگر اندیشههای او را دنبال میکردند.
-
بررسی اندیشه های تقریبی آیت الله تسخیری و استاد خسروشاهی؛
تقریب مذاهب در دوراهی استراتژی یا تاکتیک؟
رهبر معظم انقلاب که دغدغه تقریب مذاهب و وحدت مسلمین و همسویی جهان اسلام را از دیرباز داشته اند و دارند و به زعم نگارنده، در زمره قائلان به تقریب حداکثری محسوب می شوند.
-
محمد زارع شیرین کندی نوشت
میراثدار سنت سقراطی در فلسفه اسلامی علامه طباطبایی است نه دینانی
دکتر ابراهیمی دینانی در هر گفتوگویی پیشاپیش دانایی و محق بودناش را پیش فرض میگیرد و این هرچه باشد گفتوگو نیست. چرا او یک بار هم «نمیدانم» را به زبان نمیآورد؟
-
یادداشتی از عبدالله صلواتی؛
چشمها را باید شست، «زمان» را جور دیگر باید دید
مکان قدسی، زمان را بسط میدهد و عمر افزوده در این زمان بسط یافته بیرون از دایره عمرطبیعی و متعارف افراد است و به دلیل حضور امر قدسی، این زمان قدسی است و از زمان تقدس یافته بازخواستی نمیشود.
-
حجتالاسلام خسروپناه:
با شنیدن سخنان زهرآلود ولایتمداران دیروز گریستم
حجتالاسلام والمسلمین خسروپناه با انتشار دلنوشتهای نسبت به اظهارات و مواضع محمود امجد پاسخ داد.
-
یادداشتی از حسن بلخاری؛
در ستایش زبان و زبانشناسی/قدردانی از زحمات یدالله ثمره
مرحوم استاد ثمره به عنوان نخستین دانشآموختگانِ تخصصی در حوزۀ دانش زبانشناسی نقش و نشان خود را در والایش و پالایش این رشته و زبان و ادبیات فارسی بر لوح تاریخ اندیشۀ ایران برنشانده است.
-
یادداشتی از سید علیرضا عالمی؛
پژوهش، معنویت و تمدنسازی
یکی از جاذبههای اصلی تمدن اسلامی در حال حاضر معنویت و شیوهها و شکل و شمایل معنویت گرایی اسلامی است که برآیند آن، آرامش در زندگی انسان است.
-
یادداشتی از موسی نجفی؛
خط قرمز برای «دبه» کردن سیاستمداران تا کجاست؟
در بین ملل متمدن و جامعه مدنی آنچه پذیرفته شده است و خط قرمز سیاستمداران و جناحهای سیاسی محسوب میگردد، قانون اساسی یک کشور به عنوان «میثاق ملی» است.
-
یادداشتی از مصطفی راهی؛
دانشجوی انقلابی انتقالدهنده آرمانهای انقلاب به درون مردم
بیشترین خدمات را به انقلاب اسلامی، دانشجویانی دادهاند که در مسیر اعتلای آرمانهای انقلاب اسلامی جانبرکف وارد میدانهای سخت شدهاند و این مسیر همچنان باید ادامه پیدا کند.
-
یادداشتی از معین شرافتی؛
ترسهای شیطانی را بشناسیم
ترس از مرگ و ترس از فقر و ترس از دشمن سه ترسی است که ریشه شیطانی دارد. ترسهایی که نه تنها جان مادی ما را بیمه نمیکند، بلکه حیات معنوی ما را هم شدیداً به خطر میاندازد.
-
یادداشت مهمان؛
آثار انفاق در آخرت از نگاه قرآن
واقعیت برآمده از متون دینی آن است که انفاق کنندگان مؤمن، قدم در میدان تجارت پرسودی نهاده اند که ابدی و همیشگی است.
-
یادداشتی از علیاصغر هادوینیا؛
اخلاق و اقتصاد از دیدگاه قرآن کریم
بهترین راه برای تبیین ارتباط اخلاق و اقتصاد، ارائه منطقی است که بتوان از طریق آن این ارتباط را نفی یا اثبات کرد. این منطق بازگشت به رابطه بین هستها و بایدها میکند.
-
یادداشت و تامل؛
ترور در آبسرد، آبسردی روی دیپلماسی انفعال!؟
نه تنها ترور آبسرد نمیتواند آبسردی باشد بر روند دیپلماسی آینده کشورمان بلکه میتواند نقطه عزیمتی باشد برای یک شیفت و بازنگری در زمینه نوع نگاه به دیپلماسی.
-
یادداشتی از مهدی مولاییآرایی؛
مجاهد حقیقی و فخر علمی ایران
فخریزاده در مسیر «تمدنسازی نوین اسلامی»، طریق «العلم سلطان» را انتخاب کرد و برای یادگیری دانشهای روز دنیا، استقامت و پایداری نشان داد و خود را به مرز دانش دنیا رساند.
-
یادداشتی از حبیب الله بابایی؛
نقطۀ آشوب در جهان اسلام
دفاع تمدنی(آنچه شهید فخریزاده دنبال میکرد)و جهاد تمدنی(آنچه شهید سلیمانی رهبری میکرد)با نقطههای آشوب در دنیای اسلام، میتواند نقطه عزیمتی در ایجاد پیوستگی در صفهای گسسته مسلمانان باشد.
-
یادداشتی از محسن الویری؛
شهید محسن فخریزاده، آموزگار خدمت خالصانه
شهید فخریزاده به آنها که جز به خدا نمیاندیشند و خشنودی او را بر هر چیزی برتر مینهند، آموخت که چگونه میتوان در لابلای انبوه هیاهوها، آرام و بیهیاهو به این مردم خوب و نجیب خدمت کرد.
-
یادداشتی از شهید فخریزاده؛
چالش فیزیک جدید با معلومات تجربی/ فلسفه صدرا چگونه با نظریه انیشتین متقارن شد؟
دانشمند شهید محسن فخریزاده: اگر از فیلسوفان علم یا فیزیک سوال شود مهمترین چالش توسط فیزیک جدید چیست با پاسخهای متفاوتی روبرو میشویم. به نظرم چالش عمده مربوط به ارزش معلومات تجربی میشود.
-
مهدی گلشنی در یادداشتی نوشت
شهید فخریزاده معتقدبودند باید به داشتههای فلسفی خودمان برگردیم
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: شهید فخری زاده معتقد بودند از حکمت اسلامی در راستای توسعۀ علم و فناوری و نوآوری برای ایجاد سبک زندگی اسلامی و تمدن ایرانی- اسلامی نوین برآئیم.
-
یادداشتی از طاهر قلی زاده محمدی؛
لزوم احترام به زنان از نگاه اسلام
صحبت از جایگاه اصیل بانوان، صحبت از مقام انسانی که پاک بودن و مراقبت از آن، حافظ نسلهای متعدد و قدرت و شکوه جامعه خواهد بود و تحقیر، ظلم و پردهدری از او سبب نابودی خانواده می شود.