در گفتگو با مهر اعلام شد؛

راه‌اندازی ۲۰ راکتور هسته‌ای برای شیرین‌سازی آب دریا

راه‌اندازی ۲۰ راکتور هسته‌ای برای شیرین‌سازی آب دریا

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس با تاکید بر استفاده از فناوری هسته ای برای تولید آب شیرین کن و برق گفت: ایران ظرفیت راه اندازی ۲۰ راکتور هسته ای برای شیرین سازی آب دریا را دارد.

دکتر علی باکویی عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس، فارغ التحصیل دکتری فیزیک هسته‌ای و ذرات بنیادی از دانشگاه دولتی مسکو در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بحران آب روز به روز در حال افزایش است و این نگرانی باعث توجه بیشتر مسئولان کشورها به این موضوع شده است.

وی با بیان اینکه به همین دلیل در دنیا از این بحران آب به «جنگ آب» تعبیر می‌کنند، گفت: کاهش منابع آبی، گرم شدن دمای زمین و کاهش بارندگی‌ها این نگرانی را نیز بیش از پیش می‌کند به طوری که برخی معتقدند که در سال ۲۰۲۵، دو سوم مردم دنیا مشکل کمبود آب را احساس خواهند کرد.

وی با تاکید بر اینکه بحران آب، یک مشکل جهانی است، گفت: اما این خطر، ایران را بیشتر از سایر کشورها تهدید می‌کند زیرا اقلیم ایران خشک است و بحران آب در کشور ما مقداری شدید تر از متوسط جهانی است.

به گفته وی، اما با این وجود، سرانه مصرف آب کشورهای اروپایی ۷۰-۹۰ متر مکعب و در ایران ۱۷۰ متر مکعب در سال است که این موضوع به الگوی مصرف آب در کشور ما بر می‌گردد و باید اصلاح شود. همچنین مصرف آب در بخش کشاورزی ایران نیز نسبت به سایر کشورها به طور قابل ملاحظه‌ای بیشتر است.

باکویی با بیان اینکه فناوری هسته‌ای همانند سایر فناوری‌ها برای حل مشکل بحران آب می‌تواند کمک کننده باشد، گفت: مقام معظم رهبری هم به موضوع اصلاح الگوی مصرف اشاره کردند و به فرهنگ سازی های مصرفی نیز تاکید می‌کنند.

وی با تاکید بر اینکه باید به دنبال روش‌هایی برای خروج از بحران آب باشیم، بیان کرد: اصلاح الگوی مصرف، استفاده از روش‌های جایگزین و کشف منابع جدید با استفاده از فناوری‌ها از جمله راهکارهای مقابله با بحران آب به شمار می‌روند؛ کشورهایی مانند ژاپن، هند و … که به آب‌های آزاد دسترسی دارند به دنبال کشف منابع جدید آبی بوده‌اند و این موضوع از گذشته مرسوم بوده؛ زیرا بخش عظیمی از کل مساحت کره زمین را آب اقیانوس‌ها فرا گرفته و این منبع خوبی برای تامین آب به شمار می‌رود.

«فناوری هسته ای» راهکاری برای برون رفت از بی آبی

عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه شیرین سازی آب اقیانوس‌ها و دریاها بسیار پر هزینه است، گفت: از این رو کشورهایی همچون عربستان توانسته‌اند با ساخت مجتمع‌های عظیم آب شیرین کن، آب دریا را قابل شرب کنند. همه کشورهایی که به آب‌های آزاد دسترسی دارند می‌توانند با استفاده از فناوری هسته‌ای به عنوان یکی از فناوری‌های کاربردی و پیشرفته برای حل بحران آب، به این مسئله ورود کنند.

همه کشورهایی که به آب‌های آزاد دسترسی دارند می‌توانند با استفاده از فناوری هسته‌ای به عنوان یکی از فناوری‌های کاربردی و پیشرفته برای حل بحران آب، به این مسئله ورود کنند

وی با اشاره به اینکه ایران نیز از این قضیه مستثنی نیست و می‌بایست نیروگاه‌های هسته‌ای را برای شیرین سازی آب راه اندازی کند، بیان کرد: در حال حاضر یک نیروگاه هسته‌ای در بوشهر مستقر شده که علاوه بر تولید برق، شیرین سازی آب را هم انجام می‌دهد.

عضو هیأت علمی دانشگاه تربیت مدرس تاکید کرد: به عنوان کشوری که در بحران آبی قرار دارد توان شیرین سازی آب دریا با فناوری هسته‌ای را داریم.

به گفته باکویی، بر اساس اسناد بالادستی، بارها اشاره شده که باید ۲۰ هزار مگاوات برق کشور از طریق راکتورهای هسته‌ای تامین شود و این نیروگاه‌ها می‌توانند برای شیرین سازی آب نیز بکار گرفته شود. از این رو ایران پتانسیل راه اندازی راکتورهای هسته‌ای برای تولید برق و آب قابل شرب را دارد که در این مصوبه به آن اشاره شده است.

وی خاطر نشان کرد: در قلب راکتورهای هسته‌ای، انرژی حرارتی تولید می‌شود و در مکانیزم این سیستم، فعل و انفعلاتی صورت می‌گیرد که انرژی این فعالیت‌ها با آب خارج می‌شود وگرنه به مرحله انفجار می‌رسد. در ادامه آب گرمی که از راکتور خارج می‌شود به توربین باز می‌گردد و برق تولید می‌شود اما در این میان بیش از ۳۰ درصد انرژی حرارتی آب تلف می‌شود که این انرژی تلف شده می‌تواند آب قابل شربی را در اختیار قرار دهد.

ایران ظرفیت راه اندازی ۲۰ نیروگاه هسته‌ای برای شیرین سازی آب دارد

فارغ التحصیل دکتری فیزیک هسته‌ای و ذرات بنیادی از دانشگاه دولتی مسکو با بیان اینکه ایران ظرفیت راه اندازی ۲۰ نیروگاه هسته‌ای برای تولید برق و شیرین سازی آب دریا را دارد، ادامه داد: در واقع این ۳۰ درصد را می‌توان در راستای تولید آب، به بهره برداری رساند. تولید همزمان برق و حرارت، توجیه کاملاً اقتصادی دارد زیرا از اتلاف انرژی جلوگیری می‌کند.

وی با بیان اینکه البته که لازم بود سال‌های پیش این فناوری را برای تامین آب و برق در کشور اجرایی می‌کردیم، گفت: اما اکنون هم دیر نیست و باید از این تکنولوژی بهره ببریم.

باکویی با بیان اینکه فناوری هسته‌ای، جزء فناوری‌های «های تک» است، گفت: همه کشورها در راستای رسیدن به انرژی هسته‌ای تلاش و به صورت مستقل فعالیت می‌کنند تا به این انرژی دست بیابند.

وی گفت: در واقع کشورهای داری این فناوری علاقمند انحصاری شدن این فناوری درکشورشان هستند از این رو با هر کشوری چون کشور ما در صدد استفاده از این فناوری بطور مستقل باشد مخالفت می‌کنند.

دلایل مخالفت کشورها برای عدم استفاده از انرژی هسته‌ای برای شیرین سازی آب دریا و تولید برق

علاوه بر پتانسیل استفاده از انرژی هسته‌ای برای تامین آب و برق، امکان ساخت تجهیزات مورد نیاز آن نیز در کشور توسط محققان ایرانی به صورت صد درصدی وجود دارد؛ همچنین استفاده از این فناوری برای کشور درآمدزایی خواهد داشت

وی با تاکید براینکه علاوه بر پتانسیل استفاده از انرژی هسته‌ای برای تامین آب و برق، امکان ساخت تجهیزات مورد نیاز آن نیز در کشور توسط محققان ایرانی به صورت صد درصدی وجود دارد، بیان کرد: انرژی هسته‌ای یک مزیت برای کشور محسوب می‌شود و به دلیل اینکه توانایی ساخت آن در کشور وجود دارد کشورهای انحصار طلب برای ما مرتب مانع تراشی می‌کنند. استفاده از فناوری هسته‌ای برای تولید آب و برق برای کشور درآمدزایی دارد.

باکویی همچنین با اشاره به کاربری‌های متعدد انرژی هسته‌ای گفت: از مازاد انرژی هسته‌ای بعد از شیرین سازی می‌توان برای گرم سازی شهرهای سرد کشور بهره برد.

وی استفاده از انرژی هسته‌ای برای شیرین سازی آب را در کشور ضروری دانست و تاکید کرد: البته که همزمان باید مدیریت مصرف آب اصلاح شود وگرنه به تنهایی کمک کننده نخواهد بود. روند شیرین سازی آب با استفاده از راکتورهای هسته‌ای هیچ ضرری ندارد زیرا بر اساس تقطیر در راکتور شیرین سازی می‌پذیرد.

وی تاکید کرد: کشور ما مشکل مدیریت آب دارد و سازمان‌های متولی باید به این مهم توجه کنند؛ اما به نظر من هنوز سازمان‌ها به صورت جدی وارد این قضیه نشدند زیرا هنوز ما در عافیت به سر می بریم و تا دچار مشکلات حاد نشویم وضعیت همین است.

استفاده از فناوری هسته‌ای برای کشف منابع آب زیرزمینی

باکویی در ادامه به موضوع ایزوتوپ‌های هسته‌ای اشاره کرد و گفت: بحث دیگری که در حوزه فناوری هسته‌ای مطرح است استفاده از «ایزوتوپ رادیواکتیو» برای ردیابی آب‌های زیرزمینی و چشمه‌ها است.

فارغ التحصیل دکتری فیزیک هسته‌ای و ذرات بنیادی از دانشگاه دولتی مسکو با بیان اینکه در حال حاضر از این ایزوتوپ‌ها در پزشکی استفاده می‌شود، گفت: از این رادیوایزوتوپ ها می‌توان برای شناسایی منابع آب‌های زیرزمینی، محاسبه حجم و عمق آنها، میزان و منشاء آلودگی‌ها، محل تلاقی آب‌های شور و شیرین و کشف چشمه‌های آبی زیرزمینی استفاده کرد.

وی اضافه کرد: تکنیک‌های هسته‌ای تکنیک‌های دقیق و قابل استنادی هستند؛ تاکنون از ایزوتوپ برای کشف آب‌های زیرزمینی کشور استفاده نشده ولی راهکار بسیار خوبی است.

فارغ التحصیل دکتری فیزیک هسته‌ای و ذرات بنیادی از دانشگاه دولتی مسکو افزود: همچنین از این روش می‌توان جلوی نشت لوله‌های انتقال آب را گرفت زیرا این ایزوتوپها می‌توانند نشتی آب را شناسایی کنند و این خود به تنهایی یک روش مدیریتی آب است.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه استفاده از انرژی‌های خورشیدی به جای سوخت‌های فسیلی و هسته‌ای اولویت برای رفع بحران آبی باشد بهتر نیست، گفت: ما باید از همه راهکارهای فناورانه بهره ببریم و نباید تمام تخم مرغ‌ها در یک سبد بگذاریم البته که استفاده از فناوری هسته‌ای نباید مانع از بهره وری از روش‌های دیگر مانند خورشیدی باشد و باید همزمان از این فناوری‌ها برای خروج از بحران آب بهره برداری شود.

استفاده از گداخت هسته‌ای برای تامین انرژی

باکویی تاکید کرد: البته که باید برای تامین انرژی به سراغ همه انرژی‌ها همچون انرژی خورشیدی برویم؛ دانشمندان بر این باورند که تا چند سال آینده با توجه به مشکلاتی همچون اتمام سوخت‌های فسیلی یکی از بزرگترین منابع انرژی جهان گداخت هسته‌ای به شمار می‌رود و اگر خواستار دستیابی به تکنولوژی‌های پیشرفته هستیم باید برای استفاده از انرژی حاصل از گداخت هسته‌ای برنامه ریزی جدی داشته باشیم و توانایی علمی آن‌را هم داریم.

وی افزود: توانایی استفاده از نیروگاههای گداخت هسته‌ای می‌تواند ما را قادر به استفاده از منبع ارزان انرژی مشابه آنچه که در خورشید رخ می‌دهد بسازد. در گداخت هسته‌ای نیاز به سوخت و غنی سازی اورانیوم نداریم و منبع آن ایزوتوپ‌های هیدروژن موجود در آب‌های آزاد است. از این رو استفاده از فناوری شکافت هسته‌ای برای تامین برق و شیرین سازی آب دریاهای مقدمه‌ای برای بهره گیری از گداخت هسته‌ای بشمار می‌آید.

کد خبر 5309256

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha

    نظرات

    • سعید IR ۱۰:۰۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      31 6
      متاسفانه این مسئولین و دانشگاهیان و اساتید ما فقط حرف میزنن. فقط حرف. خسته هم نمیشن بس که حرف الکی و مفت میزنن. بابا جان عمل کنین شعار ندین الکی. اگه کاری واقعا میتونی انجام بدی انجام بده اگه نمیتونه اینقدر مغز مردمو خسته نکن.
    • IR ۱۱:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      9 1
      اینکه دریاچه های شور فلات مرکزی در فصل بارش از طریق دریای عمان فعال شود رطوبت لازم در زمان عبور جبهه ناپایدار تامین شود مسلم در ارتفاعات فلات مرکزی ایران تا سی درصد افزایش بارندگی رخ خواهد داد
    • IR ۱۱:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      12 2
      چقدر مهمله این عوض هیئت علمی دانشگاه
    • ناشناس IR ۱۳:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      6 4
      مسئولین پول خور بایستی انجام دهند
    • زندگی IR ۱۳:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      9 1
      اطلاعاتی خوبی بود و انشا الله توفیق روز افزون فناوری هستی در کشورمان و تمامی کشورهای دنیا از جمله آمریکای بمب اتم ساز
    • IR ۱۴:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      6 0
      الان خیلی دیر شده با این شرایط خشک ایران باید بیست سال قبل اب از اقیانوس هند وخلیج فارس وخزر شیرین میشد وقتی که سر حقابه استانها جنگ شد میخان فکر باشن همین الان هم خیلی دیر شده خدا کنه یه حرکتی بکنن
    • IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      7 16
      انرژی اتمی از لحاظ اقتصادی برای کشور ما توجیه پذیر نیست.واقعا چه اصراری دارید ۲۰ تا نیروگاه بسازید؟
      • IR ۲۰:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
        10 1
        پس برای ایران فقط توجیه پذیر نیست. برای کشورهای مطبوعت چی؟ ترکیه. امارات. غربستان. یا هر قبرستان دیگه ای
      • منا IR ۰۰:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
        3 0
        دیگه مهمتراز اب شیرین مگه داریم؟تازه اگه این اتفاق تمام ایمن مناطقی که ازش اب عبور میکنه قابل کشاورزی میشه میدونی چند ملیون انسان صاحب شغل میشند هزینه زیادی داره ما به نتایجش می ارزه خواه یا ناخواه اساس انرژی دنیا در 30سال دیگه انرژی هسته ایه
      • IR ۲۳:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
        0 1
        پس از بی آبی بمیر
    • fred IR ۲۲:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      3 0
      وقتی شهرام پروین میتونه ابرهای بارونی رو مثل اهن ربا جذب کنه و بیاره ایران که ببارن چرا کلی وقت و انرژی و هزینه برای شیرین کردن آب بزاریم و تازه اب بارون خیلی خیلی بهتر از اب شیرین شدس
    • عطا IR ۲۳:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۴
      2 1
      دست خوش همش مردم مقصرن الان تو کشورهای حاشیه خلیج فارس دارن آب دریا رو شیرین ممنون تمام مصارف آبیاری فضای سبز تا کشاورزی تا خانگی رو دارن اینطوری مدیریت میشه یکم ول خرجی کنید کشور چلونده شده تا کی میخواهید جدی بگیرید الآنم دیره
    • محمد IR ۰۰:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
      0 0
      بله به همین دلیل دولت قبل به این کاربهانمیداد چون میخواستن مابرای همیشه محتاج بیگانه باشیم اگرجلو ریخت وماشهای اضافی دولتهاگرفته بشه چرا که مامثل تمام دنیا ازهمه نعمتهای که خداوند به ماداده بهره نبریم فقط مدیریت درست رامیطلبه چی ازدنیا کم داریم کویر داریم با دهای ۱۲۰روزه داریم کناردریا ۱۷۰۰کیلومتر
    • محمد IR ۰۰:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
      1 0
      این همه پولهایی که اختلاس شده راخرج اینجورپرژها کرده بودیم نه برای ویلا سازی دزدها الان خیلی ازمشکلات کشور حل شده بود چین ودنیا ازهمه امکانات خدادادی بهره بردن که اینقدرپیش رفت کردن عدیی کودن میگن سرفه اقتصادی نداره پس دزدی کردن درسته ایندگان چگونه درباره ماقضاوت خواهند کرد
    • IR ۰۲:۴۳ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
      0 0
      خیلی عالیه واقعا اگر اجرایی بشه
    • محمد IR ۱۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
      3 0
      من به عنوان یه کشاورز جنوبی باید بگم شما یه وام درست و حسابی نمیدین برای تغییر سیستم آبیاری به قطره ای بعد میخوایید آب دریا رو سیرین کنید،شما اصلا توان مدیریتی ندارید اصلا ضروریت ها رو نمیدونید فقط شعار
    • IR ۱۲:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
      1 1
      این طرح که طرح جدیدی نیست . پیش از سال ۵۷ قرار بود اجرا شود .
    • علیرضا IR ۱۴:۲۱ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
      5 0
      چقدر توی خبر مسأله فارغ‌التحصیلی از دانشگاه مسکو را تکرار کردید
    • US ۲۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
      0 0
      درود خدا به امثال دکتر باکوئی که سرمایه ارزشمندی برا کشور است چرا امثال ایشان نباید کاندید ریاست جمهوری یا وزیر شود تا کشور را از بی ابی نجات دهد حیف
    • ابراهیم IR ۲۳:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۵
      0 0
      خانم سعیدی کیا.چرا اینگونه دانشمندان را رسانه ای میکنید مگر کم آسیب دیدیم از اینگونه مسائل .چرا مسعولین امر چنین اجازه ای را میدن .اهنمه ترور کردن بس نبود ؟مگر نمی‌دانید کفتاری چون اسرائیل وامریکا دنبال چنین دانشمندان ما هستن .تا کی سهل انگاری؟
    • IR ۰۰:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
      0 0
      فارق التحصیل دکتری فیزیک هسته ای و زرات بنیادی از دانشگاه دولتی روسیه دیگه چی گفته
    • IR ۰۲:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
      0 0
      قبل ساخت نیروگاه بوشهرونتنز شعارشون این بودکه مابرق پاک ورایگان به ملت میدیم واین حق ملته چون باسرمایه ملی ساخته میشود وبرای کشاورزی وداروهای هسته ای کلی تبلیغ کردن آخرچی شد؟ سرملت بدبخت بی کله موند ویه عده جاپاشونو تودنیامحکم کردن وبازملت ایران سرافکنده وناامیدازهمه چی باکوله باری ازمشکلات ودرهای ج
    • IR ۰۴:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
      0 0
      حل مشکل آب شیرین فقط یه جو همت میخواد و یه مقدار سواد. در کلیپی در مورد تهیه آب شیرین تو یه جزیره که آب پیدانمیشد، پارچه هاییاز چنس چادر مسافرتی را برافراشته بودند که شبنم حاصل از رطوبت هوا را جمعمیکرد ودر گالن های بزرگ ذخیره می‌کردند. حالا شما آفتابه را خرج لحیم میکنید.
    • صبا IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
      0 0
      بله واقعا هزینه. انرژی هسته ای برای اقتصاد ما توجیه نداره و مردم تاوان هزینهش میدن واین حرف ها دروغ و مردم فریبی هست بمراتب خطرات زیست محیطی ناشی از این نوع انرژی بسیار بیشتره و ریسک آلودگی بالایی داره سوانح ایجاد شده از این نوع انرژی برگشت ناپذیره حتی برای کشورهایی مثل ژاپن و روسیه با حد بالای تکنو
    • حمید رسولی IR ۱۰:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۶
      1 1
      انرژی هسته ای در بسیاری از کشورها مثل آلمان منسوخ گردیده است شما که استاد دانشگاه هستید اگر تحقیق بفرمائید انرژی خورشیدی و نیروگاه هایی که با سولار از ذوب نمک انرژی تولید میکنند یکی از گزینه های تکنولوژی بالا میباشد لطفا آدرس درست بدهید
    • ایرانیم IR ۱۰:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۷/۰۷
      0 0
      اگر می خواهند کاری محظ رضای خدا انجام دهند فقط باید تصمیم به طور جدی و عملی شود.تا به مرز بحران و گرفتاری بیش از اندازه نرسیم،از خواب بیدار می شوند.صبر و تحمل هم اندازه ای داره.
    • عابد IR ۰۰:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۷/۱۵
      0 0
      مطمئنا تو دولت جناب رئیسی اینها محقق خواهد شد