۲۳ خرداد ۱۳۹۹، ۱۰:۱۱

میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته؛

تخریب خانه پدری مشکاتیان/ روزی برای صنایع دستی

تخریب خانه پدری مشکاتیان/ روزی برای صنایع دستی

تخریب خانه پدری مشکاتیان در نیشابور، گرامیداشت روز جهانی صنایع دستی و قرار گرفتن ایران در فهرست جاذبه های جدید در دنیا از جمله خبرهای حوزه میراث فرهنگی و گردشگری در این هفته بود.

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ؛ در این هفته همزمان با روز جهانی صنایع دستی نشست خبری همایش فرش، سنت و هنر در فرهنگستان هنر برگزار شد. در این برنامه علیرضا اسماعیلی سرپرست فرهنگستان هنر گفت: بعد از اینکه گروه‌های تخصصی فرهنگی فعال شد یکی از مباحث مهم در گروه‌های سنتی و دستی فرش دستباف ایران بود، در این راستا سلسله نشست‌هایی درباره جایگاه خاص فرش دستباف پیشنهاد شد که این همایش قرار است به آن موضوعات بپردازد.

در ادامه حسن بلخاری رئیس گروه هنرهای سنتی و صنایع دستی فرهنگستان هنر گفت: در زمستان شاهد برپایی این همایش علمی هستیم، غیر از اینکه هشت میلیون نفر به صورت مستقیم و غیرمستقیم در رابطه با فرش ایرانی فعالیت می‌کنند می‌توانیم بگوییم قدمت تاریخی ملت ایران در فرش ایرانی با اثر هنرمندانه فرش پازیریک قابل اثبات است.

بلخاری ادامه داد: متأسفانه در حدود ۷۰ سال پیش به دلیل برخی مسائلی که رخ داده آن سرمدی و استادی که نسبت به این هنر داشته‌ایم از دست دادیم و تجارتی که منبع اصلی ثروت ایران بود از دست رفت.

در ادامه تورج ژوله دبیر علمی این همایش با توضیحاتی درباره بخش‌های مختلف همایش فرش، سنت و هنر بیان کرد: هدف ما از برگزاری این همایش آن است که هویت فرش دستباف را با ساختار درستش پررنگ‌تر ببینیم. این همایش دارای سه بخش علمی، نمایشگاهی و بخش فیلم است.

همه آرزوهای یک سال اخیر برای صنایع دستی

دهم ژوئن همزمان با بیستم خرداد سال ۱۹۶۴ میلادی نخستین همایش جهانی با شرکت مسئولان اجرایی، استادان دانشگاه، هنرمندان و صنعتگران بیش از ۴۰ کشور جهان، در نیویورک برگزار شد. در قطعنامه پایانی آن همایش، تأسیس «شورای جهانی صنایع دستی»، به عنوان نهاد وابسته به یونسکو به تصویب رسید. از آن زمان سالروز تأسیس این همایش، به عنوان «روز جهانی صنایع دستی» نامگذاری شد.

در ایران نیز چند سالی است که ۲۰ خرداد به عنوان روز جهانی صنایع دستی در تقویم شمسی ثبت شده است. روزی که باید برای آن جشن گرفته می‌شد اما چند سالی است که یا با برگزاری نشست‌های خبری خاتمه می‌یابد یا با برگزاری چند همایش و نشست پیرامون مشکلات فعالان این صنعت آمیخته با هنر می‌گذرد.

از ۲۰ خرداد سال گذشته تا امروز خبرها و وعده‌های زیادی برای فعالان صنایع دستی داده شد که اگر همه آنها به اجرا می‌رسید شاید در روز صنایع دستی سال ۹۹ متولیان وزارت میراث فرهنگی رویکرد دیگری برای سال جدید پیش می‌گرفتند. برخی از این وعده‌ها در طول یک سال اخیر اجرایی شد و بسیاری هم نه.

ثبت ملی راهیان نور سپهبد سلیمانی

همچنین در این هفته خبر رسید که سردار حسین معروفی فرمانده سپاه ثارالله استان کرمان گفت: راهیان نور سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی را به‌عنوان چهارمین راهیان نور کشور ثبت ملی کردیم.

وی ادامه داد: بسیج مردمی را در تمام صحنه‌های انقلاب در دوران دفاع و همه عرصه‌های کشور دیدیم و در دوران رشد و پیشرفت کشور در صنایع فن‌آوری و دفاعی و در انسجام انقلاب و جبهه مقاومت مشاهده کردیم، بر همین پایه و اساس شاهد هستیم که خروجی آن شخصیت بزرگ، ارزشمند و تأثیرگذار در جهان اسلام شهید سردار سلیمانی است.

معروفی افزود: در جبهه انقلاب و در این بسیج، خط قرمز ما دشمن و ضد انقلاب، سلطنت‌طلب، منافق و فتنه است با همین جبهه مقاومت عزت مسلمانان ایجاد شد و سپاه برای جبهه انقلاب اسلامی عزت آفرید.

ایرانِ بعد از کرونا یکی از هفت قطب گردشگری جدید دنیا معرفی شد

مجله فوربس پیش بینی کرد که ایران یکی از هفت کشور و قطب گردشگری جدید در دنیا پس از پایان بحران کرونا خواهد بود. بحران شیوع ویروس کرونا گریبان صنعت گردشگری جهان را به شکل بی‌سابقه‌ای گرفته است، اما امید ملت‌ها به آینده و دوران پساکرونا باعث شده است بسیاری از کشورها خود را برای رونق صنعت گردشگری آماده کنند.

در این میان هفت کشور این پتانسیل رادارند که بعد از اتمام بحران کرونا به قطب‌های گردشگری تازه‌ای در دنیا تبدیل شوند که کشور ما ایران هم جزو آن‌هاست. بر طبق گزارش مجله فوربس، باوجود فاصله این کشورها با مقاصد گردشگری تراز اول جهانی، آن‌ها همه ویژگی‌های ضروری برای کسب این جایگاه رادارند.

طبیعت بکر و زیبا، تعدد بناهای باستانی و تاریخی، آداب‌و رسوم جذاب و فرهنگ اصیل و… مواردی هستند که می‌توانند به جهانی‌تر شدن این مقاصد گردشگری کمتر دیده‌شده کمک شایانی کنند.

تهدید یک بنای تاریخی دیگر

این روزها که خانه‌های تاریخی در شهرهای بزرگ به مراکز گردشگری، تاریخی و فرهنگی تبدیل می‌شود و ارزش پیدا می‌کنند؛ در شهرستان‌ها چنین خانه‌هایی را تخریب می‌کنند تا به جای آن آپارتمان‌هایی شبیه به آپارتمان‌های کلانشهرها بسازند. خانه‌هایی که قدمت آنها کم نیست و وجودشان نشان‌دهنده تاریخ معماری آن شهرستان و هویت مردم آنجاست.

در شهرستان کازرون استان فارس نیز چنین اتفاقی برای بزرگترین خانه متعلق به قاجار در حال رخ دادن است خانه‌ای که آن را به نام حاج اسماعیل می‌شناسند و چندین نسل در آن زندگی کرده‌اند.

در این باره، محمد جواد جوکاری مدیر میراث فرهنگی کازرون به خبرنگار مهر می‌گوید: قدمت عمارت حاج اسماعیل به بررسی بیشتری نیاز دارد ولی می‌دانیم که یکی از بناهای ارزشمند کازرون است به همین دلیل در نامه‌ای ابلاغ کردیم که مانع تخریب بنا خواهیم شد. چون مصوبه داریم که اجازه تخریب به بافت تاریخی داده نمی‌شود. اکنون با همکاری شهرداری یکی دیگر از سرمایه‌گذاران کازرون راضی شده تا بنا را به نرخ واقعی و منصفانه از وراث خریداری کند در واقع همزمان با خرید این خانه هم پول وراث پرداخت می‌شود و هم پس از خرید، این بنا در فهرست میراث ملی قرار می‌گیرد. ضمن اینکه خریدار قول داده آن را مرمت می‌کند هزینه مرمت نیز کم نیست.

وی ادامه می‌دهد: وراث می‌خواهند که این بنا به قیمت بالاتر فروخته شود، درحالیکه این قیمت‌ها اکنون کاذب است اگر چنین اتفاقی صورت گیرد، در واقع روی بقیه بناها نیز تأثیر می‌گذارد. بنابراین قیمت منصفانه‌تری توسط شهرداری کارشناسی شد. ما نمی‌گوییم که ارزان و یا گران بفروشند بلکه می‌خواهیم به قیمت منصفانه فروخته شود. اکنون متأسفانه خرید و فروش زمین در کازرون تنها در اختیار تعداد معدودی سرمایه‌گذار است که آنها نرخ کاذب را برای زمین‌های اینجا تعیین کرده‌اند.

جوکاری می‌گوید: اگرچه وراث می‌خواهند خانه تخریب شود اما تعدادی از آنها مخالف از بین رفتن این میراث هستند. باید بتوانیم وراث دیگر این بنا را راضی به فروش به قیمت منصفانه کنیم تا این بنای تاریخی برای کازرون باقی بماند.

ثبت حدود ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار نفر شب اقامت از یکم تا ۱۶ خرداد

این هفته معاون گردشگری وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی از ثبت حدود ۴میلیون و ۲۰۰ هزار نفر شب اقامت از اول تا ۱۶ خرداد خبر داد.

ولی تیموری، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی با اشاره به فعالیت تأسیسات گردشگری در برخی از استان‌ها با رعایت تمام پروتکل‌های بهداشتی گفت: از یکم تا ۱۶ خرداد سه میلیون و ۳۰۳ هزار و ۶۴۸ تردد ثبت و ۴ میلیون و ۱۷۹ هزار و ۳۱۸ نفر شب اقامت ثبت شده است.

وی گفت: در همین مدت در مجموع ۳۱ استان کشور، ۴۲۹ هزار و ۳۲۱ سفر ثبت شده است به غیر از آب‌درمانی‌ها، همه تأسیسات گردشگری بازگشایی شده‌اند.

تناقض‌گویی درباره تخریب خانه استاد مشکاتیان

مسئولان شهرداری و میراث فرهنگی در نیشابور درباره تخریب خانه زنده یاد پرویز مشکاتیان متناقض صحبت می‌کنند. برخی از ثبت ملی خانه خبر می‌دهند و برخی دیگر از عدم ثبت آن.

این هفته در رادیو ایران و برنامه «سلام صبح بخیر» به ماجرای تخریب خانه زنده یاد پرویز مشکاتیان پرداخت محمد داراشانی مالک این خانه در گفتگو اعلام کرد: من این خانه را دو سال پیش به قیمت دو میلیارد تومان خریده بودم تا آن را بسازم و حالا قیمت این خانه ۱۰ میلیارد تومان شده است اما میراث فرهنگی می‌خواهد آن را به همان قیمت دو سال پیش از من بخرد. من اختیاردار ملک خود هستم و حالا هم مجوز گرفته‌ام و می‌خواهم آن را تخریب کنم و بسازم.

محمد اسماعیل اعتمادی رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیشابور نیز در ادامه روی خط برنامه در پاسخ به اینکه چطور منتظر ماندید تا شهرداری برای تخریب خانه استاد مشکاتیان مجوز صادر کند، گفت: هنوز مجوز صادر نشده، این قضیه در دست پیگیری است و ما هم شکایت کرده‌ایم تا مشخص شود آیا چنین مجوزی واقعاً صادر شده است؟ شهرداری که تا به حال این موضوع را انکار کرده است.

کد خبر 4946955

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha