به گزارش خبرنگار مهر، جلسه نقد و بررسی رمان «شهری گمشده زير رملها» نوشته اثر طلا نژادحسن، در قالب سلسله جلسات هفتشهر قلم، عصر دیروز دوشنبه ۲ شهریور در فرهنگسرای ارسباران برگزار شد.
قباد آذرآيين نويسنده و روزنامهنگار در ابتدای این برنامه، با اشاره به نام رمان، آن را برخاسته از باوری خرافی و افسانهای در خطه جنوب دانست که بر اساس آن، اين باور وجود دارد که شهری در زير رملها مدفون شده، اما ساکنان آن زندهاند؛ هر از گاهی کسی از آنها از شهر خارج می شود و يکی از آدمهای ساحل را با خود می برد.
وي افزود: در اين رمان، اين افسانه به استعاره گرفته شده است؛ استعاره ای از تاريخ. که تکرار می شود و در دورههای زمانی گوناگون، کسی و کسانی را با خود می برد.
نويسنده مجموعه داستان «داستان من نوشته شد» با قرائت بخشی از متن رمان اين اثر را با آثار برجسته پستمدرن مقايسه کرده و با توجه به اختصاصات فرمی و زبانی اينگونه آثار، رمان نژادحسن را فاقد ويژگی های آثار پست مدرن و تجربهای ناموفق در اين زمينه دانست.
در ادامه فرزانه کرمپور داستان نویس و منتقد با ذکر نمونه هايی از متن کتاب، گفت: به نظرم نويسنده در انتخاب زبان سهلانگارانه عمل کرده و کاربرد واژگانی با شکل غلط عاميانه و محاورهای، نه در ديالوگها، بلکه در روايت مناسب و مطلوب نيست.
این داستان نویس همچنين مضمون این رمان را تکراری دانست و گفت: در جايی که مضمون تازه و بکر نيست، توجه به اجرا و فرم روايت اهميت پیدا می کند و فرم بايد برجستگی و ويژگی های متمايزی داشته باشد.
نويسنده کتاب «اين خانه پلاک ندارد» گفت: پيچيدگی شديد در روايت داستان که ظاهراً ناشی از رعايت ملاحظاتی غيرداستانی است، هم خواننده را دچار سردرگمی می کند و به زحمت می اندازد و هم اينکه اساساً قابل قبول و توجيهپذير نيست. به نویسنده این اثر پیشنهاد می کنم، بیشتر به آثار اجتماعی رو بیاورد.
مصطفی عليزاده نیز درباره پست مدرنيسم و داستان ايرانی، گفت: داستان پستمدرن برخاسته از فلسفه و انديشه پست مدرن است. وقتی هنوز تفکر و انديشه پستمدرن ايرانی وجود ندارد، خلق اثار ادبی پست مدرن محدود و تقليليافته به بازی های فرمی می شود.
سردبير «کافهداستان» همچنين گفت: رويکرد پستمدرنها در جهت ناديدهگرفتن مرز بين داستانهای نخبهگرا و عامهپسند و توسعه دايره مخاطبان است. «شهری گمشده زير رملها» به جهت سختخوانی شديد آن، در نقطه مقابل آثار پستمدرن قرار دارد؛ هرچند بازی های فرمی بسياری از گونه آثار پستمدرنيستی در آن ديده می شود.
نظر شما