حسین مهدوی پارسا در گفتگو با خبرنگار مهردرباره مهم ترین رفتارهای اقتصادی امام رضا(ع) اظهار کرد: در نظام فکری امام رضا(ع)، جهاد و تلاش مقدس اقتصادی در راستای تعالی جامعه اسلامی و استمرار حیات مطلوب جامعه است.
وی ادامه داد: این تلاش اقتصادی به نحوی است که امام رضا(ع) سامان بخشیدن به دنیای انسان ها را در گرو پایبندی به این مهم میدانست، در نتیجه مردم را به کار و کوشش فرا می خواند.
کارشناس پژوهش اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: از دیدگاه امام رضا(ع)، ارزش معنوی کار چنان است که مقام کارگر را فراتر از مقام جهادگران در راه خدا می داند و می فرماید «آن که با کار و کوشش، در جستجوی مواهب زندگی برای تأمین خانواده خویش است، پاداشی بزرگ تر از مجاهدان راه خدا دارد».
مهدوی با بیان اینکه علاوه بر درک اهمیت و ارزش کار و تلاش و مجاهدت اقتصادی، سبک زندگی و آموزه های اقتصادی حضرت رضا (ع) می تواند سرلوحه زندگی شخصی و اجتماعی همه مسلمانان و شیعیان شود، افزود: با استفاده از سیره و سخن آن حضرت و الگوگیری از روش زندگی حضرت رضا(ع)، می توانیم به راهکارهای مؤثری در سبک زندگی اقتصادی خویش دست یابیم.
وی ادامه داد: اسناد تاریخی، نمونه های بسیاری از خدمات و کمکرسانیها و سازندگیهای علی بن موسی الرضا (ع) را ذکر می کند، از جمله احداث مسجد، ساختن حمام، حفر چاه، احداث قنوات. حضرت گاهی با دست مبارک خود در احداث این بناها مشارکت می کرد و به هدایت و تشویق سایر افراد می پرداخت، امام رضا(ع) در جریان سفربه خراسان و زمانی که وارد نیشابور شد، در محله ای حمام و حوض عمومی ساخت.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: امام رضا(ع) با استفاده از موقعیت مناسبی که فراهم آمده بود، تلاش کرد تا بار وظایف مالیاتی رعایا سبک تر شود و میزان خراج محصول تقلیل یابد و سایر عوارض و مالیات هایی که مطابق شریعت اسلام نبود، لغو شوند.
مهدوی با تاکید بر اینکه ثروت اندوزی و گردآوری بی حساب مال، یکی از عوامل ایجاد شکاف طبقاتی بین جامعه است، گفت: امام رضا(ع) در کلام گهربارش به ریشه های زراندوزی و بررسی زراندوزان از منظر روان شناختی اشاره کرده، انگیزه های زراندوزی را چنین بیان می کند که «مال جمع نمی شود مگر با پنج خصلت: بخل شدید، آرزوی دراز، حرص غلبه کننده، قطع رحم و مقدم داشتن دنیا بر آخرت.»
وی تاکید کرد: بی گمان مال اندوزی نکوهیده که انگیزههایی شیطانی دارد، موجب کسب ثروت از راه های ظلم، استثمار، احتکار، تولید جنس بی کیفیت، غصب، رباخواری و مانند آین ها می شود و این نوع ثروت نکوهیده از راه تولید و سرمایه گذاری های سازنده و کسب های حلال حاصل نمی شود.
کارشناس پژوهش ادارهکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با تأکید بر اینکه اسراف، عامل اصلی فقر و تهی دستی به شمار می رود، گفت: امام رضا(ع) تباه سازی اموال را پدیده ای ناپسند می داند و دوستان و پیروان خویش را از این پدیده نامبارک باز می دارد و می فرماید «خداوند، تباه سازی اموال را دشمن می دارد»، حصرت همچنین در کلامی دیگر میفرماید «اگر مردم حد میانه را در خوراک رعایت می کردند، بدن هایشان پایدار و سالم می ماند»، بنابراین حد میانه و اعتدال در همه امور زندگی از منظر امام مرز بین خست و اسراف است و تعادل در زندگی مورد پسند و قبول امام رضا (ع) است.
مهدوی خاطرنشان کرد: یکی از سالم ترین برنامه های اقتصادی در امور زندگی، میانه روی و دوری کردن از اسراف است و به کار بردن این شیوه به سالم ماندن خانواده کمک بسیاری می کند.
وی همچنین با اشاره به رفتار امام رضا (ع) با مظلومان و مفسدان اقتصادی جامعه گفت: امام رضا(ع) در زمینه اقتصادی و اجتماعی همواره در رعایت حال فقرا و خدمت رسانی به نیازمندان پیش قدم بوده و با مفاسد اقتصادی چون اسراف و زراندوزی مبارزه می کرد و کار و تلاش و تولید را سرلوحه پیشرفت اقتصادی می دانست بنابراین سیره و سبک زندگی امام رضا راه گشای مشکلات زندگی است و اگر مؤمنان در زندگی به این الگوهای الهی تمسک کنند بسیاری از مشکلات اقتصادی در جامعه اسلامی ریشه کن خواهد شد.
کارشناس پژوهش ادارهکل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی تأکید کرد: با توجه به مشکلات اقتصادی که کشورمان با آن مواجه است، تنها راه برون رفت از این مشکلات، اقتصادی مقاومتی است.
وی خاطرنشان کرد: بدون شک شناخت آموزههای رضوی در موضوع اقتصاد که بر مبانی وحیانی استوار و قابل اعتماد است میتواند در صحیح حرکت کردن و سرعت بخشیدن برای رسیدن به هدف کمک مهمی باشد.
نظر شما