خبرگزاری مهر - گروه استانها: صنعت گردشگری خراسان شمالی که برای چند سالی است همچون طفل نوپا در حال رشد کردن بود تا بتواند قامتی راست کند و حرفی برای گفتن در میان استانهای همجوارِ خود داشته باشد به یکباره دچار خسرانهایی حتی جبران ناپذیر شد و اکنون برای تجدید قوا و چاق کردن نفسی، نیازمند حمایتهای همه جانبه است.
استان خراسان شمالی که روزها، هفتهها و ماههای خوب و خوش خود را در سالهای نه چندان دور در حوزه گردشگری را در بیداری و نه در خواب میدید اکنون با انبوهی از معضلات عدیدهی ناخواسته، با حضور میهمان ناخوانده کووید ۱۹ باید سرودست بشکند تا بتوانند دوباره به روزهای اوج خود برگردد.
میهمانی که حق میزبانی مطلوب را از میزبانان خود نه تنها در استان خراسان شمالی بلکه در سرتاسر جهان گرفت و با خون مردم از خود پذیرایی کرد.
ویروس کرونا با عملکرد خوب و بی نظیرش توانست بسیاری از رکوردها را جا به جا و به رکود تبدیلشان کند. رویدادی که تاکنون هیچ بحرانی نتوانست اینگونه موفق عمل کند و باعث شود چند ماه آب خوش از گلوی صنعت پردرآمد گردشگری پایین نرود.
به سراغ یکی از فعالان حوزه گردشگری در اسفرین رفتیم. فردی که با ابتکاراتی توانسته نامی برای خود دست و پا کند اما اینک کسب و کارش حال و روز خوبی ندارد.
این کارآفرین حوزه گردشگری در گفتگو با مهر صنعت گردشگری را یکی از ضعیفترین صنعتها در مقابله با ویروس کرونا دانست و اظهار کرد: یکی از مشاغلی که دچار خسارتهای جبران ناپذیری شد صنعت گردشگری بود.
وی از قِصه پر غُصه عدم توانایی همکارانش در بازپرداخت وامهای کلانی میگوید که جهت توسعه کسب و کارشان در گذشته از بانکها اخذ کرده بودند و اکنون با شرایط پیش آمده دیگر نمیتوانند تعهدات خود را پرداخت نمایند.
پکیج حمایتی دولت دردی را دوا نمیکند
این کارآفرین ادامه داد: پکیج حمایتی ارائه شده توسط دولت که همان وام ۱۲ درصدی است نه تنها راه برون رفت و جبران خسارت نیست بلکه صاحبان کسب و کارهای حوزه گردشگری با گرفتن این وام بیشتر غرق مشکلات میشوند و اینجاست که باید گفت صد در صد به ورشکستگی نزدیک میشویم و دولت باید راهکارهای دیگری را ارائه دهد.
چَشمِ امید به گردشگران داخلی
وی عدم حضور گردشگران خارجی را تا سال ۲۰۲۲ قطعی دانست و گفت: با توجه به اخبار و شنیدههای رسمی و غیر رسمی در فضای مجازی و حقیقی احتمال پایدار بودن ویروس کرونا نه تنها در پاییز قوت میگیرد بلکه تا زمان پیدا کردن درمانش دیگر امیدی به حضور گردشگران خارجی نداریم و تنها دلمان را به حضور گردشگران داخلی خوش کردهایم.
این کاسب حالِ واحدهای اقامتی را بد توصیف کرد و بیان داشت: هرچند وضعیت کرونا از قرمزی به زرد و بعد به سفیدی در حال تغییر است اما وضعیت صنعت گردشگری همچنان قرمز خواهد بود.
وی افزود: محال میدانم که به وضعیت قابل توجه قبل برگردیم چرا که تمام اقشار مختلف مردم به دلیل عدم توانایی مالی که ناشی از آسیب کرونا به کسب و کارشان است، از سبد تفریحی خود میکاهند.
پیشنهاداتی به مسئولان استان و کشور
به نظر این کارآفرین حوزه گردشگری تنها قشری که دچار ضرر و زیانهای اقتصادی کووید ۱۹ نشدهاند کارمندان هستند که میتوانند به عنوان گردشگر داخلی سری به حوزه گردشگری بزنند و در این رابطه پیشنهاد سازندهای را ارائه میکند.
وی بیان داشت: مدیران دستگاههای دولتی میتوانند با تهیه و تدوین درست برنامههایشان، جلسات، دورههای آموزشی وگُل گشتهای اداری خود را به بوم گردی ما بیایند؛ مدیران میتوانند از بستههای تشویقی گردشگری برای کارکنانشان استفاده کنند که این کار باعث تقویت صنعت گردشگری و جلوگیری از خسارتهای بیشتر میشود.
واحدهای اقامتی فعلاً مجاز به آغاز فعالیتهایشان نیستند
حبیب یزدان پناه، مدیر کل میراث فرهنگی و گردشگری استان خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرگزاری مهر از تعطیلی واحدهای اقامتی خبر داد و اظهار کرد: در حال حاضر و با توجه به شرایط شیوع ویروس کرونا در استان خراسان شمالی و تصمیمات ستاد استانی مبارزه با کووید ۱۹ و کمیته گردشگری ذیل این ستاد، نظارتها و بازرسیهای لازم برای حسن اجرای پروتکلهای ابلاغی و اطمینان از آمادگی مراکز خدماتی و گردشگری استان با دقت هر چه بیشتر انجام میشود.
یزدان پناه در ادامه به بررسی سیاستهای دولت در راستای حمایت از کسب و کارها اشارهای کرد و افزود: از ۴۶ رسته ای که به دلیل شیوع ویروس کرونا آسیب اقتصادی دیدهاند ۱۱ رسته مورد تأیید دولت قرار گرفته است که ۳ رسته آن مربوط به فعالان بخش گردشگری، صنایع دستی و تأسیسات گردشگری بوده است لذا اواخر اردیبهشت ماه گذشته آئین نامه پرداخت تسهیلات از سوی بانک مرکزی به بانکها ابلاغ شده و افرادی که در سامانه کارا ثبت نام کردهاند میتوانند این وام را دریافت کنند.
بستههای پیشنهادی مدیرکل به مسئولان عالی رتبه
مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان خراسان شمالی از بستههای پیشنهادی و راهکارهای خود برای جبران خسارتها سخن به میان آورد و اضافه کرد: لحاظ نشدن مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد کل سال ۹۸، امهال کلیه اقساط امور مالیاتی، تأمین اجتماعی و تمامی عوارض به مدت ۶ ماه، بخشیده شدن تمام جرایم بانکی و تعویق پرداخت وامها، امکان استفاده از تسهیلات بانکی با دوره تنفس یک ساله و تقسیط ۵ ساله و چندین راهکار و پیشنهاد دیگر همگی میتوانند کمکی در حد جبران خسارت به فعالان این صنعت باشند.
خسارتهای ریالی ویروس کرونا به بخشهای مختلف صنعت گردشگری استان خراسان شمالی
وی در ادامه به برآورد ریالی خسارات ناشی از شیوع ویروس کرونا در سه ماهه اخیر به تفکیک تأسیسات گردشگری استان اشاره کرد و گفت: خسارتهای وارده به واحدهای اقامتی استان ۵۳ میلیارد ریال، خسارتهای وارده به واحدهای پذیرایی بین راهی و سفره خانههای سنتی استان ۱۱۰ میلیارد و ۴۰ هزار میلیون ریال، خسارتهای وارده به اقامتگاههای بومگردی استان ۲۲ میلیارد ریال و همچنین خسارتهای دیگری به مؤسسات آموزش تخصصی گردشگری وارد شده است که در مجموع میزان خسارتها ۱۹۸ میلیارد و ۲۱۰ میلیون ریال بوده است.
در پایان باید منتظر بود و دید مسئولان دولتی برای جبران خسارت این صنعت پولساز نه تنها در استان خراسان شمالی بلکه در کل کشور چه راهکارهایی را در چَنته دارند.
نظر شما