۵ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۸:۳۵

فناوري هسته اي ايران به غرور ملي تبديل شده است / بي اعتمادي ميان ايران و اروپا به مساله هسته اي محدود نمي شود / از فرصت مذاكره ايران و آمريكا براي كاهش تشنج در روابط تهران واشنگتن استفاده صحيح و به موقع شود

فناوري هسته اي ايران به غرور ملي تبديل شده است / بي اعتمادي ميان ايران و اروپا به مساله هسته اي محدود نمي شود / از فرصت مذاكره ايران و آمريكا براي كاهش تشنج در روابط تهران واشنگتن استفاده صحيح و به موقع شود

رئيس سابق كميته امنيت بين المللي شوراي عالي امنيت ملي توجه به عناصر كليدي و شرايط جديد موجود در موضوع هسته اي ايران و همچنين فعال شدن كميته هاي سه گانه همكاري هاي ايران و اروپا را راه برون رفت از شرايط فعلي خواند.

به گزارش خبرنگار سياسي "مهر"، حسين موسويان كه پيشتر سخنگويي تيم مذاكره كننده هسته اي ايران را به عهده داشت در كنفرانس بين المللي برنامه انرژي هسته اي ايران؛ سياست ها و چشم اندازها به تشريح 10 عنصر كليدي براي حل مساله هسته اي ايران پرداخت.

وي با اشاره به پيچيده تر شدن موضوع هسته اي ايران با گزارش به شوراي امنيت گفت: با اين وجود هنوز راه مصالحه باز است و طرفين به نقطه غير قابل بازگشت نرسيده اند.

وي توجه به واقعيت هاي داخلي ايران از جمله ملي بودن مساله هسته اي ايران و توافق همه جناحها و گروهها و احزاب و شخصيت هاي كشور را بر سر حق ايران در بهره مندي از چرخه سوخت وتبديل موضوع به غرور ملي را به عنوان اولين و مهمترين نكته قابل توجه در موضوع هسته اي ايران خواند و گفت: نبايد ملت ايران به اين نتيجه برسد كه اروپايي ها به دنبال محروميت ايران از تكنولوژي پيشرفته و تبعيض عليه ايران هستند.

موسويان تاكيد كرد: عدم اعتماد موجود بين ايران و اروپا به مساله هسته اي محدود نمي شود و حل اين مساله نيز موجب حل كليه مسائل بين ايران و اروپا نخواهد بود ، به همين دليل دستيابي به راه حلي براي مساله هسته اي از طريق مذاكره، مسير حل ساير اختلافات و مسائل را تسريع خواهد كرد.

وي تعديل بزرگنمايي دروغين در خصوص مساله هسته اي ايران كه منجر به پيچيده شدن حل موضوع شده است را از ديگر واقعيات قابل توجه براي حل موضوع دانست.

رئيس سابق كميته بين المللي شوراي عالي امنيت ملي تاكيد كرد: حق ايران در چارچوب ان پي تي نبايد خدشه دار شود و طرف هاي درگير بايد به جمهوري اسلامي ايران اطمينان دهند كه اجراي بدون تبعيض حق قانوني و مشروع ايران در مورد چرخه سوخت در قالب ان پي تي را مي پذيرند مطلبي كه در اولين بند توافقنامه اكتبر 2004 پاريس مورد پذيرش اروپايي ها قرار گرفت لذا نبايد موضوعي خارج از چارچوب ان پي تي به ايران تحميل شود.

موسويان تاكيد كرد: آژانس بين المللي انرژي اتمي به عنوان تنها سازمان مسئول بين المللي براي اطمينان از صلح آميز بودن و عدم انحراف فعاليت هاي هسته اي كشورهاي عضو مي تواند با ارائه فرمولي براي اطمينان از عدم انحراف كمك كند.

وي يادآور شد: اين راه حل در ملاقات اوايل سال 2005 پاريس، مورد توافق شيراك رئيس جمهور فرانسه و دكتر روحاني مسئول سابق پرونده هسته اي ايران قرار گرفت.

موسويان مشاركت ساير كشورها در غني سازي ايران را كه براي اولين بار در نيمه اول سال 2004 از سوي مذاكره كنندگان ايراني اعلام شد را به عنوان ديگر موارد قابل توجه براي يافتن راه برون رفت از وضعيت فعلي دانست و گفت: اين راه بار ديگر در نيمه 2005 توسط رئيس جمهور ايران در اجلاس نيويورك به طور رسمي به جهانيان عرضه شد و مي تواند زمينه ساز همكاري و حضور مشترك كشورهاي منطقه در جهت اعتمادسازي منطقه اي باشد.

وي در ادامه گفت: در ديدار اوت 2005 آقاي امبكي رئيس جمهور آفريقاي جنوبي و دكتر روحاني توافق شد كه محصول پروژه يو سي اف اصفهان به آفريقاي جنوبي صادر شده و متقابلا معادل آن كيك زرد در اختيار ايران قرار گيرد.

وي افزود: رئيس جمهور آفريقاي جنوبي اين ابتكار را طي نامه اي به اطلاع سران آمريكا، فرانسه، آلمان و انگليس رساند تا پروژه اصفهان با توافق طرفين راه اندازي شود، پيشنهاد مذكور علي الاصول مورد قبول اروپايي ها قرار گرفت و لذا شانس توافق در اين مورد همچنان وجود دارد.

وي در عين حال گفت: مي توان پروژه يو سي اف اصفهان را نيز در چارچوب پيشنهادي ايران در مورد كنسيرسيوم مشترك بين المللي غني سازي و توليد سوخت قرار داد.

موسويان تاكيد كرد: مواردي همچون تصويب پروتكل الحاقي، اطمينان از پايبند ماندن ايران به معاهده ان پي تي و همكاري شفاف با آژانس بين المللي انرژي اتمي محورهاي مهمي براي جلب اعتماد جامعه جهاني است و جمهوري اسلامي ايران در پذيرش اين موارد منعطف است.

وي همچنين پيشنهاد داد از فرصت مذاكرات ايران و آمريكا در مورد عراق براي كاهش تشنج در روابط تهران واشنگتن استفاده صحيح و به موقع شود تا مذاكرات سياسي هسته اي ايران نيز بتواند در فضايي آرام پيش رود.

به گفته موسويان با توجه به اين عناصر كليدي كار گروههاي سه گانه همكاري هاي سياسي - امنيتي، تكنولوژي و هسته اي پيش بيني شده در توافقنامه پاريس ظرف مدت 3 ماه همه محورهاي همكاري هاي همه جانبه مذاكره شده قبلي را ارتقا داده و نهايي كند.

وي تصريح كرد: در اين صورت موضوع هسته اي ايران مي تواند همچون قطعنامه نوامبر 2004 از دستور كار شوراي حكام خارج شود و البته از دستور كار شوراي امنيت نيز به كلي حذف گردد.

کد خبر 317109

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha