خبرگزاری مهر؛ گروه مجله_ ساناز باقری راد: سالها بود میشناختمش، از همان بچگیهایم تا به امروز همیشه چشمانش حالت خاصی داشت. انگار همیشه منتظر بود، منتظر کسی که هنوز هم نیامده است. هر بار که از مقابل خانهاش رد میشدم درب خانه نیمه باز بود، میگفت: «نمی خواهم مسافرم پشت در بماند.»
همسایه قدیمی مان را می گویم کسی که همه محل به نام «حاج خانم» صدایش میزنند.
این روزها چشمهای حاج خانم بیشتر از دیگر روزهای سال منتظر مسافر غایبش است. هرسال این ۱۰ روز از صبح تا غروب روی پله مقابل حیاط خانشان مینشیند. مینشیند و به انتهای کوچه خیره میشود و سال هاست که تمام اهل محل این عادتش را میدانند. حاج خانم محل ما هنوز هم منتظر پسر ۱۸ سالهاش است و قاب عکس شهید جوانش همه جا همراهش است.
اما امروز، روز متفاوتی در محله ما است. بیست و چند سال است که در این روز جوانهای کوچه جای خالی پسر حاج خانم را برایش پر میکنند و به دیدار منتظرترین «مادر شهید» محله میروند.
هر سال در روز بزرگداشت «مادران شهید» جوانهای هم سن و سال پسر مفقودالاثر حاج خانم به دیدارش میروند و برایش گل میبرند. حاج خانم هم قاب عکس همیشگی شهیدش را در دست میگیرد و از خاطرات جوان خود میگوید.
از سالها دوری و چشم انتظاری برای شنیدن خبری از پسر شهیدش تعریف میکند و در آخر هم چشمانش قدری تر میشود. با این همه حاج خانم هرسال در این موقع از سال درب خانهاش را بیشتر از همیشه باز میگذارد و منتظر آمدن جوانهای محل است، میگوید: «وقتی هم سن و سالهای پسرم در روز تکریم مادران شهید به دیدنم می آیند حس میکنم جای روزهای مادری که پسرم به دیدنم نیامده پر میشود.»
احتمالاً در این روز از سال که به مناسبت رحلت حضرت ام البنین (س) به روز «تکریم مادران شهید» نام گرفته بسیاری از مادران و همسران شهدا میزبان اهالی محله یا شهر خود هستند.
مردمی که به پاس یادبود شهدای هشت سال دفاع مقدس به خانه خانواده شهدا میروند و اغلب با شاخه گلی از مادران شهید یاد میکنند تا حداقل یک روز از سال مرهمی بر دلهای آنها باشند.
در طول سالهای گذشته دیدار با مادران شهید به عادت همیشگی مردم تبدیل شده و مردم حتی فارغ از بنیاد شهید به سراغ بهترین مادران عالم میروند. از دستههای گلی که هر سال در این روز به خانه خانواده شهدا فرستاده تا طرح «مادران آسمانی» که از سوی بنیاد شهید اجرا میشود، همگی به پاس مقاومت و صبوریهای مادران شهید در تحمل سالها دلتنگی است.
مسئولین بنیاد شهید نیز به عنوان نهاد متولی و حامی خانوادههای شاهد و ایثارگر هرساله در ایام دهه فجر و روز تکریم مادران و همسران شهدا، به همراه مردم و برخی مسئولین به دیدار این عزیزان میروند و به پای درد و دلهای آنها مینشینند.
اشتیاق نسل جوان برای دیدار با مادران شهدا
در همین خصوص نیز محمد حسن کاویانی راد معاون فرهنگی و آموزشی بنیاد شهید در گفتگو با خبرنگار مهر، درباره روز «تکریم مادران و همسران شهدا» گفت: مادران، پدران، همسران و خانواده شاهد به عنوان یکی از ارزشمندترین سرمایههای کشور و وفادارترین افراد نظام به شمار میروند و تکریم از آنها وظیفه عمومی کشور و جامعه است. به همین منظور نیز طرح «مادران آسمانی» چندین سال است که در حال اجراست و یکی از نمادهای ملی و عمومی شدن آن دیدار با مادران شهید است.
وی افزود: اگر برای دیدار با مادران شهدا به صورت برنامههای دیگر برنامه ریزی میشد، این موضوع چندان عمومی نمیشد اما خوشبختانه در حال حاضر ملاقات با مادران شهدا به عنوان یک وظیفه برای نسل جوان جامعه در حال توسعه یافتن است. به طوری که طی سالهای گذشته شاهد ملاقات جوانان کشور با این عزیزان بودهایم و حتی برخی از مردم هر ساله با شناسایی و تقدیم شاخههای گل به مادران شهدا، از آنها قدردانی میکنند.
معاون فرهنگی بنیاد شهید اظهار داشت: امروزه نه بنیاد شهید و سازمانها بلکه خود مردم به خانه مادران شهید میروند و میگویند: همچون فرزند شهید شما در خدمتتان هستیم و این اتفاق بسیار مبارکی است.
کاویانی راد با بیان اینکه بنیاد شهید از تمامی کسانی که به این رسم عمل میکنند کمال تشکر را دارد، بیان کرد: این دیدارها نیاز به رعایت برخی ملاحظات دارد و توصیه میکنیم که هموطنان از تجارب بنیاد شهید در این زمینه استفاده کنند.
معاون فرهنگی بنیاد شهید بیان کرد: بنیاد شهید در کنار طرح مادران آسمانی رویدادهای دیگری را در قالب دیدار و رسیدگی به خانوادههای شهدا اجرا میکند. این رویدادها به شکل پایش سلامت و مددکاری به صورت ادواری انجام میشود و شیوههای دیگر آن نیز دیدارهای مردمی و تجلیلی است.
کاویانی راد با بیان اینکه بنیاد شهید به عنوان نهاد متولی رسیدگی به خانواده شهدا محسوب میشود، تصریح کرد: اما توجه به این عزیزان نباید تنها به نهادهای دولتی محدود شود و تمام تلاش ما این است که این فرهنگ به مردم جامعه منتقل میشود.
وی ادامه داد: بنیاد شهید با تسهیلگری و حمایت از این دیدارهای مردمی با خانوادههای شاهد قصد ریشه دار کردن این موضوع در بستر عمومی جامعه را دارد و به صورت تمام قد در خدمت خانوادههای شهدا است.
مادران شهید را میتوان بهشتی ترین مادران روی زمین دانست و دیدار با آنها موجب دلگرمی خانوادههای شاهد خواهد شد. احتمالاً امروز نیز بسیاری از مادران شهید منتظر سر زدن جوانان به آنها و یادآوری خاطرات فرزندان خود خواهند بود.
نظر شما