به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، رحيم عبادي در يك نشست خبري با بيان اين مطلب افزود: با وجود ابنكه ازدواج يك پيوند مقدس در آيين و اعتقادات و فرهنگ كشورماست و مي تواند حيات بخش روحيات افسرده جوانان باشد اما امروزه به عنوان دغدغه هاي اصلي جوانان و خانواده آنها محسوب مي شود .
وي افزود : گرچه ازدواج يك امر خصوصي است كه توسط جوانان انجام مي شود و دولت دخالت مستقيم در آن ندارد، اما وظيفه دولت تسهيل در امر ازدواج ، تقويت نهاد خانواده و بستر سازي براي تشويق جوانان به امر ازدواج است، بر همين اساس سازمان ملي جوانان براساس وظيفه قانوني كه در برنامه سوم و چهارم برعهده دارد مسئوليت دارد تا نسبت به ساماندهي ازدواج جوانان اقدام كند.
وي گفت : سند برنامه ساماندهي ازدواج جوانان بعد از گذشت 9 ماه، هفته گذشته به شوراي عالي جوانان ارائه وتصويب شد و مقرر شد ظرف مدت يك ماه سازمان ملي جوانان و سازمان مديريت وبرنامه ريزي دستور العمل اجرايي آن را تهيه و به هيات وزيران ارايه كند تا اقدامات اساسي در امرازدواج جوانان صورت گيرد.
وي در خصوص نتيجه بررسي هاي انجام شده در اين گزارش گفت: در حال حاضر 4/33 درصد كل كشور را جوانان تشكيل مي دهند و اين نسبت در مناطق شهري و روستايي داراي شرايط مشابه است، به گونه اي كه در شهر 4/33 و در روستا 5/33 درصد جمعيت را جوانان تشكيل مي دهند .
عبادي در خصوص نسبت جنسيتي دختران در سالهاي 75 تا 83 گفت: در سال 75 نسبت جنسيتي مرد به زن 7/99 درصد بود كه اين نسبت طي سالهاي گذشته در سال 83 به 2/102 درصد رسيده است به عبارتي از هر 200 نفر جمعيت 102 نفر مرد و 98 نفر زن هستند.
وي تعداد ازدواج هاي ثبت شده در سال 65 را 340 هزار و 342 فقره و در سال 82، 681 هزار 34 فقره اعلام كرد و گفت: نرخ رشد ازدواج طي سالهاي گذشته 75/2 درصد بوده است همچنين در سال 65، 35 هزار و 211 فقره طلاق ثبت شده در حالي كه در سال 82 اين رقم به 72 هزار 359 فقره رسيده است و اين در حالي است كه نرخ رشد طلاق طي سالهاي گذشته11/9 درصد رشد داشته است.
وي افزود : در سال 65 نسبت طلاق به ازدواج 3/10 درصد بوده كه در سال 82 اين نسبت 6/10 درصد شده به عبارتي از هر 100 ازدواج 10 مورد به طلاق مي انجامد.
رييس سازمان ملي جوانان گفت : بر اساس آمارهاي رسمي كشور در 10 سال گذشته تا سال 80 نسبت مازاد دختران به پسران 2 ميليون و 137 هزار 242 نفر بوده است كه تا سال 1390 مجموع مازاد پسران به يك ميليون و 790 هزار 42 نفر مي رسد.
وي گفت: آمار جوانان متاهل از 60 درصد در سال 75 به 48 درصد در سال 83 رسيده است به نوعي كه تعداد متاهلان كاهش يافته است.
عبادي در خصوص تغيير سن ازدواج طي سالهاي گذشته گفت: طي سالهاي گذشته سن ازدواج جوانان كاملا تغيير يافته به گونه اي كه دختران از 19 به 23 و پسران از 22 به 27 رسيده است.
وي مهمترين علل تاخير درازدواج را خدمت سربازي ، بيكاري و بالا رفتن هزينه هاي زندگي ذكر كرد و گفت: تحولات فرهنگي طي سالهاي گذشته ، مادي شدن ارزش ها ، تحولات اقتصادي ، بحث اشتغال و بيكاري مهمترين علل تاخير در امر ازدواج محسوب مي شود .
رييس سازمان ملي جوانان پايين بودن سطح اطلاعات بين زوجين ، عدم بلوغ جنسي ، اختلاف سني بين زوجين ، دخالت ديگران در زندگي زناشويي را مهمترين علل طلاق طي سالهاي گذشته در جامعه ذكر كرد.
وي با بيان اينكه پديده تاهل در بين جوانان روستايي بيش از پسران شهري است گفت: در برخي از استانها مانند كهگيلويه و بويراحمد ، بوشهر ، كرمان ، سيستان و بلوچستان نرخ رشد ازدواج بيشتر از ساير استانها بوده است .
وي گفت: بررسيها نشان مي دهد سن ازدواج در بين دختران سير صعودي داشته اما سن ازدواج در بين پسران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي كاهش يافته است.
وي گفت: به منظور نهادينه كردن نقش خانواده ، افزايش آگاهي جوانان ، افزايش مشاركت افراد خير ، فعال كردن نقش دولت دستگاههاي مرتبط با دولت در امر ازدواج سه برنامه پيش بيني شده است كه طي سالهاي آينده انجام مي گيرد.
عبادي با بيان اينكه تقويت مشاوره ، الزام زوج هاي جوان براي آموزش مهارت ها ، تقويت و گسترش سلامت روان از مهمترين برنامه ها در مرحله قبل از ازدواج است ، گفت: به منظور اطلاع رساني تكاليفي به وزارت آموزش و پرورش و آموزش عالي داده شده تا براي آماده سازي جوانان براي ازدواج در محتواي دروس مطالبي را در اين خصوص بگنجانند.
وي گفت: براي تسهيل درامر ازدواج اقداماتي بايداز سوي دولت براي تشويق جوانان صورت گيرد و دولت بايد با افزايش تسهيلات بانكي براي جوانان و كمك هزينه خريد مسكن ارزان قيمت اقدام كند.
وي با اشاره به اينكه در مرحله بعد ازدواج بايد اقداماتي در جهت كاهش طلاق در جامعه و تحكيم خانواده صورت گيرد ، گفت: اعطاي تسهيلات تشويقي و تحت پوشش قرار دادن بيمه هاي اجتماعي زوجين از جمله برنامه ها در جهت كاهش طلاق در جامعه خواهد بود كه اميدواريم در پايان برنامه چهارم نرخ رشد ازدواج از 75/2 درصد به 5/5 درصد برسانيم و همچنين نرخ رشد طلاق را از 11/9 به نصف برسانيم .
وي تصريح كرد : كميته ملي ساماندهي ازدواج جوانان در سازمان ملي جوانان باهمكاري وزارت علوم ، آموزش و پرورش ، بانك مركزي ، وزارت رفاه و سازمان مديريت و برنامه ريزي تشكيل مي شود تا بتوانيم برنامه هاي در حوزه ازدواج جوانان را اجرايي كنيم .
رييس سازمان ملي جوانان خاطرنشان كرد: در خصوص امر ازدواج غفلت هايي از سوي دولت صورت گرفته ، اما سعي خواهيم كرد كارهاي جدي و اساسي را عملي كنيم .
نظر شما