۳۰ فروردین ۱۴۰۲، ۸:۵۱

رمضان ۱۴۰۲ در «آیینه اقوام»-۲۸؛

«آجیل مراد» را از هر کسی نگیرید/ شستن ظرف راهی برای روای حاجت

«آجیل مراد» را از هر کسی نگیرید/ شستن ظرف راهی برای روای حاجت

بیست و هشتمین قسمت از مجموعه نمایش رادیویی «آیینه اقوام» به معرفی آیین‌های رمضانی مردم تهران قدیم اختصاص دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، «آیینه اقوام» عنوان مجموعه نمایش رادیویی به روایت و کارگردانی زنده‌یاد مهرداد عشقیان است که سفری به دنیای آئین‌های رمضان در ایران زمین است. این مجموعه ۳۰ قسمتی از تولیدات اداره‌کل هنرهای نمایشی رادیو است که به پیشنهاد و همراهی ایوب آقاخانی در خبرگزاری مهر منتشر می‌شود.

کرامت رودساز، محمد یگانه، محمد آقامحمدی، حسن تسعیری، هرمز سیرتی، بهادر ابراهیمی، احمد لشینی به عنوان بازیگر این مجموعه حضور دارند و دیگر عوامل مجموعه رادیویی «آئینه اقوام» نیز عبارتند از نویسنده: سهیلا خدادادی، محقق: ناصر ملاییان، افکتور: محمدرضا قبادی‌فر، صدابرداران: پیروز صدرایی و محسن جوادی، تهیه‌کننده و سردبیر: ناهید گودرزی.

بیست و هشتمین قسمت «آئینه اقوام» با مدت زمان ۲۳ دقیقه و ۳ ثانیه با سفر به تهران به آئین‌های مردم این شهر در ماه مبارک رمضان می‌پردازد.

بیست و هشتمین روز سفر در «آیینه اقوام» را اینگونه آغاز می‌کنیم:

«زندگی مثل قطار سریع‌السیر مدام در حال حرکته. انگار همین دیروز بود که سفرم رو به دل آیین‌های ماه رمضان در شهرهای مختلف ایران شروع کردم و به همین سرعت هم به بیست و هشتمین روز سفرم رسیدم. زمان زیادی تا پایان ماه رمضان و عید فطر باقی نمونده. چقدر زود روزا و شب‌های با برکت ماه رمضان رو پشت‌سر گذاشتیم. تو بیست و هفت روز گذشته کجاها که نرفتم، کجاها که ناخواسته دعوت نشدم، چه صمیمیت‌هایی رو که از نزدیک ندیدم و چه عشق‌هایی رو که با تمام وجود لمس نکردم. خدایا شکر، خدایا شکر که رمضان امسال به من مجال دادی کنار بهترین بندگانت باشم و با اونها شب‌ها و روزهای ماه رمضان رو پشت‌سر بذارم.»

در بیست و هشتمین روز نیز مهمان «اسماعیل» و «حاج عمو» در تهران هستیم.

«پیراهن مراد» یکی دیگر از رسوم مردم تهران قدیم در ماه مبارک رمضان است. در شب بیست و هفتم ماه رمضان را شب مرگ ابن ملجم مرادی می‌دانستند و جشن می‌گرفتند، خیلی‌ها کله‌پاچه بار می‌گذاشتند و آجیل مراد می‌خوردند. مردم محتویات آجیل مراد را از افرادی که اسامی‌شان محمد، علی و فاطمه بود می‌گرفتند. آجیل مراد به عنوان شب‌چره قبل از سحری خورده می‌شد.

پیراهن مراد را هم در روز بیست و هفتم بین ۲ نماز ظهر و عصر، افرادی که حاجتی داشتند می‌دوختند. تکه‌های پارچه‌های این پیراهن را به صورت نذری از دیگران می‌گرفتند و مردم با هم پیراهن را می‌دوختند و تن فردی می‌کردند که حاجتی داشت.

راوی می‌گوید در شیراز و برخی نقاط دیگر کشور در آخرین جمعه ماه مبارک رمضان مراسم «الوداعی» را برگزار می‌کنند. مردم و به ویژه حاجتمندان در مسجد جامع گردهم جمع می‌شدند و با خواندن دعا با ماه مبارک وداع و از خداوند می‌خواستند حاجت‌شان را به حرمت این ماه مبارک روا دارد.

«ترنابازی» یکی از بازی‌های قدیمی است که در ماه مبارک رمضان در تهران قدیم بین مردم رواج داشت. این بازی در اصل بازی میر و شاه است و تا نزدیکی‌های سحر ادامه داشته و فردا شب بعد از افطار دوباره در قهوه‌خانه‌ها شروع می‌شد.

در قدیم بین خانم‌های تهرانی رسم بود که برای روا شدن حاجت نذر ظرفشویی می‌کردند. در قدیم رسم بود که اعیان و اشراف افطار عمومی می‌دادند و این مواقع خانم‌هایی که حاجتی داشتند نذر می‌کردند که ظرف‌های این افطاری‌ها را بشویند.

کد خبر 5758219

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha