۲۷ دی ۱۳۹۰، ۱۲:۴۶

گزارش مهر/

دیدگاه موافقان و مخالفان طرح شفافیت هزینه‌های انتخاباتی در مجلس

دیدگاه موافقان و مخالفان طرح شفافیت هزینه‌های انتخاباتی در مجلس

نمایندگان مجلس شورای اسلامی با بررسی فوریت طرحی در مجلس مخالفت کردند که معتقدند طرح مذکور اختیاراتی به وزارت کشور در رد صلاحیت نامزدها می دهد که مغایر قانون است.

به گزارش خبرنگار پارلمانی مهر، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی روز سه شنبه بررسی دو فوریت طرح الحاق و اصلاح موادی از قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی را در دستور کار داشتند. این طرح با 100 امضا تقدیم هیئت رئیسه مجلس شده است و طراحان تلاش دارند با تصویب فوری آن کاری کنند تا در زمینه هزینه های انتخاباتی داوطلبان نمایندگی مجلس شفاف سازی شود.

بررسی 2ماهه طرح انتخاباتی در مرکز پژوهش ها

بر اساس این گزارش کریم قدوسی عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس و نماینده مشهد به عنوان یکی از طراحان این طرح در سخنانی به منویات مقام معظم رهبری در خصوص نظارت نمایندگان بر خود اشاره کرد و گفت: بهتر است نسبت به موضوعی که مورد توجه مقام معظم رهبری است توجه در خوری نشان دهیم.

وی ادامه داد: در این طرح موادی برای نظارت بر رفتار نمایندگان در انتخابات مصوب می شود تا هزینه های انتخاباتی به صورت متعارف باشد، این در حالیست که در طرح نظارت بر رفتار نمایندگان و به سایر قوانین چنین موضوعی لحاظ نشده است.

قدوسی خاطر نشان کرد: مرکز پژوهش‌های مجلس نیز 2 ماه روی این طرح کار کرده است و بهتر است با رای به آن مانع نزدیک شدن نمایندگان به صاحبان قدرت و ثروت شویم.

انعکاس نامناسب تصویب طرح در بیرون مجلس

محمدرضا خباز نماینده کاشمر در مخالفت با 2 فوریت این طرح گفت: اگر چه طراحان با نیت خدمت و نیت مثبت این طرح را تنظیم کرده اند اما خطاب من به هیئت رئیسه مجلس است، بهتر بود به آقای قدوسی یادآور می شدند که در فوریت این طرح صحبت کند نه درباره محتوا.

خباز ادامه داد: طرح های 2 فوریتی زمانی مطرح می شود که امر مهم و ضروری وجود داشته باشد و یا ضرر عمده ای به کشور و نظام وارد شود.

نماینده کاشمر ادامه داد: طراحان اگر نگران گروه انحرافی بودند بهتر بود 6 ماه یا یک سال قبل این طرح را ارائه می کردند. ارائه این طرح در شرایط فعلی انعکاس بیرونی منفی دارد زیرا 5 هزار و 400 کاندیداهایی که از بیرون از مجلس عرایض ما را گوش می کنند تصور می کنند مجلس در صدد تثبیت خود است در حالیکه نیت آقایان خیر است اما دو فوریت نیازی ندارد.

وی گفت: هم اکنون کار انتخابات آغاز شده و موضوع رسیدگی به صلاحیت ها از هیئت های اجرایی رد شده است و هم اکنون هیئت نظارت استانها نظر می دهد و نیازی نیست که در این شرایط حساس بی جهت دغدغه ایجاد کنیم.

عضو فراکسیون اقلیت مجلس یادآور شد: تبصره یک این طرح تصریح دارد داوطلبان و کسانی که کاندیدای نمایندگی می شوند از زمان اعلام تایید صلاحیت تا زمان اعلام نتایج انتخابات اگر از صلاحیت های قانونی تنزل یابند یا مرتکب جرم شوند این وزارت کشور است که حق دارد آنها را رد صلاحیت کند.

اختیار فوق قانون برای وزارت کشور قائل نشویم

خباز گفت: در حالیکه به هیچ وجه من الوجوه وزارت کشور چنین حقی ندارد، چرا باید چنین حقی را برای وزارت کشور قائل شویم؟ اگر کسی جرمی داشته باشد این قوه قضائیه باید به آن رسیدگی کند.

وی گفت: به نظر بنده با این طرح نگرانی برای کاندیداهای سراسر کشور بوجود می آید و تاثیر منفی در روحیه آنها دارد. این طرح مشکل انتخابات را که حل نمی کند بلکه به مشکلات خواهد افزود.

مجلس را تحویل دولت ندهیم

به گزارش مهر، در حین بررسی این طرح جواد جهانگیرزاده نماینده ارومیه با اخطار قانون اساسی به استناد اصول 57 و 85 گفت: اصل 57 در تفکیک قوا تاکید می کند و اصل 85 تصریح دارد که سمت نمایندگی قائم به شخص است و قابل واگذاری نیست و همچنین بیش از 40 اصل قانونی داریم که شرایط انتخابات را بیان می کند. همچنین در قانون تاکید شده مصادیق تبلیغات و هزینه های غیر متعارف مشخص شده است، با این طرح مجلس را تحویل دولت می دهیم.

وی از علی لاریجانی رئیس مجلس که ریاست جلسه را بر عهده داشت خواست تا اعلام کند این طرح با قانون اساسی منافات دارد یا خیر؟

لاریجانی در پاسخ به جهانگیرزاده گفت: این مورد از مواردی است که می تواند اصلاح شود اگر اشکالی وجود دارد امکان اصلاح است هم اکنون بحث فوریت آن مطرح است.

طرح شفافیت مالی کاندیداها ربطی به جریان انحرافی ندارد

حمید رسایی نماینده تهران در موافقت با دو فوریت این طرح گفت: 2 فوریت زمانی مطرح می شود که هدف جلوگیری از خسارت احتمالی و یا از بین رفتن فرصت باشد. آقای خباز فرمودند این موضوع فوریت ندارد اما آیا پاسخ به مطالبه رهبری که نسبت به این موضوع حساسیت ویژه نشان داده اند فوریت ندارد؟

نماینده تهران ادامه داد: این طرح مربوط به انتخابات مجلس نیست بلکه به همه انتخابات مربوط می شود. ما باید به مردم اطمینان دهیم که مجلس دنبال این است که از ورود کسانی که با هزینه های هنگفت قصد ورود به مجلس را دارند جلوگیری کند. آیا ضرر بیش از این که عده ای با ثروت های هنگفت وارد مجلس شوند؟ وصل شدن به کانون های قدرت و ثروت فقط مربوط به دولت و شهرداری نیست بلکه افراد و کارخانجات هم می توانند متصل شوند و البته امکان ارتباط یک نماینده مجلس به کانون‌های قدرت و ثروت بیشتر از دیگران است. اتفاقا تلقی مردم این است که این طرح عادلانه است و همینطور برای دفاع از شان مجلس هشتم است.

وی گفت: اگر قانونی را به تصویب برسانیم که در رقابت‌های انتخاباتی شفاف سازی شود بصیرت در جامعه بیشتر می شود و نمایندگان و رئیس جمهوری که به کانون قدرت می رسند از شایستگی بیشتری برخوردار خواهند شد.

رسایی گفت: مگر حقوق نمایندگی چقدر است که برخی صدها میلیون خرج می کنند تا به این جایگاه برسند معلوم است به اینجا رسیدن منافع دیگری نیز دارد.

وی در پاسخ به اظهارات خباز که تاکید کرد طراحان نگران جریان انحرافی هستند، گفت: این طرح ربطی به جریان انحرافی ندارد. مگر 8 سال پیش که میلیاردها تومان خرج کردند تا وارد مجلس شوند جریان انحرافی وجود داشت؟ چه انحرافی و غیر انحرافی مجلس باید جلوی همه کسانی که پول خرج می کنند تا به مجلس برسند را بگیرد این باعث عزت و آبروی مجلس می شود.

این عضو جبهه پایداری خاطر نشان کرد: نمایندگان با رای بالا به فوریت این طرح رای دهند البته برخی اشکالات در طرح وجود دارد که می توانیم در جزئیات به آن بپردازیم.

مخالفت طراح با فوریت طرح

در ادامه جلسه نورالله حیدری دستنایی نماینده اردل و فارسان که به عنوان طراح این طرح را امضا کرده بود در مخالفت با دو فوریت این طرح صحبت کرد.

دستنایی گفت: آنچه که موافقان و طراحان مطرح کردند بسیار صحیح و منطقی است اما هم اکنون فوریت ندارد.

وی نیت طراحان را خیرخواهانه و حرکت آنان را ارزشی دانست و ادامه داد: بررسی چنین طرحی در دقایق 90 مجلس هشتم شائبه منفعت برای نمایندگان فعلی را در پی دارد هم اکنون زمان لازم برای اجرای این طرح نیست باید بستر و سازوکار و توجیه و آموزش آن فراهم باشد و قطعا برای مجلس آینده این سازوکار فراهم نمی شود.

وی تاکید کرد: طرح مذکور در فضای کارشناسانه و در فرصت مناسب مورد بررسی قرار گیرد.

سید حسین نقوی حسینی نماینده ورامین و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز در موافقت با دو فوریت این طرح گفت: ما نهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی را در پیش داریم اگر قرار باشد نمایندگان مجلس برای ورود به مجلس به کانون های ثروت و قدرت نزدیک نشوند باید از مجلس نهم آغاز کنیم.

وی گفت: نه تنها این طرح به نفع نمایندگان فعلی نیست بلکه ناظر به رفتار نمایندگان فعلی خواهد بود.

نمایندگان مجلس پس از استماع نظارت موافق و مخالف با 56 رای موافق، 97 رای مخالف و 30 رای ممتنع از 206 نماینده حاضر با 2 فوریت این طرح مخالفت کردند.

طراحان سپس خواستار رای گیری برای یک فوریت طرح شدند که مجددا نمایندگان با 63 رای موافق، 92 رای مخالف و 20 رای ممتنع از 205 نماینده حاضر با یک فوریت نیز مخالفت کردند. این در حالیست که 100 نماینده پای این طرح را امضا کردند.

به گزارش مهر، این طرح به صورت عادی در مجلس مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

متن طرح شفافیت هزینه های انتخاباتی

در ماده واحده این طرح قید شده است 2 تبصره به ماده 3 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی الحاق می شود که بر اساس تبصره یک آن در صورتیکه هر یک از داوطلبان نمایندگی مجلس شورای اسلامی از زمان اعلام تایید صلاحیت تا زمان تایید نتایج نهایی انتخابات، از صلاحیت های قانونی تنزل یابد یا مرتکب هر یک از جرائم و تخلفات مذکور در این قانون شود، وزارت کشور موظف است طبق نظر شورای نگهبان نسبت به رد صلاحیت داوطلب اقدام کند.

در تبصره 2 نیز آمده است: احراز عدم صلاحیت هر یک از نامزدها توسط شورای نگهبان پس از تایید نتایج نهایی انتخابات یکی از موارد رد اعتبارنامه نمایندگان تلقی خواهد شد.

طراحان در این طرح خواستار الحاق یک تبصره یه ماده 45 قانون انتخابات مجلس شده اند که بر اساس آن داوطلبان انتخابات باید همراه با فرم ثبت نام، لیست تمامی دارایی های منقول و غیر منقول خود و همسر و فرزندان خود را اعلام کنند و حداکثر 24 ساعت پس از پایان زمان قانونی تبلیغات نیز گزارش مکتوب به عملکرد و هزینه های انتخاباتی خود و منابع تامین آنها را به هیئت های اجرایی و نظارت تحویل نمایند.

به گزارش مهر، این طرح 10 ماده دارد و به صورت عادی در مجلس بررسی خواهد شد.

مصباحی مقدم، حسینیان، آقاتهرانی، کوثری، هدایتخواه، کوچک زاده، مقدسی، بزرگواری، نقوی، زارعی، ابطحی، غضنفرآبادی، بروجردی، یحیی زاده، قاضی پور، رسایی، ادیانی راد، رامین، عابدی، فرهنگی، کواکبیان، شهرزاد، سروری، مطهری (شبستر)، ابوترابی فرد، نادران، دهقانی نقندر از جمله چهره های شاخصی هستند که طرح مذکور را به امضا رسانده اند.

کد خبر 1511553

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha