۲۴ دی ۱۳۸۶، ۱۱:۲۸

"دو کلمه حرف حساب" 23 ساله شد

"دو کلمه حرف حساب" 23 ساله شد

ستون معروف "دو کلمه حرف حساب" روزنامه اطلاعات و یادآور یادداشتهای طنز و انتقادی مرحوم کیومرث صابری فومنی 23 ساله شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، کیومرث صابری فومنی (گل آقا) ستون دو کلمه حرف حساب را در 24 دی ماه سال 1363 در صفحه سه روزنامه اطلاعات راه اندازی کرد و تا مدتها کسی نمی دانست گل آقا نام مستعار کدام شخصیت حقیقی است. تا آنکه در سال 67 حجت الاسلام خلخالی با نطقی که در مجلس کرد و پس از آن در یادداشتی که به رئیس مجلس نوشت اسم صابری را در کنار گل آقا آورد و همگان متوجه نام واقعی گل آقا شدند.

صابری در اولین شماره دو کلمه حرف حساب از آن ستون، با عنوان ستونی کوتاه که هر روز نکته ای از میان ده ها موضوع و سوژه خارجی و داخلی را انتخاب کرده و به سبک و سیاقی که تدریجا به چاپ می رسد یاد می کند.

سید محمود دعایی مدیر مسئول روزنامه اطلاعات در مورد انتشار ستون دو کلمه حرف حساب به آشنایی با صابری از زمانی که وی تصدی مشاور نخست وزیری مرحوم رجایی را داشته اشاره می کند و می گوید: "در سفر حج از طرف بعثه امام یک نشریه ای منتشر می شد که مرحوم صابری ستون طنزی به نام جعفر آقا در آن داشتند. با همین آشنایی از ایشان دعوت کردم در نشریات داخل هم به همین سبک ادامه دهند. بعد از مطالعه درخواست، با شرایطی کار را پذیرفتند که تصمیم گیری با خودشان باشد و فشار و الزامی از ناحیه ما نباشد. هر بار که خودشان خواستند بنویسند و ما تعهد دادیم نسبت به هر موضعی که می گیرند و هر سوژه ای که دارند پذیرا باشیم و در تمام این مدت هیچ وجهی به عنوان حق التحریر دریافت نکردند."

اولین "دو کلمه حرف حساب" گل آقا

صابری بعدها در مصاحبه ای درخصوص افرادی که به صورت مستقیم در فرایند گل آقا شدن مشوق اش بوده اند، گفت: در ایران چند نفر به طور خصوصی مشوق من بوده اند. حضرت آیت الله خامنه ای، حجت الاسلام سید محمود دعایی و دوستم جلال رفیع که در زمان شروع کار گل آقا در اطلاعات، فی الواقع سردبیر روزنامه بود. حتی جای دو کلمه حرف حساب را در سمت چپ صفحه 3 اطلاعات، او انتخاب کرد و چون نام دو کلمه حرف حساب را پیشنهاد کردم، سرکلیشه آن را خودش دستور داد به همین شکلی که دیده اید، تهیه شود.

محمد رفیع ضیایی - کاریکاتوریست - هم با اشاره به شروع کار هفته نامه گل آقا می گوید: "شش سال از انتشار دو کلمه حرف حساب می گذشت و آن ستون کوچک صفحه سه اطلاعات چنان شهرتی به دست آورده بود که به عنوان یک طنز سیاسی استخوان دار و محکم آوازه آن از مرزها هم گذشته بود. اما انتشار یک نشریه هفتگی طنز به شیوه نشریات طنز فکاهی سنتی ایران آن هم در سال 69 موضوع ساده ای نبود. صاحب دو کلمه حرف حساب واقعا به کمتر از یک هفته نامه سیاسی راضی نبود."

دو کلمه حرف حساب و طنز گل آقا آمیزه ای از انتقاد، تجاهل، انصاف، ادب، ایجاز، رندی، امیدبخشی، سازندگی و شادی آفرینی بود که با خلق شخصیتهایی همچون شاغلام، مش رجب، غضنفر، ممصادق و کمینه عیال ممصادق مشکلات و انتقادات مردم کشورش را به گوش مسئولان می رساند.

بعد از انتشار اولین شماره هفته نامه گل آقا در آبان 1369 تمامی نسخه های آن در سراسر تهران در کمتر از نیم ساعت به فروش رفت. وی بعد از انتشار هفته نامه فعالیتهای خود را گسترش داد. انتشار ماهنامه گل آقا در مرداد 1370، سالنامه گل آقا در اسفند همان سال، هفته نامه بچه ها... گل آقا در فروردین 1378، انتشار کتابهای طنز و کاریکاتور و برگزاری مسابقاتی چون دوسالانه بین المللی کاریکاتور و در نهایت موسسه گل آقا را به عنوان "خانه طنز ایران" اعلام کرد.

گل آقا در آبان ماه 1381 همزمان با سیزدهمین سال انتشار هفته نامه گل آقا، این نشریه را بدون ذکر هیچ دلیلی متوقف ساخت و تا آخرین لحظه زندگی اش روزه سکوت خود را در این باره نگشود. وی سرانجام پس از گذراندن دو ماه بیماری سرطان خون روز جمعه 11 اردیبهشت ماه 1383 در بیمارستان مهر تهران درگذشت.

بعد از درگذشت صابری موسسه گل آقا به عنوان نهادی فرهنگی هنری با مسئولیت پوپک صابری فومنی (گلنسا) به فعالیت خود ادامه داد. برگزاری جشنواره فیلم کمدی گل آقا که یکی از دغدغه های صابری برای سینمای کمدی بود و همچنین راه اندازی بخش انیمیشن و انتشار نشریه کمیک گل آقا از جمله این فعالیتهاست.

کد خبر 620993

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha